London 2012

A gerelyhajítás trinidadi olimpiai bajnokáról világítótornyot neveztek el

Megszokhattuk már, hogy az olimpiai bajnokok különböző megtisztelésben részesülnek, amit Keshorn Walcott, a férfi gerelyhajítás trinidadi olimpiai bajnoka kapott elsőségéért, viszont alighanem egyedi a sporttörténelemben. A 19 esztendős atlétáról egy világítótornyot neveztek el.

Walcott, annak ellenére, hogy junior világbajnok volt, óriási meglepetésre nyerte meg a gerelyhajítás versenyszámát, olyan neveket megelőzve, mint a norvég Thorkildsen, a finn Pitkamaki, vagy a cseh Vesely. A fiatal gerelyhajító 84,58 méteres kísérlettel új egyéni és országos csúcsot állított fel, s hazája egyetlen aranyérmét ő szerezte Londonban.

Keshorn Walcott már a verseny után boldogan ölthette ki nyelvét; hát még pár nappal később

A jutalom nem is maradhatott el: Trinidad és Tobago országa százezer fontnyi készpénzt, egy luxuslakást és húszezer hold földet adományozott neki. Ennek tetejébe még egy világítótornyot is elneveztek róla, a jövőben ezt várhatóan a Carribean Airlines egyik gépével is megteszik.

Walcott 1952 óta az első nem európai aranyérmes férfi gerelyhajításban, Helsinkiben az amerikai Cy Young végzett az első helyen ebben a versenyszámban. A győzelem hatására Kamla Persad-Bissessar miniszterelnök nemzeti ünnepnek nyilvánította a hétfői napot a karibi országban, amely mindössze története második aranyérmét nyerte az ötkarikás játékokon. Korábban 1976-ban, Montrealban Hasley Crawford győzött férfi 100 méteres síkfutásban.