London 2012

Fejlődtünk a Korea elleni mérkőzéssel - Császár Gábor

A magyar férfi kézilabda-válogatott 22-19-re legyőzte Dél-Korea együttesét a londoni olimpiai torna csoportkörében. A találkozó után Császár Gábor, a csapat irányítója és Mikler Roland kapus értékelt az m1 kérésére.

A keddi mérkőzés a vártnál talán kicsit szorosabb volt, sőt, a koreaiak a félidő környékén vezettek is, de a győzelem végül meglett, ami Császár szerint a higgadtságnak volt köszönhető.

"Megnehezítették a dolgunkat. Nem feleltünk meg az előzetes várakozásoknak, de szerintem fejlődtünk egy szintet ezzel a mérkőzéssel. Mindenképp nagy erőt mutatott, hogy egy ilyen rossz első félidő után fel tudtunk állni. Vasárnap az utolsó meccset játszottuk, utána hétfőn reggel edzeni kellett, így a pihenésből egy kicsi kimaradt, ami érződött. Amellett a koreaiak ellen nagyon nehéz támadni, mert egy jó csel után a következő védőtől azonnal kaptuk a pofont, de fejben kitartottunk."

Schuch Timuzsin és Császár Gábor örülnek a Dél-Korea elleni győzelemnek a londoni olimpia férfi kézilabdatornájának csoportkörében 2012-ben.

A játékos megosztotta a győzelem szakmai titkát is: "A szünet után kicsit változtattunk a taktikán, kétirányítós játékot játszottunk, Lékai Máté volt középen, én balátlövőben, ez egy kicsit vésztaktikának számít nálunk. Az első félidőben az nem tetszett, hogy erőlködtünk, nem tudtuk finoman befejezni az akcióinkat, de ki kell emelnem a nyugodtságot, ami végig bennünk volt."

A következő ellenfél Horvátország lesz, ellenük a januári Európa-bajnokság második csoportkörében egy nehéz meccsen döntetlent értek el a mieink.

"A horvátok megint kellemetlen ellenfelek lesznek, ott vannak a világ legjobb négy csapata között" - mondta Császár déli szomszédainkról. "Nagyon komoly, kemény csapat egy nyitott védekezéssel. Fel kell készülnünk, fejben rendbe kell tennünk a dolgokat. Ahogy a dánok elleni vereség után, most is tovább kell mennünk."

A továbbjutásról az irányító egyelőre nem akart hosszan értekezni: "A mezőny annyira erős, hogy nem tudunk előrébb gondolkodni a következő meccsnél, napról napra élünk. Mondhatnám, hogy a nyolc között a britekkel szeretnénk játszani, utána pedig Tunéziával vagy az argentinokkal, de ez nem ilyen egyszerű. Nagyon szeretnénk továbbjutni, és szerencsés esetben az elődöntős szereplés is elérhetőnek tűnik, de egyelőre a következő meccsre kell figyelnünk."

Nemzetiszínű hallásvédőt és ruhát viselő kisgyermekét tartja karjában egy magyar szurkoló a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kézilabda-bajnoksága B csoportjának második fordulójában vívott Koreai Köztársaság-Magyarország találkozón a Copper Box kézilabdacsarnokban 2012. július 31-én. A magyar válogatott 22-19 arányban megnyerte a mérkőzést.

Az előző bajnoki szezon után a Norvégia elleni győztes világbajnoki selejtező és az olimpiai felkészülés miatt gyakorlatilag nem volt pihenőidejük a játékosoknak, de Császár kiemelte, hogy az ellenfeleknek sincs könnyebb dolguk.

"Az volt az álmunk, hogy itt lehessünk, a kvalifikációs rendszer megnehezítette a dolgunkat. A nyáron szükséges négy-öthetes regeneráció nem volt meg, de a többieknek sem. Emiatt jobb lett volna egy könnyebb ellenféllel kezdeni, de fejben szerintem erősek vagyunk, és reméljük, hogy a testünk is bírni fogja a tempót. A hangulat tökéletes, örülünk, hogy ennyi magyar sportolóval együtt lehetünk a faluban, mindenki büszke mindenkire, és szurkolunk egymásnak" - mondta.

Mikler Roland az ellenfél lövéseinek közel felét védte, ezzel sokat tett hozzá a győzelemhez, de saját magával nem volt tökéletesen elégedett: "Belülről nem éreztem jónak magamat, meg is lepett, hogy gratuláltak. Inkább az első félidőben voltak olyan lövések, amik egy kicsit megleptek, de utána én is összeszedtem magam. Ez a kötelező győzelmek közé tartozik, de nehéz egy ilyen szokatlan stílusú csapat ellen játszani. Minimális célként tűztük ki a továbbjutást, és mondhatjuk a mai ellenfelünkre, hogy talán könnyebb volt, de láthatta mindenki, hogy annyira nem volt egyszerű. A csarnokban azonnal fantasztikus hangulat fogadott minket, és nagyon fontos pillanatokban álltak mellénk a szurkolók, amire nagy szükségünk lesz a továbbiakban is."