London 2012

Cseh Lászlót is dicsérte Phelps visszavonulása előtt

Michael Phelps amerikai úszófenomén, aki a londoni olimpián megszerezte pályafutása 18. aranyérmét, azt mondta, a jövőben élvezni szeretné az életet, és minden erejével azon lesz, hogy "erősítse a gyerekek hitét".

A 27 éves baltimore-i sportember - minden idők legeredményesebb olimpikonja - hétfői sajtókonferenciáján, amelyen Cseh Lászlót is méltatta, elmondta, nem fél a jövőtől, s egy sor célkitűzése van.

,,Az életben minden lehetséges, és minden álom megvalósítható" - fogalmazott Phelps, aki összesen 22 érmet gyűjtött össze három olimpián. ,,Vannak rendkívül nehéz időszakok az ember életében, de hinni kell önmagunkban, s abban, hogy megtaláljuk a helyes utat."

A tengerentúli sportolót, aki utolsó olimpiáján vett részt Londonban, gyermekkorában az édesanyja azért vitte le az uszodába, mert nagyon félt a víztől.

Arra a kérdésre, hogy melyik érmének örült a legjobban, azt válaszolta, hogy az olimpia előtt csupán egy medál volt a célkitűzése:

,,Az volt a legszebb, de a többi is nagyon fontos" - majd hozzátette, hogy a 400 m vegyes után, amelyen csak a negyedik helyen ért célba, nagyon elkeseredett volt.

A sajtókonferencia végén az amerikai csodaúszó két riválisát emelte ki, a dél-afrikai Chad le Clost, aki 200 m pillangón megelőzte őt, és Cseh Lászlót, akit viszont ő győzött le. A 200 m vegyes fináléjában a magyar úszó Phelps és a másik amerikai, Ryan Lochte mögött a harmadik helyen csapott a célba.