London 2012

Ungvári Miklós döntőben dzsúdózhat!

A 66 kg-os Ungvári Miklós jukóval legyőzte a a vb-második és Európa-bajnok spanyol Sugoi Uriartét az elődöntőben a londoni olimpia cselgáncstornáján.

A 66 kg-os Ungvári Miklós megnyerte ötödik mérkőzését is

A magyar cselgáncscsapat korelnöke, a 31 éves Ungvári nap folyamán két ippon után (az afgán Adzsmal Faizzada és a belize-i Eddermys Sanchez ellen), a nyolcaddöntőben (a szlovén Rok Draksic ellen) és a negyeddöntőben (a lengyel Pawel Zagrodnikkel szemben) jukóval győzött.

Az elődöntőben a vb-második és Európa-bajnok spanyol Sugoi Uriartével találkozott, kettejük különpárharcában 2-1-re vezetett az ellenfél - de ez most 2-2-re móduslt. Egy perc után ugyanis a magyar leszorította ellenfelét a földre, aki kijött a fojtásból, de jukót adtak Ungvárinak a dobásért. A folytatásban a magyar remekül dzsúdózva tartotta magát, ő volt folyatásban a kezdeményezőbb, kétszer is összefogta Uriartét, ám átfordítania nem sikerült. Egy összekapaszkodás után videóztak a bírók, mivel Uriarte lábra fogott, de nem kapott érte büntetést. 19 másodperccel a vége előtt Ungvárit megintették, de ez már nem befolyásolta győzelmét, döntőbe jutott, és a magyar küldöttség első aranyérmét szerezheti.

Ungvári a fináléban a grúz Lasa Savdatuasvilivel mérkőzik meg, karrierje során először. A gúz ipponnal győzte a japán Ebinuma Maszasit. A döntő a kiírás szerint 17:10-től lesz, de csúszás van a programban.

Utoljára 1992-ben, Barcelonában szerepelt magyar dzsúdós elődöntőben, akkor Kovács Antal (95 kg) győzött, Csák József (65 kb) és Hajós Bertalan (71 kb) ezüstérmes volt.