Ligue 1 előzetes

Korzikára utazik a Paris Saint-Germain, stadionavatót tart a Lille

A számos érdekességgel szolgáló első kör után péntek este már a második forduló küzdelmei kezdődnek Franciaországban. A Ligue 1-ben szereplő csapatok esélyeivel kapcsolatban nem lettünk sokkal okosabbak az elmúlt hétvégét követően, de a nyitányhoz hasonlóan a folytatásban is fordulatos mérkőzésekre, sok gólra és nagy csatára számítunk. A Paris Saint-Germainnek Korzikán, a Montpelliernek a védőgondokkal küzdő Lorient otthonában van jelenése. A Lille már új stadionjában fogadhatja a Nancy-t, a Lyon pedig az újonc Troyes ellen lép pályára.

Azt már az elmúlt években megszokhattuk, hogy a Ligue 1 aktuális idényének első fordulójában rendre gólokban gazdag mérkőzésekkel számolhatunk. Nos, a 2012/2013-as szezon nyitókörében sem kellett csalatkoznunk, és bár a tavalyi 36 találatos rajt után ezúttal "csak" 24-szer rezdültek a hálók, a meccsenként 2.4-es átlag nem nevezhető rossznak - a 2011/2012-es évad 2.52-os eredménnyel zárult. A mögöttünk hagyott hétvégén láttunk bombagólokat - Ludovic Obraniak (Bordeaux) és Benoit Cheyrou (Marseille) lövése is élményszámba ment -, utolsó pillanatokban kiizzadt győzelmeket, meglepetésszerű fordítást, kétgólos hátrányból történő visszakapaszkodást, vagyis minden olyan izgalomfaktort átélhettünk, amely egy európai topbajnokságtól elvárható.

LOSC Lille-Nancy - péntek, 20:45
Tv: SportKlub
Hathárom-tipp: 1

A második forduló nyitómérkőzésére egy olyan stadionban kerül sor, amely most debütál az élvonalban. A Grand Stade Lille Métropole névre keresztelt vadonatúj létesítmény 2012 júliusában készült el, Rudi Garcia csapata pedig a Nancy ellen fogathatja először szurkolóit az impozáns arénában. A péntek esti találkozó mindkét résztvevője győzelemmel rajtolt, ráadásul Rudi Garcia és Jean Fernandez együttese is az utolsó pillanatokban szerezte meg a három pontot érő gólt. A markáns különbség az, hogy amíg a Lille kimagasló passzteljesítménnyel - a két védekező középpályás, Rio Mavuba és Florent Balmont is 91-92%-os hatékonysággal továbbította csapattárshoz a labdát - a Saint-Étienne oroszlánbarlangjában aratott 2-1-es győzelmet, addig a helyzetek sokaságát elpazarló Nancy egy kapushibának (is) köszönhetően könyvelhetett el egygólos sikert a Brest ellen. A 2011-es bajnok vendégeként legutóbb 2007 áprilisában szerzett pontot az ASNL, legutóbbi négy Lille-ben rendezett összecsapásukon pedig a hazaiak legalább háromszor mindig betaláltak. A Marko Basa, Aurelien Chedjou középső védőpáros stabilan állt a lábán Saint-Étienne-ben - utóbbi gólt is fejelt -, a Salomon Kalou, Marvin Martin, Dimitri Payet támadótrió pedig egyre inkább összecsiszolódhat a felállás szerinti egyetlen ékkel, Nolan Roux-val. A Nancy támadójátékban a bal oldalról induló Yohan Mollóra, védekezésben pedig a rutinos Sébastien Puygrenierre építhet, az FC Köbenhavn elleni Bajnokok Ligája-selejtezőre készülő Lille új otthonában azonban rendkívül nehéz dolga lesz.

A héten már a Grand Stade-ban edzett a Lille - Fotó: LOSC.fr

Lorient-Montpellier - szombat, 20:00
Tv: -
Hathárom-tipp: X

Sokakat meglepett a Lorient múlt heti pontszerzése az átigazolási piacon eurómilliókat költő Paris Saint-Germain otthonában (2-2), Christian Gourcuff gárdája pedig a címvédő skalpjának begyűjtésére is jó eséllyel pályázhatna. A feltételes mód használata azért indokolt, mert a a bretonok mindkét belső védőjüket elvesztették a fővárosban. Grégory Bourillont kiállították a Parc des Princesben, Bruno Ecuélé Mangának térdében pedig minden elszakadt, ami egyáltalán elszakadhatott. Utóbbit a párizsi találkozó második félidejéhez hasonlóan Alaixys Romao pótolhatja, ám a togói válogatott inkább a középpályán érzi otthon magát. Az igazi fejtörést mégis Bourillon hiánya okozhatja a Lorient szakmai stábjának, a megoldás minden bizonnyal Lamine Koné személye lesz, aki a PSG ellen még jobbhátvédként szerepelt. Ennek a felforgatott védelemnek kell(ene) állnia a Montpellier rohamait, és bár René Girardnak nélkülöznie kell az eltiltott Jamel Saihit, a dél-franciaországi egylet megfelelő helyzetkihasználással három pontot szerezhet a Moustoirban. A vendégeknek leginkább a műfű és a több mint 700 kilométeres utazás okozhat nehézséget, némi bizonytalanságot pedig az a tény, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörében is érdekelt gárda még sosem nyert a Lorient pályáján. A futballtörténelem eddigi öt Lorient-Montpellier párharcából három döntetlenre végződött, tavaly azonban a bretonok győztek 2-1-re. Óvatosan tippelünk...

A Moustoir műfűje sok csapat dolgát megnehezítheti - Fotó: madeinfoot.com

Ajaccio-PSG - vasárnap, 21:00
Tv: SportKlub
Hathárom-tipp: 2

A forduló zárómérkőzésén Korzika és Franciaország fővárosának csapatai randevúznak. Ha a fenti mondat nem is felel meg tökéletesen a valóságnak - a sziget autonómiai törekvései meghiúsultak -, Ajaccióban mindig különleges várakozás előzi meg a párizsi együttes vendégjátékát. Az olimpiai döntő után klubjánál is játékra jelentkező Thiago Silvával kiegészült Paris Saint-Germain győzelmi kényszerben lép pályára a Stade Francois Coty-ban, a nyomás pedig a Lorient elleni döntetlent követően mázsás súlyként nehezedik Carlo Ancelotti labdarúgóinak vállára. A két együttes tavaly hat év után találkozott újra az élvonalban, a PSG pedig oda-vissza legyőzte az Ajacciót (3-1, 4-1). Zlatan Ibrahimovic jobb bokáját, Nicolas Douchez kapus a csípőjét fájlalta a napokban, Christophe Jallet és Marco Verratti viszont a válogatottban történt debütálás élményével csatlakozott a társakhoz. A legutóbbi szezont a 16. helyen záró korzikaiak az első körben egy félidőt emberhátrányban játszva 1-0-ra nyertek Nizzában (a hazaiak büntetőből sem tudtak egyenlíteni), a kiállított Mehdi Mostefával viszont a PSG ellen nem kalkulálhat Alex Dupont vezetőedző. A párizsiak keretéből a hét elején tizennégyen kaptak meghívót valamely nemzeti válogatott keretébe, ám a fáradság nem okozhat gondot a bajnokság mezőnyéből kiemelkedő piros-kékeknek. A hivatalos program szerint a Birodalmi Gárda gyalogsága a találkozó előtt felvonul majd a stadionban, de hogy a PSG hadjáratának második csatájában megadásra kényszeríti-e Bonaparte Napóleon szülővárosának csapatát, az csak vasárnap este derül ki.

Zlatan Ibrahimovic két góllal debütált a Ligue 1-ben - Fotó: PSG.fr

A forduló további meccseiről

Az Olympique Lyon szombat délután a kötelező győzelem reményében fogadja azt az újonc Troyes-t, amely a hétvégén vereséggel tért vissza a legjobbak közé. A Toulouse a tavalyi szezonban nem szerepelt rosszul hazai pályán, a Saint-Étienne ellen azonban eltiltás miatt Adrien Regattint és Serge Auriert is nélkülözniük kell a lila-fehéreknek. Az első fordulóban elszenvedett vereség után erősen kritizált Nice a Valenciennes otthonában javíthat, a találkozó esélyesének viszont - az elmúlt évek statisztikáit is figyelembe véve - a piros-fehérek számítanak. A nyitányon meglehetősen haloványan teljesítő és a kiállított Jires Kembo-Ekoko személyében egyik gólfelelősét vesztő Rennes a lendületesen rajtoló Bordeaux-nál vendégszerepel, az Olympique Marseille pedig a Sochaux-t fogadja, mindkét találkozón hazai sikert jósolunk. A Bastia-Stade Reims és a Brest-Évian mérkőzéseken olyan együttesek lépnek pályára, melyek a tabella alsó felében viaskodhatnak a elkövetkező hónapokban, ezért minden egymás ellen megszerzett pontnak komoly jelentősége lehet a végelszámolásnál.

  • Lille - Nancy 2012-08-17 20:45:00
  • Lyon - Troyes 2012-08-18 17:00:00
  • Bastia - Reims 2012-08-18 20:00:00
  • Brest - Evian TG 2012-08-18 20:00:00
  • Lorient - Montpellier 2012-08-18 20:00:00
  • Toulouse - Saint Etienne 2012-08-18 20:00:00
  • Valenciennes - Nice 2012-08-18 20:00:00
  • Bordeaux - Rennes 2012-08-19 17:00:00
  • Marseille - Sochaux 2012-08-19 17:00:00
  • Ajaccio - PSG 2012-08-19 21:00:00

 

Ligue 1 - 2012/2013
A második forduló párosítása
augusztus 17., péntek
20:45: LOSC Lille-Nancy
 
augusztus 18., szombat
17:00: Olympique Lyonnais-Troyes
20:00: Bastia-Stade Reims
20:00: Stade Brest-Évian TG
20:00: Lorient-Montpellier Hérault
20:00: Toulouse-Saint-Étienne
20:00: Valenciennes-Nice
 
augusztus 19., vasárnap
17:00: Girondins de Bordeaux-Stade Rennais
17:00: Olympique Marseille-Sochaux
21:00: Ajaccio-Paris Saint-Germain