London 2012

Alá és fölé is becsültük olimpikonjaink teljesítményét - önértékelés

A londoni olimpia végeztével elérkezett az értékelések ideje. A sportolók, edzők, vezetők valószínűleg igyekeznek minél több időt kihasználni az elért teljesítmények elemzésére, mi azonban máris mérleget vonhatunk azt illetően, hogy mennyire jöttek be az előzetes várakozásaink.

Az olimpia megnyitójának napján szerkesztőségünk 12 tagja próbálta megtippelni a várható érmek számát, és összegezve az eredményeket kiderül, hogy nem teljesítettünk rosszul. Egyöntetűen jobb szereplést vártunk (el), mint amilyen a pekingi volt, ki kisebb, ki nagyobb javulásra számított. Átlagosan 6 arany-, 6 ezüst és 7 bronzérmet, azaz 19 medáliát saccoltunk. A győzelmek számát tehát egy kicsit alá, az összes dobogós helyezésekét egy kicsit fölé becsültük, hiszen 8 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot, 17 érmet szereztek sportolóink.

Ahogy az átlag is sugallja, az aranyakat tekintve egy kicsit pesszimistának bizonyultunk, volt köztünk olyan, aki 4 első helyet tippelt, de a 8-as számnál magasabbat senki nem írt a vonatkozó rubrikába.

A neveknél nagy volt a szórás, így egyetlen olyan bajnok sincs, akit mindannyian első helyre vártunk volna. Az úszó Gyurta Dánielt a tizenkettőből tizenegyen meg mertük jelölni az aranyesélyesek között, míg a kalapácsvető Pars Krisztián kilenc, a tornász Berki Krisztián pedig nyolc "szavazatot" kapott.

A győztesek között a kajakos Kozák Danuta neve került még elő tippünk során, a vívó Szilágyi Áron, a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Zur-Fazekas Krisztina kajaknégyes legfeljebb az éremesélyek kapcsán kerültek elő, az úszó Risztov Éva pedig még ott sem.

A várakozásaink alapján a kajakozó Douchev-Janics Natasa az olimpia nagy vesztese, hiszen két számában, az egyéni 200 méteren és a Kovács Katalinnal közös párosában összesen kilencszer került elő a neve. A sportlövő Sidi Péter veszi még fel vele a "versenyt", őt heten is a dobogó tetejére vártuk.

Úszóink közül kapott szavazatot Cseh László és Hosszú Katinka is, ők azonban az óvatosabb, csak érmeket váró tippjeinktől is elmaradtak, Cseh László a rossz kezdés után végül egy - nagyon értékes - bronzzal zárta a játékokat.

A mi tucatnyi tippünk természetesen nem tekinthető reprezentatív felmérésnek, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, bajnokaink közül Berki Krisztián, Pars Krisztián és Gyurta Dániel sikerére mindenki számított, az elmaradt győzelmek helyett pedig sok kisebb-nagyobb meglepetés vagy csak remélt eredmény érkezett.