NFL

Az Óriások fölényesen nyerték a városi csatát

Hat mérkőzéssel folytatódott az NFL előszezonjának második hete a szombati játéknapon. New Yorkban megrendezték a nagy városi riválisok legújabb felvonását, amit viszont a Giants fölényesen nyert meg a Jets irányítóinak gyenge játékának köszönhetően. Az Óriásokon kívül egyedül a Seattle tudott még győzni idegenben, Denverben, Peyton Manninget az újonc Russell Wilson lejátszotta a pályáról.

Egyelőre nincs sok okuk sok örömre a New York Jets háza táján. Még akkor sem, ha egyelőre csak az előszezonban nem jönnek az eredmények. A Jets és a Giants minden Nagy Almában élő szurkoló álmát váltotta valóra azzal, hogy a két városi rivális összecsapott az előszezon második hetében, de a kiélezett küzdelmek és az izgalmak ezúttal elmaradtak, és a címvédő Óriások 26-3-ra nyertek.

Az egyoldalú vereséget egyértelműen az irányítók nyakába lehet varrni, hiszen sem Mark Sanchez, sem Tim Tebow nem tudott életet vinni a Jets támadásaiba. Sanchez egy hatalmas interceptionnel vetette észre leginkább magát a második játékrész végén, mellyel Jayron Hosley lódulhatott meg, és 77 yardos touchdownjával már 13-0-ra vezetett a Giants az első félidő végén.

Tebow passzolásban még silányabb munkát végzett, mint kollégája, és két nekifutásból csak 5 yardot tudott előrehaladni a támadóegységgel. Ami még ennél is nyomasztóbb statisztika az a négy sack, melyekkel összesen 33 yardot vesztett a Jets támadó alakulata csak Tebow vezénylete alatt. Sanchezt háromszor sackelték az egy interceptionje mellett, de ő csak 12 yardot írhatott fel az elvesztett yardok számlájára.

A Jets vezetőedzője, Rex Ryan a meccset követően tréfásan megjegyezte, hogy „sokkal több dologban kell még fejlődniük, mint a Giantsnek”, azonban kiérezhető a keserű irónia is a szavaiból. Ryan nincs egyszerű helyzetben, hiszen már csak két felkészülési meccs van hátra az előszezonból, és eddig a csapat messze áll attól a formától, ami az alapszakaszra szükséges lenne.

A Giantsnél ennél már sokkal rózsásabb a helyzet, még ha Eli Manning ezúttal sem tett sokat a klub sikereiért. Egy interception mellett 62 yardot, és 50%-os passzolási hatékonyságot lehetett feljegyezni nála. A harmadik számú Giants irányító vitte a prímet a Jets ellen, Ryan Perrilloux két passzkísérletéből kettő landolt az elkapók kezében, és a második rögtön touchdownnal jutalmazta a fiatal quarterback pontosságát.

Eli bátyjának, Peytonnak sem sikerült a legszebbre az estéje. A Denver Broncos a Seattle Seahawkst fogadta, Peyton Manningnek pedig ez volt a hazai debütálása Broncos színekben, de egyelőre még keresi azt a formát, amivel az Indianapolist egészen Super Bowl győzelemig vezette 2007 februárjában.

Manning 177 yardja még jól mutatott a meccs statisztikáiban, azonban a két interceptionje és nulla touchdown-passza már kevésbé. Ennek ellenére az első félidő alatt mégis képes volt 10-9-es előnyre szert tenni vele a csapat, a folytatásban viszont az ellenfél újonc irányítójáról, Russell Wilsonról szólt minden. Wilson, akit a harmadik körben draftolt idén a Seahawks, 155 yardot pakolt hozzá a Seahawks előretöréseihez, és bár egyszer sackelték, mégis kiszórt két touchdown-passzt, ami bőven kárpótolta a drukkereket a szerelésből következett 5 elvesztett yardért.

A játéknap legizgalmasabb mérkőzését Chicagóban játszották, ahol a Bears a Washington Redskinst fogadta. Bár eddig szinte biztosra lehetett venni, hogy Robert Griffin III lesz a befutó a Washington kezdő irányítói posztjára, hirtelen egy új kihívója akadt Kirk Cousins személyében, aki az utolsó negyedben három TD-passzával visszahozta a meccset a vendégek számára. Robbie Gould negyedik mezőnygólja azonban elég volt a hazaiaknak a győzelem megtartásához. A találkozón két visszahordás is történt, Brandon Banks Adam Podlesh puntját vitte vissza a hat pontért a Redskins javára, míg a második félidő elején a Washington kezdőrúgását követően Lorenzo Bookert 105 yardos futást követően éltethette a hazai közönség.

A Houstonnál továbbra is örülhetnek Matt Schaub felépülésének, hiszen a tavaly szezon közben lesérült irányító a jelek szerint nem sínylette meg a hosszú kihagyást, és újabb meggyőző teljesítménnyel (128 yard, 78.6%-os passzolási ráta és egy TD-passz) vezette győzelemre a Texanst a San Francisco ellen.

A St. Louis javított mérlegén, Sam Bradford, a két évvel ezelőtti draft 1/1-e pedig tehetségéhez méltóan töltötte be a karmesteri pozíciót a Ramsnél. Az első negyed elején három perc alatt két touchdownt is előkészített, majd a Rams még összegyűjtött további két touchdownt futásból, ami elegendőnek bizonyult a Kansas City megállítására.

A San Diego már második győzelmét szerezte az előszezonban, miután hazai pályán a Dallas Cowboyst fektette két vállra. Philip Rivers labdaeladásait Charlie Whitehurst semlegesítette a két hat pontot érő átadásával, majd egy csodás utolsó negyed révén, amikor is három touchdownt ünnepelhetett a Chargers, a hazaiak 28-20-as diadalt arattak.

NFL előszezon
2. játékhét, szombati játéknap
New York Jets - New York Giants 3-26
Chicago Bears - Washington Redskins 33-31
Houston Texans - San Francisco 49ers 20-9
St. Louis Rams - Kansas City Chiefs 31-17
San Diego Chargers - Dallas Cowboys 28-20
Denver Broncos - Seattle Seahawks 10-30