London 2012

30-35 milliót kaphatnak az olimpiai bajnokok az államtól

A Blikk értesülései szerint a londoni egyéni olimpiai bajnokok a négy évvel ezelőtti jutalmazás másfélszeresét kaphatják meg az államtól. A kormány még nem jelentette be a díjazás mértékét.

Az újság biztos forrásból úgy tudja, a négy évvel ezelőtti pekingi 20 millió forinthoz képest az egyéni bajnokok akár 30-35 millió forintra is számíthatnak.

"Egyelőre csak annyit mondhatok, hogy a londoni hősök markánsan több pénzre számíthatnak, mint négy évvel ezelőtt, a pekingi olimpia után – kommentálta a hírt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) elnöke. – A jutalmazási rendszer kidolgozása még folyamatban van, így a pontos összegekre egyelőre várni kell."

Egyéni olimpiai aranyérmet a kardozó Szilágyi Áron, az úszó Gyurta Dániel, a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián, a kajakos Kozák Danuta és az úszó Risztov Éva szerzett Londonban. A győztes férfi kajakkettes (Dombi Rudolf és Kökény Roland), illetve a női kajaknégyes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Zur-Fazekas Krisztina) tagjai valamivel kevesebbet kapnak. A párosokat az egyéni sportolók jutalmának 90, a 3-6 tagú csapatokat a 80, míg a női és férfi vízilabda, illetve a férfi kézilabda-válogatottat annak 70 százaléka illeti meg. Anyagi elismerés természetesen az edzőknek, felkészítő szakembereknek is jár, ennek mértéke körülbelül a versenyzőnek kifizetett összeg 60 százaléka lehet.

Molnár Zoltán, a MOB főtitkára megerősítette, hogy nemcsak a pontszerzők (1-6.), hanem a 7-8. helyezettek is kapnak jutalmat, de őket nem illeti meg az adómentesség.