London 2012

Tiszeker Ágnes sajnálja a Kővágó-ügyet

  • MTI/hatharom.hu

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője nagyon sajnálja az egész Kővágó-ügyet, mint mondta, ők teljes meggyőződéssel és egyhangúlag mentették fel a diszkoszvetőt a doppingvétség alól, nem látva bizonyítottnak, hogy elkerülte volna az ellenőrzést.

Tiszeker Ágnes, aki csütörtök délután érkezett Londonba, az után nyilatkozott, hogy reggel a honi sportági szövetség, a MASZ közleményben tudatta az MTI-vel: az IAAF két évre eltiltotta Kővágót. A tájékoztató szerint azért, mert a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ,,másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, miszerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól".

Ugyanakkor a MASZ álláspontja szerint tavaly augusztusban a magyar diszkoszvető nem találkozott az ügyben érintett két osztrák doppingellenőrrel, nem tagadta meg a doppingellenőrzést, s ezt - amint azt Gyulai Márton MASZ-főtitkár az MTI-nek elmondta - Kővágó tanúkkal és tényekkel tudja bizonyítani. Ráadásul a MACS augusztus 12-i vér- és vizeletvizsgálata negatív eredményt hozott - közölte Tiszeker Ágnes.

Kővágő Zoltán kétéves eltiltást kapott doppingvétség miatt - Fotó: MTI/EPA

Az IAAF mégis doppingvétséggel vádolta meg Kővágót, s a szövetség értesítése után a független magyar doppingbizottság idehaza lefolytatta az első fokú eljárást, majd június 6-án a MASZ-hoz hasonlóképpen foglalt állást, leszögezve, hogy Kővágó nem követett el doppingvétséget. Ezután az IAAF a CAS-hoz fordult, amely viszont most eltiltotta a diszkoszvetőt. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy a magyar bizottság, amelyben a MACS és a MASZ mellett a Magyar Olimpiai Bizottság is képviseltette magát, a hazai meghallgatásra minden dokumentumot bekért, az összes érintettet, a tanúkat meghallgatta, így az osztrák ellenőröket is, és egyhangúlag döntött úgy, hogy felmenti Kővágó Zoltánt, mert nem találta megalapozottnak a doppingvétséget.

,,Az IAAF beadványa nyomán a másodfokon eljáró lausanne-i Sportdöntőbíróság legnagyobb sajnálatunkra helyt adott a nemzetközi szövetség fellebbezésének, s hatályon kívül helyezve a mi felmentő ítéletünket két évre eltiltotta Kővágó Zoltánt" - mondta Tiszeker Ágnes, aki hozzáfűzte, hogy gyorsított ítélet született. ,,Szűkszavú, mindössze hárommondatos verdiktről jött értesítés, a részletes magyarázatra egyelőre várnunk kell."

Korábban a másik olimpiai részvevő diszkoszvetőnk, Fazekas Róbert is doppingügybe keveredett, amely miatt kénytelen kihagyni a londoni játékokat. Tiszeker Ágnes a hathárom.hu-nak Fazekas ügye kapcsán elmondta, hogy a "CAS lausanne-i ítélete megfellebbezhetetlen".

Ha többet szeretnél megtudni a londoni olimpia atlétika versenyeiről, olvasd el alábbi cikkeinket:

Bolt, Iszinbajeva és Thorkildsen is lecsúszhat a trónról - előzetes

Pars Krisztián 16 év után ismét olimpiai aranyat nyerhet hazánknak atlétikában