London 2012

A pénz beszél, avagy többet ér az orosz bronz az amerikai aranynál

Habár Oroszországot az Egyesült Államok, Kína és Nagy-Britannia is megelőzte a londoni olimpia éremtáblázatán, ám a negyedik helyezett országban fizetik a legnagyobb jutalmat az ötkarikás medálokért.

Oroszország a negyedik helyen végzett a londoni olimpia éremtáblázatán, 24 arany-, 25 ezüst- és 33 bronzérmet zsebeltek be sportolói. Habár az amerikaiak, a kínaiak és a britek is megelőzték a csapatot, egy valamiben nem tudták felülmúlni: az oroszok honorálják leginkább olimpikonjaik teljesítményét, 5,4 millió dollárt osztanak szét az érmesek között. Az első helyért 135 ezer dollárt (31 millió forint), a másodikért 81 ezret (18 millió forint), a harmadikért pedig 54 ezret (12 millió forint) fizetnek.

Orosz

Eközben az amerikaiak jóval kevesebbet kapnak, az aranyért 25 ezer dollár (5,7 millió forint), az ezüstért 15 ezer (3,5 millió forint), a bronzért pedig 10 ezer (2,3 millió forint) a jutalom.

Ami a honorálást illeti Oroszországhoz hasonlóan Grúzia is kitett magáért, sportolói hét medált szereztek és 1,2 millió dollárt osztanak szét közöttük. Azerbajdzsánban jól fizetett az aranyérem, 510 ezer dollárt adtak érte.

A pekingi olimpia után a magyar aranyérmesek 20 millió forintot kaptak. A hírek szerint a londoni első helyekért valamivel nagyobb összeget fizetnek.