Utánpótlás

Ősszel átadják a Debreceni Labdarúgó Akadémia új sporttelepét

Utolsó szakaszában van a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) új sporttelepének építkezése Debrecen-Pallagon; az 1,4 milliárd forintból felépülő komplexum összesen mintegy ötszáz gyereknek biztosít novembertől magas szintű edzéslehetőséget. A létesítményt a tervek szerint az ősszel adják át.

Debrecen, 2012. augusztus 15. Egy munkagép dolgozik a Debreceni Labdarúgó Akadémia (DLA) épülő sporttelepén 2012. augusztus 15-én. A Debrecen-Pallagon 1,4 milliárd forintból felépülő komplexumban összesen mintegy ötszáz gyerek edzhet novembertől. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az építkezés szerdai sajtóbejárásán elmondta, hogy nyolc füves és egy műfüves futballpálya mellett több, szintén füves és műfüves kispályát is épít az akadémiát működtető önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a DVSC.    

A 14 hektáros sporttelep része lesz egy 1900 négyzetméteres öltözőépület is, ahol edzőterem és más edzéslehetőségek is rendelkezésre állnak majd.     

A bejáráson elhangzott, hogy a jelenlegi legkorszerűbb, granulátumot nem tartalmazó műfüvet terítenek majd le. A néhány éve kifejlesztett, az igazihoz "megtévesztésig hasonlító" műfű Kelet-Közép-Európában is egyedülálló lesz. A speciális borításhoz szükséges többletpénzt a Magyar Labdarúgó Szövetségtől (MLSZ) kapott támogatásból fedezik.    

Kósa Lajos ismertette: az építkezéshez mintegy egymilliárd forintot TAO-pénzből biztosítottak. Az önkormányzat a DVSC Futballszervező Zrt.-től a Bajnokok Ligája-szereplés idején kapott osztalékát, 300 millió forintot teljes egészében az akadémiára fordította, míg a DVSC 150 millióval, a Debreceni Egyetem pedig a kezelésében álló terület biztosításával járult hozzá a projekthez.      

Herczeg András, a DLA ügyvezető igazgatója, a DVSC korábbi sikeredzője elmondta: a többszintű utánpótlás-struktúrában jelenleg mintegy ezer gyerek focizik valamilyen módon kapcsolódva hozzájuk. Az akadémián közvetlenül 220 gyereket edz, és 12 csapatot versenyeztetnek a különböző korosztályokban.  

Szima Gábor, a DVSC Futballszervező Zrt. elnöke közölte: a klub célja, hogy stabil európai középcsapattá váljon. Ehhez elengedhetetlen a korszerű infrastruktúra, amelynek fontos része lesz az akadémia új sporttelepe és később az új Nagyerdei Stadion is.      

Az elnök megjegyezte, hogy a jelenlegi 2,5-3 millió eurós éves költségvetés mintegy háromszorosára lenne szükség ahhoz, hogy a legjobb játékosaikat meg tudják tartani.