Felkészülés

Kassaiék gyenge bíráskodása mellett a brazilok simán verték a svédeket

Szerda este az olimpiát is megjárt brazil válogatott Svédországban vendégszerepelt, ahol bár Kassai Viktorék egy szabályos góltól megfosztották Neymarékat, a Selecao esélyt sem adott a házigazdáknak, és 3-0-ra nyert.

Leandro Damiao

Teltház fogadta a csapatokat a Råsunda Stadionban, ahol Svédország nemzeti válogatottja az olimpiát is megjárt Brazíliát fogadta. Ugyan a brazilok nehezen lendültek játékba, Neymarék végül teljesen megérdemelten, 3-0 arányban nyertek.

A mérkőzés rendkívül gyengén kezdődött, mivel mindkét fél pontatlanul játszott. Az első nagy helyzet az egyébként fölényben futballozó braziloké volt, akik a 19. percben egy gyors támadás után Leandro Damiao révén meg is döngették a kapufát, sőt, a kipattanóból Neymar gólt is szerzett, viszont Kassai Viktor les miatt érvénytelenítette a találatot, ami a lassítás alapján teljesen szabályos volt.

A 25. percben Dani Alves végezhetett el 23-24 méterről szabadrúgást, a lapos lövés azonban mellément. A 30. percben Neymar kapott labdát a jobboldalon, majd parádés cseleket követően középre passzolt, ahol két csapattársa is érkezett, igaz, a passz pont kettejük közé ment. Két perccel később aztán megtört a jég, és a brazilok megszerezték a vezetést, amikor Neymar baloldali beívelése után az ötösre érkező Leandro Damiao a földre fejelve a labdát a kapuba talált (0-1).

A svédek csak a bekapott gól után kezdtek ébredezni, a 43. percben pedig egy egész veszélyes helyzetet is kialakítottak, de az egyérintős összjátékot követően Berg nagy ziccerben a kapusba lőtte a játékszert.

Az első félidőben Brazília tehát megérdemelten szerezte meg a vezetést, míg a házigazdák szinte csak nyomozták a labdát.

A második játékrész elején rögtön Dani Alves révén veszélyeztettek a brazilok, a Barcelona játékosa a jobbszélről, rendkívül váratlanul eresztett el egy löketet, amelyet Isaksson csak szögletre tudott ütni. Tíz perccel később egy pontrúgásnál Neymar kereste Leandro Damiao fejét, a játékszer azonban elpattogott a kapu előtt.

A 68. percben Leandro Damiao húzott váratlant, amikor 25 méterről, helyből kapura emelt, és bár a labda szépen csapódott lefelé, mégis fölé szállt. Négy perccel később a brazilok jutottak szabadhoz, Neymar lökete viszont mellément.

A meccs végén aztán a svédek is komoly helyzetet alakítottak ki, egy jobboldali beadás után Toivonen lőhetett középről, de nem találta el a kaput.

A brazilok a 84. percben eldöntötték a találkozó sorsát, amikor Hulk próbálkozott átlövéssel, de Pato blokkolta azt, majd a kipattanót Dani Alves Pato elé passzírozta, aki gólt fejelt (0-2). Egy perccel később a brazilok büntetőhöz jutottak (igaz, a szabálytalanság egyértelműen a 16-oson kívül történt), amelyet Pato elemi erővel értékesített (0-3). A 90. percben Svédország még szépíthetett volna, viszont Holmén Gabrielbe lőtte a 100%-os ziccert.

A mérkőzés tehát 3-0-s brazil sikerrel ért véget, a házigazda svédeknek pedig gyakorlatilag esélye sem volt, így a Selecao abszolút megérdemelt sikert aratott. Magyar szempontból viszont nem jó hír, hogy Kassai Viktor a nagy port kavart angol-ukrán találkozó után ma sem bíráskodott jól.


 

A nyolc órakor kezdődő mérkőzéseken Bulgária 1-0-ra verte Ciprust, Luxemburg pedig nem tudott meglepetést okozni, hiszen hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedtek Grúziától. A két legnagyobb rangadón Görögország 3-2-re nyert Norvégia otthonában, míg az Eb-házigazda Ukrajna csak egy 0-0-s döntetlent ért el Csehország ellen.