London 2012

Éremhalmozók, akiknek nem jut a rivaldafényből

  • V.P.

Ryan Lochte és Usain Bolt tarolt a londoni olimpián, de a brit kerékpárosok és a kínai műugrók is leigázták a világot. Az érmeket a sportolók szerzik, a rivaldalfény a győzteseknek jár, de mindegyik olimpiai bajnok sikeréért a háttérben komoly szakmai stáb dolgozik. Alábbi összeállításunkban bepillantunk a kulisszák mögé és bemutatjuk az olimpia legeredményesebb edzőit, trénereit, szövetségi kapitányait.

A háttérben Usain Bolt sikereinek kovácsa - Glen Mills

Glen Mills (jamaicai - atlétika)

londoni eredmények:
 - 3 arany (100m, 200m, 4x100m váltó)
 - 2 ezüst (100m, 200m)
 - 1 bronz (200m)

A jamaicai olimpiai csapat sikert sikerre halmozott a londoni ötkarikás játékok atlétikai versenyein, a kis közép-amerikai ország sportolói négy-négy arany-, ezüst- és bronzéremmel zárták a XXX.nyári olimpiát. A jamaicai sprinterek az utóbbi években rendre ámulatba ejtik a világot, élükön a világrekorder Usain Bolttal. A 2011-es esztendőben a világ elitjébe berobbanó Yohan Blake személyében megvan már az utánpótlás is, a két atléta ráadásul együtt is készül a versenyekre. Korunk két leggyorsabb emberének egyaránt Glen Mills az edzője, aki a kingstoni egyesületből az évek alatt valóságos aranygépezetet csinált. Mesteréről Bolt a következőképp szólt: "Sokszor előfordul, hogy kétségbe vonod saját képességeid, de Mills mindig azt mondja: ne aggódj, én tudom, hogy mire van szükséged, hogy gyorsabb legyél". Nos, a 63 éves Mills valóban tudhat valamit, hiszen fiai az olimpia 200 méteres síkfutásának döntőjében hármas sikert arattak. A jamaicai mágus tanítványai uraltak az egyéni sprintszámokat (100m, 200m), mégis a 4x100 méteres váltóban futott világcsúcs szólt a legnagyobbat.

Gregg Troy az amerikai úszócsapat kapitányaként a londoni olimpia legsikeresebb szakembere lett

Gregg Troy (amerikai - úszás)

londoni eredmények:
- 16 aranyérem
 - 9 ezüstérem
 - 6 bronzérem
 - 31 medál a lehetséges 102-ből

A londoni játékok legsikeresebb trénere az amerikai úszóedző lett. A 61 éves szakember 16 arany-, 9 ezüst - és 6 bronzérmet gyűjtött tanítványai által, az úszásban kiosztott 102 éremből 31-et a Troy-műhely zsebelt be. Az amerikai úszócsapat főnöke 13 éve a Floridai Egyetemen készíti fel az úszókat, karrierje során több mint 75 olimpikont edzett, akik több mint 150 amerikai és nemzetközi csúcsot állítottak fel.
Troy az atlantai és a pekingi olimpián még asszisztensként vállalt munkát, vezetőedzői minősítésben Londonban dolgozott először. Hogy jól végezte dolgát nem kétséges, a 31 megszerzett érem háromszor annyi, mint az úszás éremtáblázatán második helyen végző Kínáé.

Troy sikerességének alapja a lelkiismeretesen elvégzett munka - erről leginkább Ryan Lochte tudna beszélni. A többszörös olimpiai bajnok úszózseni az olimpiai felkészülés során került Troy kezei alá, aki azonban egyáltalán nem volt elájulva Lochte elvégzett munkájától. A tréner kőkemény munkára fogta Lochte-t, mivel véleménye szerint nem volt tehetsége az úszáshoz.  Az eredmény ismert, Lochte öt éremmel távozott a brit fővárosból.

Gogi Koguasvili (orosz- birkózás)

londoni eredmények:
- 4 aranyérem
- 2 ezüstérem
- 5 bronzérem

A londoni olimpián az orosz birkózók uralták a mezőnyt, hiszen 4 aranyérem mellett két ezüstöt és öt bronzot sikerült összegyűjteniük - ez a teljesítmény pedig pontosan megegyezik a Kínában négy éve elértekkel.

Koguasvili tanítványai domináltak a kötöttfogásúak mezőnyében, de szereztek aranyérmet szabadfogásban is. Ugyanakkor Oroszországban ez a kategória a női versenyzők térnyeréséről szólt - köszönhetően az újdonsült olimpiai bajnok Natalia Vorobijevának.

Koguasvili sikereit elődjének sokan elődjének tulajdonítják, de az eredményeket nem vehetik el tőle
Számos szakértő tulajdonítja az orosz csapat sikereit Jurij Sakmuradovnak, a korábban a férfi szakágat trenírozó szakember most a hölgyek felkészítésének volt felelős. Az 1970-es világbajnokságon Szovjetunió színeiben aranyat szerző Sakmuradov származását tekintve örmény, napjainkban pedig az örmény olimpiai központban dolgozik.

Sakmuradov nevéhez köthető az orosz nemzeti program, ami a "Harcolj és nyerj" elnevezést kapta és a pekingi olimpia előtt Oroszországban kelt életre. Sportszakmai szempontok mellett óriási társadalmi jelentőségűvé is vált a projekt, lévén a kaukázusi országok fiataljai a birkózáson keresztül törhetnek ki sanyarú életből. Ennek egyenes következménye, hogy az eurázsiai nemzetek uralják a sportágat, sorban bukkannak fel a tehetségek, elég ha vetünk egy pillantást Irán, Örményország, Azerbajdzsán vagy Üzbegisztán birkózásban elért eredményeire.

Brailsford egy zenekar karmesteréhez hasonlítja magát

Dave Brailsford (brit - kerékpár)

londoni eredmények:
Pályakerékpár: 9 érem - ebből 7 arany
Országúti: 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz

Dave Brailsford az elmúlt három olimpián 30 érmet - köztük 18 aranyat - gyűjtött a brit kerékpáros csapat vezetőjeként. A szakember sikereit elsősorban a pálya-kerékpárosoknak köszönheti, de ő felügyelt az országúti versenyzőktől kezdve a mountain-bike-osokon át a BMX-esekig mindenkit.

A nemzeti csapat mellett a Sky kerékpáros csapat munkáját is segíti, melynek tagjaként Bradley Wiggins első britként nyáron megnyerte a Tour de France-t. Elévülhetetlen érdemei voltak abban is, hogy Mark Cavendish 2011-ben országúti világbajnok lett, így nem meglepő, ha a brit sport legfőbb sikerkovácsaként emlegetik a Szigetországban. A 48 éves Brailsford híres letisztult stratégiai elképzeléseiről. A brit kerékpársport mindig is a világ élmezőnyébe tartozott, de Brailsford irányítása alatt vált szuperhatalommá.  Olyan versenyzők kerültek ki a kezei alól, mint Sir Chris Hoy, Victoria Pendleton vagy a már említett Bradley Wiggins.

Zsu Ji-hong a kínai műugrás nagyasszonya

Zsu Ji-hong (kínai - műugrás)

londoni eredmények:
hat aranyérem a lehetséges nyolcból

A "repülő fecske" becenévre hallgató műugró az 1984-es Los Angeles-i olimpián szerzett aranyérem után 1986-ban kezdett el edzősködéssel foglalkozni. Az idő előrehaladtával folyamatosan lépdelt fel a ranglétrán, majd olyan szinten tökélyre fejlesztette tudományát, hogy Kína abszolút egyeduralkodójává vált az ugrószámoknak az utóbbi két évtizedben. A pekingi olimpia nyolc ugrószámából hét arany került a kínai csapathoz, de Londonban is sikerült hat számban megszerezni a végső győzelmet. "Kína mindig is meghatározó szereplője volt ennek a sportágnak, versenyző korom óta a topnemzetek közé tartozik " - mondta a BBC olimpiai ezüstérmes szakkomentátora, Leon Taylor. "Zsu módszereivel lehet egyetérteni meg nem is, de az eredmények őt igazolják. Már nagyon fiatal korban elkezdenek foglalkozni a sportolókkal, ez biztosítja az eredményességet, de százak sőt ezrek vannak, akiknek végül nem sikerült befutniuk".

Érdekesség, hogy Zsu férje a kínai tollaslabda-csapat vezetője, Tian Bingyi lepipálta a feleséget, hiszen mind az öt számban aranyérmet szereztek tanítványai Londonban.