London 2012

Az öttusázó Tóth Adrienn számára az olimpia kijelölte a követendő irányt

  • MTI

A londoni öttusaversenyben elért eredménye, a kombinált számban mutatott teljesítménye kijelölte Tóth Adrienn számára az irányt, azt, hogy miben kell fejlődnie a következő játékokig.

Tóth Adrienn (b) és Kovács Sarolta (j) a női öttusázók kombinált száma után a 2012-es londoni nyári olimpián, a Greenwich Parkban 2012. augusztus 12-én. Tóth Adrienn a 20., Kovács Sarolta pedig a 33. helyen végzett."Ez volt az első olimpiám, nagyon készültem rá, de egyáltalán nem izgultam" - kezdte értékelését a 20. helyen zárt versenyző. - "Az első két számmal teljes mértékben elégedett vagyok, a lovaglásban több volt, s a futásban is többet vártam magamtól. Nem vagyok a mezőny legjobb futója, de ennél többre vagyok képes. A mostani szereplésem kijelölte a célt a következő négy évre, hogy miben kell fejlődni".

"Sok rossz érzés van bennem, nagyon jó fizikai állapotban voltam, ez az úszásomon látszott is, de hiába, a technikai számok nem stimmeltek. Ebből le kell vonni a tanulságot, de még van előttem sok verseny" - összegzett Kovács Sarolta, aki a 33. helyen végzett.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy nagyon fiatal lánycsapattal indult Magyarország, Tóth Adrienn elsőéves felnőtt, Kovács Sarolta pedig még juniorkorú.

"Saci nagyon jó formában volt, de 'belenyúlt' a vívásba, s nem tudott kikeveredni belőle, aminek egy hozzá nem méltó eredmény lett a vége. Utána olimpiai csúcsot úszott, a lovaglásban viszont megint megzavarodott, másodszorra is átugratott egy olyan akadályt, amit nem kellett volna. Adrienn nagyon szépen vívott és úszott, a lovaglásától többet vártunk. Ha az hibátlan, amire ez a ló 80 százalékban alkalmas volt, más motivációval kezdte volna a futást. Így viszont olyan helyre került, hogy felmérte, nincs mit keresnie. Ebben a mezőnyben ezzel a futással nem lehet megélni, itt már atletikus alkatú női versenyzők indulnak".

Pálvölgyi a brit szereplés kapcsán - Samantha Murray második lett - kiemelte, hogy a Németh István irányította szigetországi öttusacsapat januártól december 31-ig egy edzőtáborban él, tanul és gyakorol.

"Mi pedig megyünk egyik helyről a másikra. Ezzel együtt ezekben a lányokban megvan a képesség, hogy megerősödve a felnőtt mezőnyben is jó eredményeket érjenek el".

A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, a férfiak teljesítményére nem lehet semmi rosszat mondani.

"Marosi olyan teljesítményt nyújtott, hogy azzal tízből hat versenyt meg lehet nyerni. Kasza a kombinált számig jól szerepelt. Őt márciusban műtötték, májustól volt terhelhető, s bár ért el szép sikereket, úgy látszik, ez a felkészülés az olimpiára nem volt elegendő".