London 2012

Szilágyi Áron elődöntős, éremért vívhat!

Szilágyi Áron bejutott az elődöntőbe férfi kardban a londoni olimpián, miután 15-13-ra győzött a német Max Hartung ellen.

Szilágyi Áron örül, miután győzött a kínai Csung Man (Zhong Man) ellen és bejutott a negyeddöntőbe a 2012-es londoni nyári olimpia férfi kard egyéni versenyében a londoni ExCel központban 2012. július 29-én. MTI Fotó: Kollányi Péter A 22 éves Szilágyi a vele egyidős német Max Hartunggal került szembe a negyeddöntőben. Hartung kétszeres junior világbajnok, a felnőtt mezőnyben egy Európa-bajnoki bronz a legjobb eredménye egyéniben. A nyolcaddöntőben négy tus hátrányról nyert 15-14-re a dél-koreai Gu Bon Gil ellen.

A legjobb négy közé kerülésért vívott asszóban Szilágyi pillanatok alatt 2-0-ra vezetett. Hartung felállt és 4-3-ra már nála volt az előny. Ezt követően felváltva estek a találatok, de a magyar visszaszerzet az előnyt és 8-7-re nyerte az első felvonást. A folytatásban már öt tussal, 12-7-re és 13-8-ra is vezetett Szilágyi, de a német feljött 13-13-ra. A sorsdöntő pillanatban Szilágyi volt a jobb és 15-13-ra győzve elődöntőbe jutott.

A 2007-ben csapatban világbajnok, tavaly egyéniben Eb-bronzérmes Szilágyi már biztos pontszerző, ha hátralévő két mérkőzéséből egyet megnyer, bronzérmes, de mivel az esélyesek közül jó néhányan már búcsúztak, a legfényesebb medáliában is bízhat.

Szilágyi magyar idő szerint 19 órakor lép pástra az elődöntőben, ellenfele az orosz Nyikolaj Kovaljev lesz, aki csapatban zsinórban háromszoros világbajnok, és 15-12-re győzte le a 2009-ben világbajnok, 2010-ben és 2011-ben Eb-második német Nicolas Limbachot.

"Hosszú történelmünk van Maxszal, régóta ismerjük egymást, hol ő, hol én nyerek" - mondta az MTI-nek Szilágyi. "Jól ismerjük egymás erősségeit, gyengéit. Hiába vívott most is jól, ez ezúttal kevés volt ellenem. Szerencsére tudtam hozni azt a formát, ami elég volt a győzelemhez. Pedig nem vívtam tökéletesem, volt olyan akció, amit gyakoroltunk, mégsem jött most elő. A következő ellenfelemet, Kovaljovot is jól ismerem, jelenleg őt tartom a világ legjobbjának."

Eredmény:
Férfi kard egyéni:
A 8 között:
Szilágyi Áron-Max Hartung (német) 15-13
 
Korábban:
A 16 között:
Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
A 32 között:
Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1