NB I visszatekintő

Reakció, rotáció, bratyizás, blama

  • Göbölyös János

Elkezdődött az OTP Bank Liga 2012-13-as szezonja. Összeállításunkban az első forduló mérkőzéseire tekintünk vissza, statisztikákkal, nyilatkozatokkal, értékelésekkel.

Détári védekezésre kényszerült, Sousa támadásba lendült

Az olimpia és a Forma 1 árnyékában magyar futballal hűthettük le magunkat a hétvégén. Az idénykezdet nem csak meteorológiailag, hanem hangulatában is forró volt és zivataros. A harminckilenc sárga és négy piros lap talán még belefér a rajtra amúgy is felfokozott erő(?) és idegállapotba került játékosoktól, bár akadt néhány olyan megmozdulás is, amely ha - stílszerűen fogalmazva - a londoni tatamin, vagy a ringben történik, taps jár érte, a futballpályán viszont szabadrúgást, figyelmeztetést, minősített esetben kiállítást ér. De mintha a szurkolókból is hiányzott volna az ilyenkor még joggal elvárható tolerancia.

Szombathelyen a szünetben már-már lincshangulat uralkodott a lelátó egyes részein, és ez akkor is érthetetlen, ha az újonc Eger állt nyerésre. Halmosi Péter, a Haladás válogatott futballistája a klub hivatalos honlapján vezetett blogjában nem hagyta szó nélkül az esetet, a csapat nevében több türelmet kér a drukkerektől, úgy kezdi mondandóját, hogy ,,Nyertünk az első fordulóban, négy gólt rúgtunk, fölényesen vertük az Eger együttesét. Mégsem voltam teljesen boldog, ugyanis jó néhány szurkolóban csalódtam...". Halmosi aztán néhány klisét bedobva (,,Akinek nem inge, ne vegye magára! - A szurkolónak joga van kritizálni - Egy meccs kilencven percig tart") részletesen kifejti álláspontját, majd a szokásos ,,Hajrá Hali!"-val zárja a nem is annyira burkolt üzenetét. Így is lehet...

Meg úgy is, ahogyan Détári Lajos a hatharom.com-n reagált a csapatát ért nem éppen szalonképes, viszont annál hangosabb vélemény-nyilvánításra (,,k...va gyenge"), kiváltképp az egyik játékosának, Pölöskey Péternek címzett verbális támadásokra. A Fradi szakmai munkáját klubmenedzserként irányító Döme lenyelte az általános bírálatot (,,a szurkoló ilyen, nekünk csak a csapattal kell foglalkozni..."), a személyes inzultust azonban nem tűrte, teljes mellszélességgel kiállt csatára mellett, megvédte őt (,,Fontos láncszeme a csapatnak, emberileg is, mentálisan erős futballista, remélhetőleg a jövő héten már gólt szerez."). Pölöskey egyébként nem elsősorban a Kecskemét ellen mutatott teljesítményével húzta ki a gyufát az Üllői úton, állítólag korábban egy edzésen, vagy gyakorlómeccsen kiszólt a nézőknek, ami úgy fest, hiba volt. Hogy helyrehozhatatlan-e, arra ő maga adhat választ, nem kell mást tennie, mint amit egyébként tud, gól(okat) lőni, és akkor Détárit is megkíméli a mostanihoz hasonló kényelmetlen szituációktól.

Paulo Sousa hálás téma. Maximálisan elismerve játékos-pályafutását, és egyre inkább kibontakozó edzői tehetségét, az elmúlt egy esztendőben hol egy tüntetőleg elutasított kézfogás, hol egy indulatból indított lefejelés tette még izgalmasabbá az amúgy sem unalmas magyarországi tevékenységét. Mostanában azonban mintha stílust váltott volna. Látszik is ez a Videoton teljesítményén, az időnként remek játékkal párosuló, eredményes bajnoki tavasz, a nyári Szuper Kupa-győzelem és a Slovan búcsúztatása az Európa Ligából mind-mind a portugál érdeme, akinek ezután egyre kevesebben vethetik a szemére, hogy szinte teljesen kicserélte a 2011-es bajnokcsapatot. Sousa tehát nyeregben van, de néhány közelmúltbeli megnyilvánulása arra utal, hogy átesett a ló túloldalára. Sokszor érthetetlenül (és jogtalanul), széles mozdulatokkal, gesztikulálva kommentálja a kispad környékéről a meccset, eleinte megelégedett azzal, hogy csupán a tartalék játékvezetővel pörölt, aztán arra is volt példa a Debrecen elleni Szuper Kupa-döntőn, hogy a kiállítását megelőzendő, a második félidőre az önmegtartóztatás módszerét választotta, és tüntetőleg felült a lelátóra. Most, a Pápa elleni bajnokin még tovább ment, a vélt vagy valós sérelmeit (előbbiből volt a több), szavakba öntötte, többek között azt találta mondani, hogy a magyar labdarúgásnak nem tesz jót, ha néhány tulajdonos és edző a bírókkal bratyizik a mérkőzések előtt. De hogy ne csak általánosítson, az aktuális ellenfelet, a Lombardot irányító Bene Ferenctől sem vette jó néven, hogy a találkozó előtt rátette a kezét a játékvezető vállára, miközben váltott vele néhány szót. Jó az, ha valaki ebben a szakmában figyel a részletekre, különösen olyanokra, amelyek közvetve ugyan, de a csapatát, vagy magát a mérkőzést is érinthetik. Mégis azt gondolom, hogy ha valamelyik klubot, akkor a Videotont biztos nem fenyegeti a kicsinyes bosszú, a pártosság, a melléfújás veszélye. Ezért aztán feleslegesnek tűnik az MLSZ-hez fordulni az ügyben (merthogy itt tartunk), inkább azt javasolnám Sousának, hogy tanuljon meg néhány teljesen futball semleges kérdést magyarul (milyen volt az út, hogy van a család, mit dolgozol főállásban, van-e hobbid, milyen márkájú sípot fújsz...), szakítson időt arra, hogy feltegye ezeket a játékvezetőknek, és meggyőződésem, hogy azok mindenféle hátsó szándék feltételezése nélkül szóba állnak vele, szívesen válaszolnak neki.

Visszatérve a forduló érdemi részére, Debrecenben és Fehérváron a közelgő nemzetközi kupameccsek jegyében (is) zajlott a bajnoki nyitány. Már a kezdéskor nyilvánvalóvá vált, hogy Kondás Elemér és Paulo Sousa jó néhány játékosát pihenteti a BATE Boriszov, illetve a Gent elleni selejtezők előtt. Divatos szóval élve rotáltak - felemás sikerrel. Amíg a Loki Skanderbeu elleni kezdőcsapatából hatan (Novakovics, Mészáros, Korhut, Ramos, Szakály, Varga) léptek pályára a szombati bajnokin, addig a Vidiben csupán három futballista (Bozsovics, Szolnoki Mitrovics) maradt a csütörtökön a Slovant kiejtő együttesből. Ez így - Novakovics sérülésétől eltekintve - rendben is lenne, hiszen a Győr rázósabb ellenfélnek ígérkezett, mint a Pápa (a 4-1-es veresége ellenére az is volt), a Sóstói Stadionban történtek után azonban megdőlt egy állítás, miszerint a Videoton minden poszton két közel azonos képességű labdarúgóval rendelkezik. De tegyük fel, hogy így van. Akkor pedig életbe lép a másik, akár tanulságként is felfogható következtetés. Akkora különbség nincs az élvonalbeli csapatok között, hogy bármelyik (nem csak a Videoton) ekkora előnyt adjon a másiknak.

Az iménti taktikázásról egy szólás sajátosan átírt formája jut eszembe: ,,Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot megérdemli". Merthogy nagy blama volt ez - Sousa számára...

OTP Bank Liga 2012-2013
Az 1. forduló eredményei
SZOMBATHELYI HALADÁS-EGRI FC 4-2 (0-1)
Szombathely, 6000 néző. Vezette: Berger József (Szalai Dániel, Kis Zoltán)
Haladás: Rózsa – Schimmer, Guzmics, Tóth P., Halmosi – Nagy D. (Fehér Z., 46.), Rajos (Ugrai, 70.), Nagy I G., Iszlai, Radó - Kenesei (Andorka, 60.). Vezetőedző: Artner Tamás. Cserepad: Gőcze, Fehér Z., Molnár P., Búrány, Horváth A., Kulcsár K., Andorka, Ugrai.
Eger: Sztanó - Preklet, Katona A., Knakal, Hamouz - Dobrics (Németh N., 72.), Pavicsevics, Kovács G., Stanislaw (Farkas Á., 64.) - Koós (Albert, 61.), Pisanjuk. Vezetőedző: Simon Antal. Cserepad: Kövesfalvi, Balog Zs., Piller, Albert, Farkas Á., Németh N., Pavlov.
Gólszerző: Kenesei (50.), Halmosi (52.), Iszlai (58., 11-esből), Andorka (63., 11-esből) ill. Pisanjuk (45.)
Sárga lap: Iszlai (44.), Rajos (50.), ill. Preklet (57.)
Piros lap: Knakal (81.)
 
DIÓSGYŐRI VTK-ÚJPEST FC 2-1 (1-1)
Diósgyőr, 9000 néző. Vezette: Németh Ádám (Kispál Róbert, Farkas Balázs)
DVTK: Ribánszki – Vadász, Nagy T., Rakovics, Gohér – Gosztonyi, Abdouraman, Fernando, Gallardo (Tisza, 52.), Luque (Elek Á., 77.) – Seydi (Bacsa, 72.). Vezetőedző: Sisa Tibor. Cserepad: Tajti, Hanek, Vági, Bogáti, Elek Á., Bacsa, Tisza.
Újpest: Balajcza – Vermes (Zarisz, 73.), Aarab, Mihajlovics, Nagy P. (Sztaniszavljevics, 46.) – Balogh B., Proesmans, Vasziljevics (Zamostny, 79.), Christ - Kabát, Remili. Vezetőedző: Jos Daerden. Cserepad: Horváth T., Litauszki, Szokol, Kovács D., Sztaniszavljevics, Zarisz, Zamostny.
Gólszerző: Fernando (29.), Seydi (65.), ill. Vermes (42.)
Sárga lap: Nagy T. (57.), Gohér (83.), ill. Christ (24.), Mihajlovics (28.)
Piros lap: Aarab (38.)
 
MVM PAKS-PÉCSI MFC-MATIAS 2-3 (1-2)
Paks, 1500 néző. Vezette: Becséri Dániel (Albert István, Medovarszki János)
Paks: Pokorni – Heffler T., Sifter, Szabó J., Báló – Kulcsár D., Fiola, Sipeki (Csehi T., 73.), Bartha (Heffler N., 55.) - Kiss T. (Eppel, 55.), Simon A. Vezetőedző: Kis Károly. Cserepad: Csernyánszki, Csehi T., Éger, Zsók, Eppel, Heffler N., Mészáros.
PMFC: Dibusz – Fodor, Krejci, Lantos, Zeljkovics - Horváth A., Uzoma, Wittrédi, Demjén (Horváth Zs., 73.) - Grumics (Okoronkwo, 49.), Bajzát (Akassou, 79.). Vezetőedző: Supka Attila. Cserepad: Sánta, Causic, Nagy J., Akassou, Nagy D., Horváth Zs., Okoronkwo.
Gólszerző: Simon A. (37.), Heffler N. (71.), ill. Wittrédi (31.), Grumics (35.), Zeljkovics (92.)
Sárga lap: Báló (64.), Fiola (66.), Kulcsár D. (76.), ill. Uzoma (47.), Demjén (53.), Horváth A. (92.)
 
DEBRECENI VSC-TEVA-GYŐRI ETO FC 4-1 (4-1)
Debrecen, 5000 néző. Vezette: Kassai Viktor (Erős Gábor, Ring György)
DVSC: Novakovics (Verpecz, 40.) – Nagy Z. (Nikolov, 78.), Máté P., Mészáros, Korhut – Szakály P., Varga J., Ramos, Rezes (Coulibaly, 46.) - Sidibe, Kulcsár T. Vezetőedző: Kondás Elemér. Cserepad: Verepecz, Nikolov, Simac, Dombi, Lucas, Coulibaly, Yannick.
Győr: Sztevanovics – Svec, Lipták, Lang, Tokody – Varga R. (Strestík, 55.), Andrics,  Kamber, Pátkai (Kronaveter, 32.), Trajkovics - Ahjupera (Dina, 46.). Vezetőedző: Pintér Attila. Cserepad: Molnár P., Totadze, Dudás, Kronaveter, Nicorec, Strestík, Dina.
Gólszerző: Sidibe (8., 21.), Szakály P. (10.), Kulcsár T. (47.), ill. Andrics (11.)
Sárga lap: Korhut (49.), Nagy Z. (52.), ill. Kronaveter (42.), Svec (80.)
 
FERENCVÁROS-KTE-PHOENIX MECANO 1-1 (1-0)
Albert Stadion, 7800 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Vámos Tibor, ifj. Tóth Vencel)
FTC: Jova – Jovanovics, Otten, Klein, Sváb – Alempijevics (Józsi, 68.), Gyömbér, Böde, Csukics, Hakola (Beliczky, 70.) - Pölöskey (Máté J., 72.). Klubmenedzser: Détári Lajos. Cserepad: Gyenes, Fülöp N., Grúz, Józsi, Orosz, Beliczky, Máté J.
KTE: Németh G. – Sós, Koszó, Balogh B., Mohl (Forró, 86.) – Bori, Szavics, Bertus (Póti, 76.), Litsingi – Jorginho (Pekár, 87.), Salami. Vezetőedző: Török László. Cserepad: Antal B., Forró, Póti, Pekár, Tölgyesi, Tarabai, Vujovics.
Gólszerző: Alempijevics (33.), ill. Jorginho (63.)
Sárga lap: Csukics (37.), Otten (69.), ill. Balogh B. (37.), Szavics (45.), Salami (50.), Bori (58.)
Piros lap: Otten (88., második sárga lap), ill. Balogh B. (74., második sárga lap)
 
MTK BUDAPEST-KAPOSVÁRI RÁKÓCZI 3-1 (1-0)
Hidegkuti Stadion, 600 néző. Vezette: Veizer Roland (Szpisják Zsolt, L. Tóth Lajos)
MTK: Hegedűs - Wolfe, Kálnoki Kis, Hidvégi, Vukmir - Könyves, Zsidai, Kanta J. (Nikházi, 61.), Vadnai, Tischler (Balajti, 69.) - Csiki (Rácz, 79.). Vezetőedző: Garami József. Cserepad: Scheilinger, Kelemen, Nagy T., Nikházi, Rácz, Balajti, Vass.
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Bank, Zámbó, Pavlovics – Balázs B., Hegedűs D. (Vrucina, 64.), Horváth T. (Kovács O., 82.), Safarics (Pedro, 56.) - Oláh, Waltner. Vezetőedző: Prukner László. Cserepad: Posza, Jánvári, Bőle, Kovács O., Pedro, Haruna, Vrucina.
Gólszerző: Tischler (12.), Wolfe (67.), Könyves (77.), ill. Waltner (90.)
Sárga lap: Zámbó (79.), Pedro (90.)
 
FGSZ SIÓFOK-BUDAPEST HONVÉD 0-1 (0-0)
Siófok, 1000 néző. Vezette: Szilasi Szabolcs (Takács Gábor, Kepe Arnold)
Siófok: Szatmári – Mogyorósi, Fehér Zs., Nyári, Fodor M. – Gál (Windecker, 67.), Egerszegi, Melczer (Dajics, 74.), Sipos- Molnár M., Pál (Horváth B., 46.). Vezetőedző: ifj. Mihalecz István. Cserepad: Heinrich, Gadó, Windecker, Kiss M., Pécseli, Dajics, Horváth B.
Honvéd: Kemenes – Lovrics, Ignjatovics, Debreceni, Vidovics – Ivancsics, Johson, Zsivanovics (Délczeg, 53.), Diarra (Vécsei, 57.), Diaby - Vernes (Faggyas, 63.). Vezetőedző: Marco Rossi. Cserepad: Czuczi, Baráth, Czár, Hidi, Vécsei, Délczeg, Faggyas.
Gólszerző: Ignjatovics (79.)
Sárga lap: Gál (64.), ill. Ivancsics (3.), Vidovics (17.), Debreceni (39.), Faggyas (87.)
 
VIDEOTON-LOMBARD PÁPA 1-1 (0-1)
Székesfehérvár, 2274 néző. Vezette: Radványi Ádám (dr. Varga Zsolt, Márkus Tamás)
Videoton: Bozsovics – Szolnoki (Nikolics N., 46.), Vaskó, Szekeres, H. Sánchez – Haraszti (Gyurcsó, 65.), Mitrovics, Kovács I., U. Nikolics (Perics, 81.), Walter Lee - Torghelle. Vezetőedző: Paulo Sousa. Cserepad: Tujvel, Vinícius, Gyurcsó, Nikolics N., Oliveira, Sándor Gy., Perics.
Pápa: Szűcs – Dlusztus, Balogh B., Rodenbücher, Szabó O. – Horváth L. (Tóth G., 83.), Maróti, Németh M. - Arszics (Dóczi, 63.), Seye (Benko, 72.), Quintero. Vezetőedző: Bene Ferenc. Cserepad: Markek, Dóczi, Fellai, Présinger, Tóth G., Nagy G., Benko.
Gólszerző: Nikolics N. (52.), ill. Seye (25.)
Sárga lap: Haraszti (16.), Vaskó (33.), Mitrovics (45.), ill. Arszics (32.), Seye (36.), Quintero (67.), Tóth G. (86.)
MESTERI MONDATOK
Az 1. forduló után
A szakmai értékelésekbe olykor becsúsznak meglepő, elgondolkodtató, megmosolyogtató kijelentések is, ezekből szemezgettünk.
Sisa Tibor (Diósgyőr) arról, hogy nem minden a pénz: ,,A mai világban sok minden kiveszett már, az értékrendek megváltoztak, sok mindent a pénz akar meghatározni. Itt Diósgyőrben valami más van, olyan dolog, ami másutt nincs: szenvedély, szeretni a csapatot minden áron, ha jó, ha rossz, és ez mindennél többet ér".
Kis Károly (Paks) a futball egyik alaptörvényéről: ,,Ha nincs nálunk a labda, akkor nehéz nyomni".
Détári Lajos (Ferencváros) a szurkolói kritikákról: ,,Pölöskey Péter mellett most is kiállok, mint ahogy korábban tettem, és az egész csapat is kiáll mellette. Fontos láncszeme a csapatnak, emberileg is, mentálisan erős futballista, remélhetőleg a jövő héten már gólt szerez, és akkor más lesz a közönség véleménye is. Természetesen próbálunk csak a játékra figyelni, de aki itt van, az hallja a bekiabálásokat. Most az újak is belecsöppenhettek, milyen a hangulat, ha nem úgy megy a csapatnak".
Kondás Elemér (Debrecen) sejtelmes célzása: ,,Feszült volt a hangulat, de voltak olyanok, akik még azokat a provokációkat is megcsinálták, amiket nem kellett volna, de erről ennyi bőven elég".
Pintér Attila (Győr) a váratlanul nagy különbségű vereségről: ,,Hozzá kell tennem, sok problémánk volt, de azért erre nem gondoltam volna".
Marco Rossi (Honvéd) kritikája a győzelem után: ,,Annyi bizonyos, hogy amennyiben úgy játszunk, mint az első félidőben, akkor a kiesés ellen fogunk küzdeni..."
Horváth Károly (Siófok) a behatárolt lehetőségekről: ,,Célirányosan, pénzért nem tudunk igazolni, jelenleg ilyen keretünk van, egyelőre ezzel kell megoldanunk a feladatokat".
Paulo Sousa (Videoton) és a kifogások: ,,Az elmúlt napokban nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy higgadtabb, visszafogottabb legyek-e a kispadon, mert több kritika ért emiatt. A mai meccsen viszont bebizonyosodott, hogy ez nem megy, gyakorlatilag lehetetlen. Nagyon komoly és fontos faultokat nem fújt be a bíró, folyamatosan, tehát nem egyszeri esetek voltak ezek. Ugyanakkor azt sem tartom elfogadhatónak, hogy különböző csapatok tulajdonosai, edzői a bírókkal a mérkőzések előtt beszélgetnek, ölelgetik egymást, ez a magyar focinak semmiképpen sem tesz jót".
Bene Ferenc (Pápa) szerény reagálása: ,,Mindenki láthatja, hogy nekünk kisebb a költségvetésünk, ez a meccs szinte a királyfi és a szegény ember összecsapása volt, de az alázatnak, az első félidőben mutatott minőségi játéknak, Szűcs Lajosnak, illetve egyszer-egyszer a szerencsének is köszönhetően, engedtessék meg, hogy azt mondjam, megérdemeltük a döntetlent".    
(Forrás: Duna TV, MTV, Sport TV, pepsifoci.hu)
OTP Bank Liga 2012-2013
A góllövőlista állása
2 gólos: Ibrahima Sidibe (Debrecen)
1 gólos: Aleksandar Alempijevics (Ferencváros), Andorka Péter (Haladás), Nemanja Andrics (Győri ETO), Fernando (Diósgyőr), Miroszlav Grumics (PMFC), Halmosi Péter (Haladás), Heffler Norbert (Paks), Alekszandar Ignjatovics (Honvéd), Iszlai Bence (Haladás), Jorginho (Kecskemét), Kenesei Krisztián (Haladás), Kulcsár Tamás (Debrecen), Könyves Norbert (MTK), Németh Norbert (Eger), Nikolics Nemanja (Videoton), Igor Pisanjuk (Eger), L'Imam Seydi (Diósgyőr), Mouhamadou Seye (Pápa), Simon Attila (Paks), Szakály Péter (Debrecen), Tischler Patrik (MTK), Vermes Krisztián (Újpest), Waltner Róbert (Kaposvár), Wittrédi Dávid (PMFC), Rafe Wolfe (MTK), Zoran Zeljkovics (PMFC)
OTP Bank Liga 2012-2013
A 2. forduló programja
Dátum Párosítás Időpont
2012.08.03, péntek Lombard Pápa-MVM Paks 17.00
2012.08.03, péntek Egri FC-FGSZ Siófok 19.00
2012.08.04, szombat Kaposvári Rákóczi-DVSC-Teva 17.00
2012.08.04, szombat Győri ETO-Szombathelyi Haladás 19.00
2012.08.04, szombat Pécsi MFC-Matias-Ferencváros 20.45
2012.08.05, vasárnap Újpes-Videoton 15.30
2012.08.05, vasárnap Kecskeméti TE-Phoenix Mecano-MTK Budapest 17.00
2012.08.05, vasárnap Budapest Honvéd-Diósgyőri VTK 18.30
OTP Bank Liga 2012-2013
A bajnokság állása
1. Debreceni VSC-Teva 1 1 0 0 4-1 +3 3
2. Szombathelyi Haladás 1 1 0 0 4-2 +2 3
3. MTK Budapest 1 1 0 0 3-1 +2 3
4. Pécsi MFC-Matias 1 1 0 0 3-2 +1 3
5. Diósgyőri VTK 1 1 0 0 2-1 +1 3
6. Budapest Honvéd 1 1 0 0 1-0 +1 3
7. Ferencváros 1 0 1 0 1-1 0 1
8. Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 1 0 1 0 1-1 0 1
9. Lombard Pápa FC 1 0 1 0 1-1 0 1
10. Videoton FC 1 0 1 0 1-1 0 1
11. MVM Paksi FC 1 0 0 1 2-3 -1 0
12. Újpest FC 1 0 0 1 1-2 -1 0
13.  FGSZ Siófok 1 0 0 1 0-1 -1 0
14. Egri FC 1 0 0 1 2-4 -2 0
15. Kaposvári Rákóczi 1 0 0 1 1-3 -2 0
16. Győri ETO FC 1 0 0 1 1-4 -3 0