London 2012

Beérett a csodagyerek, a kardozó Szilágyi Áron az első aranyérmesünk!

A 22 éves Szilágyi Áron nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét a londoni olimpián, miután a férfi kard egyéni döntőjében nagy fölénnyel legyőzte az olasz Diego Occhiuzzit.

Szilágyi Áron a malajziai Yu Peng Kan elleni könnyed győzelemmel, a legjobb 32 között kapcsolódott be a versenybe, majd a címvédő kínai Csong Man ellen is nyert, eddigi legszorosabb sikerét pedig kortársa, a német Max Hartung ellen aratta a negyeddöntőben. A négy között a korábbi háromszoros világbajnoki csapatbajnok orosz Nyikolaj Kovaljovot újra nagy fölénnyel múlta felül.

A másik ágon a 31 esztendős Occhiuzzi a kínai Liu Hsziao, honfitársa, az athéni döntőben Nemcsik Zsoltot felülmúló Aldo Montano, az amerikai Timothy Morehouse és a román Rares Dumitrescu legyőzésével került a döntőbe.

A fináléban Szilágy szerezte az első pontot, miután egy együttes találatnál egyértelműen ő volt a támadó. 3-0-ás vezetést szerzett két gyors egylámpás találattal.

A következő percekben is folytatta a remeklését, hiába ment néha előre az olasz, jöttek az egylámpás találatok, pillanatok alatt 6-0 lett az előny.

Szilágyi Áron örül a Nyikolaj Kovaljov elleni győzelmének az elődöntőben a férfi kard egyéni versenyben a londoni olimpián 2012-ben.

Szilágyi Áron
Született: 1990. január 14., Budapest
Klubja: Vasas
Versenyszáma: kard egyéni
Olimpiai eredményei: egyéniben 1. (2012, London), egyéniben 15. (2008, Peking); csapatban 7. (2008, Peking)
További legjobb eredményei: egyéniben - Eb-3. (2011), vb-6. (2010, 2011); csapatban - vb-1. (2007), vb-3. (2009)

Két együttesnek ítélt akció után jött az újabb pont, ezt követően azonban Occhiuzzi is megszerezte első tusát. A szünetig azonban nem tudott tovább javítani, Szilágyi ugyanis bevitte a 8-1-et jelentő találatot, ami után jött a kötelező pihenő.

A szünet után egy együttesnek látszó találatnál az olasz javára ítéltek, majd egy egylámpás találatot is bevitt. (8-3)

Két együttes után következett az újabb egylámpás Szilágyi-tus, ami után újra Occhiuzzi szépített, majd egy védés után újra ő szerzett pontot. (9-5)

Egy együttesnél az olasz bizonytalankodása miatt megint a mi fiúnk jutott előrébb, majd egylámpás találatok jöttek tőle, így 13-7-re vezetett.

Nem sokáig, jött ugyanis a 14-7, majd Occhiuzzi egy érvénytelen akció után görcsöt kapott. Hiába próbálkozott azonban bármivel, jött Szilágyi Áron újabb egylámpás tusa, amivel megszerezte a magyar csapat első londoni olimpiai aranyérmét!

Ezzel húsz év, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság jelenlegi sportigazgatójának barcelonai győzelme után nyert újra magyar kardozó olimpiai aranyat. Ez a magyar vívósport 35. első helyezése az ötkarikás játékok történelmében.

Szilágyi Áron Gerevich György tanítványa, aki a sportág legeredményesebbje, Gerevich Aladár fia volt, ő néhány nappal a pekingi játékok előtt elhunyt el. Friss aranyérmesünk mindössze 17 évesen robbant be a vívósportba, amikor a 2007-es világbajnokság csapatversenyében óriási szerepet vállalt az aranyéremben. Azóta 2009-ben tagja volt a vb-bronzérmes csapatnak, egyéniben pedig a tavalyi Európa-bajnokságon végzett a harmadik helyen.

Londonba egyik szakágban sem tudott csapatot kvalifikálni a magyar vívás, így Szilágyi a mindössze négyfős küldöttség tagjaként, a tőröző Mohamed Aida, valamint a párbajtőröző Szász Emese és Imre Géza társaságában jutott ki.

London 2012
férfi kard egyéni, döntő
Szilágyi Áron-Diego Occhiuzzi (olasz) 15-8
 
a 3. helyért:
Nyikolaj Kovaljov (orosz)-Rares Dumitrescu (román) 15-10
 
elődöntő: Szilágyi-Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15-7
a 8 között: Szilágyi-Max Hartung (német) 15-13
a 16 között: Szilágyi-Csung Man (kínai) 15-10
a 32 között: Szilágyi-Ju Peng Kean (malajziai) 15-1
 
A végeredmény:
férfi kard egyéni, olimpiai bajnok:
 
SZILÁGYI ÁRON
2. Diego Occhiuzzi (Olaszország)
3. Nyikolaj Kovaljov (Oroszország)