Férfi vízilabda

Vannak olyan tehetségek, akikkel Rióban is esélyesek lehetünk - Gyöngyösi

A szakember úgy véli, a kétszeres-, háromszoros olimpiai bajnokok zöme nagy valószínűséggel többet már nem lesz válogatott.

Elkerülhetetlen a generációváltás a válogatottnál

Ötödik helyen végzett a magyar vízilabda-válogatott a londoni olimpián. Kásás Tamás már a spanyolok elleni mérkőzés után bejelentette, hogy befejezi a pályafutását, mellette több meghatározó játékos is búcsúzhat a nemzeti csapattól.

"Nem lehet mindig nyerni, noha úgy érzem, ebben a csapatban a győzelem lehetősége is benne volt. A hullámzó teljesítmény előrevetítette, a negyeddöntő egy ki-ki meccs lesz - végül sajnos nem sikerült bejutni a négy közé, ezzel együtt pedig a gárda sorsa megpecsételődött. Onnantól fogva komoly kihívást jelentett az ötödik helyért játszani, hiszen nem ahhoz voltak hozzászokva a fiúk, hogy olimpián az 5-8. helyek egyikéért harcoljanak. Ennek a generációnak csak köszönettel tartozik az egész ország, a magyar sportszerető közönség, de különösen a vízilabdázók, hiszen ha ők nem lettek volna, lehet, hogy a sportág már akár a magyar röplabda szintjére süllyedt volna. Le a kalappal előttük, fantasztikus tizenhat évet produkáltak, amivel a vízilabdát bebetonozták a magyar sikersportágak közé, és az ország legeredményesebb csapatsportága lett. Ezáltal egy biztos jövőhöz segítették a pólót - mondta Gyöngyösi András, egykori 240-szeres válogatott a boon.hu-nak.

A szakember úgy véli, a 2016-os riói olimpián ismét győzelmi esélyekkel szállhatunk vízbe, de már egy egészen másik csapattal.

"Hibák természetesen voltak, de az mindig előfordul. Azt hittem, a három olimpiai cím mentálisan még erősebbé teszi az alakulatot, ennek ellenére bizonyos szituációkban most is azt láttam, hogy bizonytalanok voltunk. Emellett a vesztes meccseket sem úgy kezeltük, ahogyan egy háromszoros olimpiai bajnok csapatnak kellett volna. Ez azonban már a múlt, ha az ember nyerni akar, az magában hordozza a kudarc lehetőségét is, ami nehezen feldolgozható. Ami a jövőt illeti, úgy gondolom, egy generációváltás fog bekövetkezni a válogatott életében, a kétszeres -, háromszoros olimpiai bajnokok zöme nagy valószínűséggel többet már nem lesz válogatott. A magyar vízilabdában mindig voltak, és most is vannak olyan tehetségek, akik egy keményen átdolgozott négyéves ciklus után Rio de Janeiróba is győzelmi esélyekkel utazhatnak el - ahogyan az a mi generációnkkal is volt" - magyarázta a Debrecen csapatának szakvezetője.