NFL

A Manninggel felálló Denver földbe döngölte a Chicagót

A Hírességek Hétvégén lerendezett New Orleans-Arizona derbi után hat összecsapással folytatódott az észak-amerikai profi futball liga (NFL) előszezonja. Peyton Manning bemutatkozott első meccsén a Denverben, viszont egyelőre csak egy interceptionre futotta a legendás irányítótól, míg Robert Griffin III, a Washington második választása az idei draft első körében, egy 20 yardos touchdown-passzal kezdte meg fővárosi profi pályafutását.

A New Orleans és az Arizona vasárnapi találkozója után csütörtökön további hat mérkőzést rendeztek le az NFL előszezonjának első hetén. A legnagyobb érdeklődést természetesen a Chicago és a Denver összecsapása váltotta ki, hiszen Peyton Manning, a liga egyik legjobb irányítója bemutatkozott új csapatában, még ha egy úgymond edzőmérkőzésen is került sor erre. Manning, akitől tizenhárom idény után váltak meg az Indianapolis Coltsnál, a tavaszi szabadügynök-piac egyik legkeresettebb játékosa volt, és bár több klubnál is tiszteletét tette, végül a Denverre esett a választása.

A Broncos mezben történő debütálása azonban nem lett tökéletes, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem is kapott sok játéklehetőséget. Hét passzkísérletéből négy találta meg csapattársait, és volt eközben egy eladott labdája is, ezután pedig John Fox vezetőedző inkább a tartalék irányítók bizonyítási vágyát elégítette ki. Brock Osweiler és Adam Weber éltek is a lehetőséggel, és egy-egy touchdown-passzal járultak hozzá a Chicago megalázásához. A Denver végül magabiztosan és teljesen megérdemelten nyert 31-3-ra, és megtett yardok tekintetében is ugyanekkora volt a fölény: 338-at tettek meg a denveriek, míg a hazai pályán játszó Chicagótól csupán 132 yard megtételére futotta.

A csütörtöki nap másik jeles eseménye a Washington látogatása volt a Buffalo Bills otthonába, ugyanis a 2012-es draft második választottja, Robert Griffin III, akinek becenevét, az RG3-at máris elsajátították a fővárosi szurkolók, bemutatkozott Redskins színekben. Griffint sokan máris Cam Newtonhoz hasonlították, aki tavaly a Carolina Panthersben rendkívül jó újoncszezont játszott le. Egyelőre mi még várnánk a hasonló összehasonlításokkal, mindenesetre Griffin debütálása több mint biztatóra sikeredett. A 22 éves játékos győztes drive-val, és győzelmet érő touchdown-passzal büszkélkedhetett rögtön első mérkőzésén, amit 7-6-ra nyertek meg.

A játéknap két legtöbb pontját az Atlanta-Baltimore, illetve a Philadelphia-Pittsburgh találkozók termelték. A tavalyi AFC főcsoportdöntős Ravens Curtis Painter három touchdown-passzának köszönhetően 0-14-ről fordított és nyert 31-17-re. Méghozzá úgy, hogy mindösszesen öt sikeres passza volt egész meccsen. A kezdő irányító pozícióját élvező Joe Flacco 88 yarddal és egy hat pontot érő átadással jelezte, hogy Painternek még dolgoznia kell a trónfosztásért, mindazonáltal, ha így folytatja a továbbiakban, akkor kellemes dilemma elé állítja John Harbaugh vezetőedzőt az idény kezdete előtt.

Nem lehetett panasz a fordulatokra az Eagles és a Steelers összecsapásán, ami egy előszezonmeccshez képest igazán izgalmasan alakult. Két negyed után úgy tűnt, hogy a Steelers minden nehézség nélkül hozza a mérkőzést, miután már 13-0-ra vezettek, de a második félidőre megtáltosodott a hazai Eagles, és előbb 14-13-ra, majd 21-20-ra fordítottak. Az igazi dráma az utolsó két percre csúcsosodott ki, hiszen 1:57-tel a vége előtt Danny Hrapmann 43 yardról lőtt mezőnygólt, amivel a Steelers visszaszerezte a vezetést. Utolsó támadásával a Philadelphia úgy tűnt, hogy nem tud élni, azonban amikor megtorpantak a pálya közepén, nem riadtak vissza attól, hogy behozzák a speciális egységet, mely Alex Henery révén 51 yardról eltalálta a villáskapu közepét, és megnyerte a találkozót tizenkét másodperccel a zárszó előtt.

Aaron Rodgers kifejezetten rossz napot fogott ki a San Diego Chargers ellen. A 2010-ben a Green Bayjel bajnoki címet nyerő irányító mindössze két sikeres átadást könyvelhetett el nyolc kísérletből, és emellett egyszer elszórta a játékszert az ellenfélnek is. Graham Harrell már nagyobb segítségére volt a Packersnek, azonban a túloldalon Jarrett Lee és Philip Rivers is sziporkázott, így a játék képe alapján nem született nagy meglepetés a Green Bay vereségével.

Az előszezon második meccsén kénytelen volt fejet hajtani a New Orleans Saints a New England Patriots előtt. Az AFC tavalyi bajnokánál Brian Hoyer touchdown-passzal vetette észre magát, míg a vendégeknél Breest ezúttal is pihentették, de Rodgershöz hasonlóan ő sem zárt fényes estét (nyolc passzkísérletből mindössze kettő volt eredményes, és csupán 8 yardot tett meg velük a csapat). John Kasay és Garrett Hartley mezőnygólokkal igyekeztek felzárkóztatni a Saintst a Patriotsra, de a fordítás végül nem jött össze, így az Arizona elleni győzelmük után 1-1 a mérlegük az idei előszezonban.

NFL előszezon
1. hét, csütörtöki játéknap
Buffalo Bills - Washington Redskins 6-7
Atlanta Falcons - Baltimore Ravens 17-31
Philadelphia Eagles - Pittsburgh Steelers 24-23
New England Patriots - New Orleans Saints 7-6
San Diego Chargers - Green Bay Packers 21-13
Chicago Bears - Denver Broncos 3-31