Angol foci

Bogdánék és Futácsék is a feljutást célozzák meg a pénteken rajtoló Championshipben

Pénteken megkezdődik az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság. A Championshipben két magyarért szoríthatunk a 2012-2013-as szezonban, Bogdán Ádám Boltonja és Futács Márkó Leicestere is a feljutást célozta meg.

Természetesen az Angliában légióskodó labdarúgók a Premier League-be, a világ legértékesebb bajnokságába vágynak, de "favágó" stílusa ellenére a Championshipet egy lapon sem lehet említeni jó néhány európai liga második osztályával - de sok élvonallal sem. A transfermarkt.de adatai szerint eddig 49.410 millió euró értékben igazolt a 24 csapat, ami a nyolcadik legnagyobb kiadás Európában, a portugál és holland első osztályban sem költöttek ennyit. A mérkőzésekre az előző szezonban átlagban közel 18 ezren látogattak ki (hol van ettől a szinttől a magyar NB I...).

A speciális szabályok miatt nem csak az első két helyezett (ők alanyi jogon) jut fel a Premier League-be, még a hatodik helyezett is osztályozót játszik, így gyengébb (vagy legalábbis annak tartott) csapatoknak is van miért harcolniuk. Az erőviszonyokat nehéz meghatározni, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a Swansea két év alatt a harmadosztályból a PL-ig repült, és a walesiekhez hasonlóan 2010-2011-ben a Norwich, legutóbb a Southampoton is újoncként vívta ki a PL-tagságot.

A három élvonalból kiesett klub közül a Bolton és a Blackburn a legesélyesebb arra, hogy csak egy évet töltsön egy osztállyal lejjebb. A Wanderers az utolsó pillanatig reménykedhetett a Premier League-ben való bennmaradásban, de májusban az utolsó fordulóban hiába kapott ki a Queens Park, Bogdánék nem tudták legyőzni a Stoke Cityt, és kiestek a másodosztályba. A szurkolók joggal tarthattak attól, hogy a kulcsjátékosokra lecsapnak, és egy meggyengített csapattal a Championshipben való vegetálásra lesznek ítélve - de a Bolton vezetősége és tulajdonosa egyben tudta tartani a gárda magját, amely így joggal pályázhat az azonnali visszajutásra. A meghatározó játékosok közül Nigel Reo-Coker, Jussi Jääskeläinen és Ivan Klasnic távozott, a többiek maradtak, így az idény legjobbjának választott Bogdán Ádám is.

A narancsmezeseknél a szurkolók által régóta kiutált edző, Steve Kean Yakubu Aiyegbenit és David Hoilettet nem tudta megtartani, igaz, Danny Murphy, Dickson Etuhu, Colim Kazim-Richards és (az ingyen érkező) Nuno Gomes neve jól cseng, a rájátszást érő 3-6. pozíció valamelyike a Roversnek szinte kötelező.

A Wolverhampton Wanderersből heten mentek el, de a két nagy név, Steven Fletcher és Matt Jarvis maradására sem fogadnánk nagy összegben, nem lesz könnyű dolga az új menedzsernek, Ståle Solbakkennek, ha meg akar felelni a várakozásoknak.

Kik lehetnek harcban a Premier League-et érő első két helyért az eddig felsoroltakon kívül? Nos, például a Craig Bellamyval és Heidar Helgusonnal megerősített Cardiff, amely évek óta fogadkozik, de most talán végre eléri célját. Fogadkoznak a Futács Márkót (is) leigazoló Leicester Citynél is. A Rókák a magyar támadó mellett megszereztek két tehetséget a Manchester Unitedtől (Ritchie de Laet, Matty James), Zak Whitbreadet a Norwichtól, és több mint egymillió fontért Jamie Vardyt egy amatőr csapattól. A Cardiff és a Blackburn után a Leicester ázsiai tulajdonosai költötték a legtöbbet (6.7 m euró), és a tavalyi csalódást keltő kilencedik hely után előbbre lépnének.

A Watford a kispadon erősített nagyágyúval, Gianfranco Zolával, a kapuba pedig az Arsenalnál mellőzött Manuel Almuniát szerződtette. Az egyik legszimpatikusabb angol menedzser, Ian Holloway által dirigált Blackpool tavaly elbukta az osztályozót a West Hammel szemben. A Mandarinok főleg ingyen leigazolható futballistákat szereztek meg, de ha valaki, akkor Holloway ért hozzá, hogyan gyúrjon ütőképes csapatot "szedett-vedett" játékosaiból.

Championship
A 2012-2013-as szezon 1. fordulójának programja:
Péntek:
Cardiff City-Huddersfield Town 20:45
 
Szombat:
Leeds United-Wolverhampton 13:45
Burnley-Bolton 16:00
Ipswich Town-Blackburn 16:00
Crystal Palace-Watford 16:00
Derby County-Sheffield Wednesday 16:00
Barnsley-Middlesbrough 16:00
Birmingham City-Charlton Athletic 16:00
Leicester-Peterborough 16:00
Millwall-Blackpool 16:00
Nottingham-Bristol City 16:00
Hull City-Brighton 16:00