Autósport

Marosi Ádámé lett a tanpálya aranyérme, Ungvári Miklós második lett

Elképesztő csatát vívott egymással a londoni olimpia két magyar érmese, a cselgáncsozó Ungvári Miklós és az öttusázó Marosi Ádám a Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum off-road parkjában és a tanpályán. Mindkét élsportoló apait-anyait beleadott a küzdelembe, hogy ezúttal aranyérmet nyerhessen. A küzdelmet végül egyetlenegy másodperc döntötte el Marosi Ádám javára, aki így a londoni bronza mellé a Vezetéstechnikai Centrum aranyérmét is megnyerte, míg Ungvári Miklós nyakán egy újabb ezüst csillogott. Mindkét olimpikon úgy vélte, amellett, hogy nagyon jól érezték magukat a Hungaroring tanpályáján, az itt szerzett tapasztalatok mindenképpen hasznukra lesz a közúti közlekedésben.

A Hungaroringen található Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum a biztonságos közlekedés fontosságának üzenetét szeretné minél több emberhez eljuttatni. Ám a veszélyhelyzetekre való felkészítés mellett a tanpálya arra is alkalmas, hogy olykor csapatépítő programokat szervezzenek ott különböző cégek vezetői. Meg természetesen arra is alkalmas, hogy a nemrég befejeződött londoni olimpia érmesei eldönthessék egymás között, vajon ki a jobb az aszfalton, vagy éppen az erdős terepeken. A teljesen felújított Off-road Centerben és a Vezetéstechnikai Centrum most felújított pályáin a Londonban ezüstérmet nyerő Ungvári Miklós dzsúdós és Marosi Ádám bronzérmet szerző öttusázó mérte össze tudását.

Az Off-road Centerben mindketten egy-egy hibapontot vétettek az VW Amarok volánja mögött, így kettejük nagy csatája ekkor még döntetlenre állt. Marosi Ádám érintési hibát vétett, míg Ungvári Miklós az egyik emelkedőn nem figyelt kellően, ám széles mosolyuk jelezte, egyrészt nagyon jól érzik magukat, másrészt magabiztosak voltak saját végső sikerükben.

„Mindketten nagyon jól végezték el a feladatokat, holott saját bevallásuk szerint először jártak ilyen pályán. Miki és Ádám hihetetlenül koncentrált minden akadály leküzdése előtt, érződött rajtuk, ha tudják is, hogy ez egy játék, a győzelem mindkettőjük számára nagyon fontos” – jelentette ki Katona Csaba, az Off-road Center vezető instruktora.

Jöhetett tehát a mindent eldöntő vezetéstechnikai párbaj, ahol a gyorsaság mellett az ügyesség is fontos szerepet kapott. Már a bemelegítő körökben látszódott, így nem lesz sok különbség a két olimpikon teljesítménye között. Így is lett, bójahiba nélkül hajtottak végig, ám Marosi Ádám egyetlenegy másodperccel gyorsabbnak bizonyult, így az ő nyakába került a tanpálya aranyérme.

„Fantasztikus élményt nyújtott ez az összecsapás, és nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen kiválóan teljesítő ellenfelet sikerült legyőznöm, és a londoni bronzérmemet megfejelhettem egy aranyéremmel. Amellett, hogy jól éreztem magam, a feladatok elvégzése és az itt szerzett tapasztalatok, biztos, hogy a közúti közlekedésben is a segítségemre lesznek” – fogalmazott Marosi Ádám.

A londoni olimpia 66 kilós cselgáncsversenyét követően egy újabb ezüstéremmel gazdagodott Ungvári Miklós ezúttal széles mosoly kíséretében vette át az elismerését.

„Úgy tűnik, nekem már sosem sikerül aranyat nyernem, de egy ilyen ellenféltől nem szégyen kikapni. Már most kihívom Ádámot egy visszavágóra, remélem, lesz lehetőségem revánsot venni a vereségemért. Hogy mindenképpen visszatérek, azt elhatároztam, ugyanis a testvéreimet is szeretném elhozni ide, hogy az itteni gyakorlással egy kicsit felkészülhessenek a közutakon leselkedő váratlan helyzetekre. Főleg a lassan közelgő tél előtt hasznos az itt eltöltött idő, míg az off-road pálya egy életre szóló élménnyel ajándékozza meg azt, aki kipróbálja” – jelentette ki Ungvári Miklós.