London 2012

Nagy Laci óriási alázattal dolgozott védekezésben - Skaliczki László

A magyar férfi kézilabda-válogatott Szerbia elleni 26-23-as győzelmével továbbjutott a negyeddöntőbe a londoni olimpián. A hatharom.hu Skaliczki László korábbi szövetségi kapitány, a Pick Szeged vezetőedzőjének véleményét kérte ki a mindent eldöntő találkozóról.

A Szerbia elleni mérkőzés első félidejét ugyan jól kezdte a magyar csapat, de a játékrész második felében támadásban sok volt a hiba, és a második félidőt öt góllal nyerve sikerült kiharcolni a továbbjutást a mieinknek.

"A siker kulcsa a második félidőben összeállt belső négyes védekezése volt" - mondta a hathárom.hu-nak Skaliczki László. "Itt Nagy Lászlóra és Ilyés Ferencre gondolok a tengelyben, Mocsai Tamással és Schuch Timuzsinnal kiegészítve. Mögötte Fazekas Nándi remekül védte a megfelelő területeket. A másik fontos dolog Mocsai Tamás gólerőssége volt. Hihetetlenül keményen és bátran lőtt, mellette pedig Harsányi Gergely is nagyon sokat tett hozzá. Nagy Laci eközben óriási alázattal dolgozott a védekezésben, mivel ment a másik lövőnek, remekül vezette a védekezést. Ez a fajta alázat volt a siker záloga. A másik, hogy az dánok ellen jól menő belső támadó négyes, Lékai, Császár és Mocsai nagyon jól muzsikáltak együtt Zubaival. A mi labdajátékunk számára ez a győzelem nagyon sokat ért, hitet kell, hogy adjon a fiúknak. Izland ellen bátran játszhatunk."

Nagy László köszönti a közönséget a Magyarország-Szerbia férfi kézilabda-mérkőzés után a londoni Olimpia csoportkörében 2012-ben.

Az első félidőben látott rossz helyzetkihasználásnak a nagy tét volt az oka a szegedi vezetőedző szerint.

"Mindenki érezte, hogy mekkora súlya van a mérkőzésnek, és amíg Sztanics bírta a szerb kapuban, addig nagy bravúrokat mutatott be, ziccereket fogott. A két félidő között ott volt a különbség, hogy eleinte nem lőttük be a kialakított helyzeteinket. A lövőhatékonyságunk nem érte el a 40 százalékot, amivel nem lehet mérkőzést nyerni. Hiába kaptunk relatíve kevés gólt, a kihagyott helyzetek még inkább megfogták a támadójátékunkat. Ráadásul a beállóval sem sikerült kialakítani úgy a kapcsolatot, ahogy szerettük volna."

A korábbi kapitány szerint a csoportkör korábbi fordulóiban Horvátország és Spanyolország ellen elszenvedett nagy különbségű vereségek komoly hatást nem gyakoroltak a magyar csapatra, mert azokon a találkozókon komoly lelki teher nélkül játszottak.

"Nem gondolom, hogy ilyen sorozatmeccseken visszafelé kell nézni, hanem azt kell figyelni, hogy mi van még a csapatban, mit lehet javítani. És hinni kell abban, hogy az elvégzett munka megéri, és az együttműködés is újabb pozitív tapasztalatokat szül, simulékonyabbak lesznek a megoldások. Ez azt is jelenti, hogy idegileg nem fáradtunk el, mert nem a tétért mentünk az előző két mérkőzésen, hanem egyszerűen játszottunk, és nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Így idegileg is jól bírtuk a szerbek ellen. Döntő volt, hogy a 40. percig utolértük őket, noha volt három gól is az előnyük, az 50. perc után pedig már nekik kellett utánunk jönniük. Ez lélektanilag fontos volt a végeredmény szempontjából. A szerbek e mellett nem tudtak leindítani bennünket, a visszarendeződésünk is helyreállt, a felállt falban pedig a mi védekezésünk nagyon komolyan állta a sarat" - vélekedett Skaliczki László.

A következő ellenfél gyakorlatilag biztosan Izland lesz, amely ellen a 2011-es világbajnokságon és az idei Európa-bajnokságon is vereséget szenvedett a magyar válogatott, így mindenképp komoly teljesítményre lesz szükségük a mieinknek az újabb sikerhez.

"Az Izland-Franciaország mérkőzésen eldőlt a csoportelsőség az A csoportban, hiszen Izlandnak a Nagy-Britannia elleni mérkőzés egy ujjgyakorlat. Így ők már készülhettek arra, hogy velünk vagy a szerbekkel fognak játszani. Azaz majdnem négy napjuk van arra, hogy erre a mérkőzésre készüljenek. Erősségük, hogy akár gyors középkezdésből, akár indításból egyből nagyon komoly nyomás alá helyezik az ellenfél védelmét, és ők is élnek azzal a lehetőséggel, hogy specialistákkal a tengelyben nagyon feszessé tudják tenni a védekezésüket. Mögöttük Gustavsson abszolút bravúrkapus, a franciák ellen is inkább ziccereket, heteseket fogott. Az átlövésekkel bátran lehet ellene próbálkozni. Örömteli, hogy ebből lehet erőt meríteni, remélem, hogy a magas védők melletti lövésekkel tudunk operálni. Viszont a visszarendeződést mindenképp fel kell pörgetni" - zárta összegzését honlapunknak Skaliczki László.