London 2012

Az biztos, hogy a csapatért mindent megteszek - Nagy László

A magyar férfi kézilabda-válogatott óriási csatában, kétszeri hosszabbítás után legyőzte Izland együttesét a londoni olimpia negyeddöntőjében. A mérkőzés után Nagy László, a csapat átlövője az m1 műsorában értékelte a csapat teljesítményét.

Nagy Lászlót (j) támadja az izlandi Robert Gunnarsson a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabda-bajnokságának negyeddöntőjében vívott Magyarország - Izland találkozón a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. augusztus 8-án."Nagyot szenvedtünk, küzdöttünk az elejétől a végéig" - kezdte az értékelését Nagy László. "A két kétszer ötperces hosszabbítás nagyon sokat kivett a csapatból, de így utólag természetesen nagyon megérte. Fegyelmezettek voltunk védekezésben, és támadásban is igyekeztünk a megbeszélt dolgokat végrehajtani. Valóban szerencsénk volt, de azt hiszem, hogy ez a magyar csapat rászolgált erre a szerencsére."

Az olimpia nehezebbik csoportjában a kemény ellenfelektől elszenvedett - kalkulálható - vereségek után az utóbbi két mérkőzésen óriási szellemi erőről tett tanúbizonyságot a magyar válogatott, az átlövő szerint azért, mert mostanra lett tökéletes az összecsiszolódás.

"Tizennégyen vagyunk az olimpián, és a Szerbia elleni meccs második félidejétől érződött, hogy nagyon összeálltunk mentálisan, védekezésben. Az egymásnak adott és az edzőktől kapott instrukciókat maximálisan betartottuk, ezzel sikeresebbé vált a védekezés, amihez természetesen a kapusteljesítmény is társult. Támadásban is azt vettem észre, hogy működnek a megbeszélt társas kapcsolatok. Ezek apróságok, de ilyen kiélezett mérkőzéseken ezek nagyon felértékelődnek. Két meccs van még előttünk, és nagyon bízom benne, hogy az utóbbi két találkozón látott teljesítményt tudjuk produkálni mentálisan és fizikálisan is, de hogy annak mi lesz az eredménye, azt majd meglátjuk."

Nagy László kilenc gólt szerzett az Izland elleni mérkőzésen, de szerényen értékelte saját teljesítményét: "Küszködtünk támadásban, mert nagyon közel játszottunk a falhoz, és észrevettem, hogy ha két lépéssel hátrébbról indulok, és távolabbi lövésekkel próbálkozom, az eredményesebb lehet, és ez szerencsére így is volt. Utána Császár Gábor és Lékai Máté szét tudták szedni a védőket. De tényleg tizennégyen vagyunk a pályán, és ha valaki három perc alatt hozzá tudja tenni a maga kis feladatát a közöshöz, az viheti előre a csapatot. Ma és korábban is láthattunk erre példákat."

Három éven át kérdéses volt, hogy a játékos pályára lép-e még valaha a magyar válogatottban, és ez a kérdés csak néhány hete zárult le. Májusban dőlt el, hogy újra ott lesz az olimpiára kijutott csapatban.

"Egy hosszú hercehurca lezárult. Számomra biztos volt, hogy ha visszatérek a srácokhoz, akkor maximális erőbedobással fogok dolgozni. Vagy eredményesen, vagy kevésbé, de hogy a csapatért mindent megteszek, az biztos" - mondta erről Nagy László

A magyar válogatott az elődöntőben Svédország vagy Dánia ellen lép pályára - a két skandináv együttes szerdán este mérkőzik meg -, a korábbi csapatkapitány szerint szinte mindegy, hogy melyikük jön szembe.

"Két nagyon hasonló tudású csapat valamelyikével fogunk megküzdeni. A dánokkal partiban voltunk, jó lenne nekik visszavágni, ha őket kapnánk, ha pedig a svédeket, akkor jó lenne visszaemlékezni a németországi világbajnokságra, ahol le is győztük őket."