Úszás

Kis Gergő Dubajba szerződik, szerb tehetségekkel pallérozódhat

  • Kele János

Kis Gergőt angol szaktekintély edzi majd Dubajban, kocsit, lakást kap, 33-as medencéből 50-esbe költözik. Megérte?

Önmagában meglepő a tény, hogy Kis Gergő, az ajkaiak úszóklasszisa Dubajba igazol, de ha valaki kicsit is tisztában van a honi úszósport viszonyaival, akkor azért számíthatott valami hasonló lépésre. Az úti cél viszont így is meglepő, hiszen Gergő Kovács Ágnessel és Hosszú Katinkával ellentétben nem egy jóképű amerikai egyetem sportösztöndíjáért hagyta el az országot, hanem, eligazolt, szőrén-szálán. Pénzért, biztonságért, nyugodt körülményekért.

Azokért, amiket itthon, Ajkán már nem tudtak neki biztosítani.

Innen nézve érthető a döntés. De vajon a szakmai munka marad ugyanazon a színvonalon, amit Ajkán és a magyar válogatottnál megszokhattunk? Nos, erre Chris Tidey és a Hamilton Aquatics neve a garancia- őket próbáljuk bemutatni kicsit közelebbről.

A csapat nagy terveket szövöget, hatalmas uszoda-komplexum és méretes szakmai brigád tulajdonosa, és nem is titkolt célja, hogy olimpiai bajnok úszókat neveljen ki. Tidey, aki korábban a brit szövetség alkalmazásában is állt, jónevű edzőnek számít a szakmában, és megfellebbezhetetlen szakmai direktorként irányítja a csapat versenyzőinek edzéstervét.

Kissel együtt készülhet a közel-keleti országban az a Velimir Sztyepanovics, aki ugyan az Emirátusokban született, de szülei révén mindig is szerb színekben versenyzett. Hatalmas tehetségként indult, 2010-ben ő lett Szerbia legjobb junior sportolója, nem mellesleg pedig az azévi szingapúri ifiolimpián is ő vitte hazája zászlaját – 200 méter pillangón pedig döntőbe jutott, és többek között Biczó Bence és a szám londoni bajnoka, Chad Le Clos mögött végzett nyolcadikként.

A pillangó mellett a gyorsúszása is remek, 100 méter gyorson 2011-ben ifi Európa-bajnok lett és a sanghaji vb-re is kijutott, csakúgy, mint 400-on. Az igazi robbantás azonban idén, a londoni olimpián következett be, ahol Sztyepanovics döntőbe jutott 200 méter pillangón (Biczót és Cseh Lászlót is megelőzve), sőt, aztán képes volt 1:55 alá szorítani az egyéni csúcsát is. A fináléban végül (második legjobb európaiként) a hatodik helyen zárt.

Szintén a dubaji csapat tagja Stefan Sorak, aki Sztyepanovicshoz hasonlóan szerb színekben versenyez, ám annyiban mindenképp érdekes, hogy éppen Kis Gergő legerősebb számaiban, 800 és 1500 méter gyorson szerb csúcstartó. Ezen kívül különösebb eredményei nincsenek, Gergővel ellentétben sem Eb-és vb-érmekkel, sem olimpiai döntővel nem büszkélkedhet, de mindenképp elég erős edzéstárs ahhoz, hogy Gergő képes legyen további fejlődésre.

Tidey gárdájának harmadik ismert tagja a portugál Tiago Venancio, akinek a 200 gyors a legerősebb száma, ebben Eb-döntős, vb-középdöntős, és olimpiai résztvevő is. 25 esztendős, két éve  dolgozik Tidey-val Dubajban, és ugyan kiugró eredményt azóta sem ért el, a neve mindenképp jól cseng az európai úszóberkekben.

Kis Gergő tehát első ránézésre nem kerül rossz kezekbe, ráadásul ott a tény, hogy az ajkaiak 33 méteres, igencsak elavult medencéje helyett egy minden igényt kielégítő, 50-es komplexumban járhat edzésre. Biztos hátteret, anyagi fedezetet kap, sőt, az idehaza őt folyamatosan utolérő belharcoktól is mentesül, nehéz tehát olyan indokot találni, ami a váltás mellett szól. Persze, ez egyelőre csak az elméleti sík…