London 2012

Osztrák doppingellenőr, Kővágó elfutott - egyre több a kérdés a doppingügy körül

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) közleménye szerint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető. A magyar sajtóban többféle találgatás napvilágot látott az esetről, a dobóatléta egy közösségi oldalon tisztának vallotta magát.

Az ügy hivatalos részletei

A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) csütörtöki közleményében.A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség, az IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a "terhére rótt cselekményt", s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz. Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

A találgatások

A Nemzeti Sport úgy tudja, 2011 augusztusában kereste volna meg Kővágó Zoltánt egy osztrák doppingellenőr egy olyan címen, amit a magyar atléta korábban a holléti nyilvántartásában megadott, de ez a cím közben megváltozott (a változást Kővágó hivatalosan is jelezte). Az osztrák ellenőr azt állítja, hogy kapcsolatba lépett az atlétával, találkoztak is, de megtagadta az ellenőrzést. Kővágó ezzel szemben tagadja, hogy az ellenőr kapcsolatba lépett volna vele. Igazát híváslistákkal és tanúvallomással is próbálta alátámasztani, de a jelek szerint a CAS ezeket nem vette figyelembe tárgyi bizonyítékokként.

A nyugat.hu arról ír, hogy két hete levelezésben áll a CAS-sal, kérdéseikre azonban hivatalosan választ nem kaptak. Nem hivatalos információik szerint Kővágó Zoltán egy szúrópróbaszerű doppingvizsgálatnál nemes egyszerűséggel "elfutott" az ellenőrök elől.

Arról, hogy pontosan milyen vétség miatt tiltották el Kővágót, a magyar szövetség egyelőre nem adott bővebb tájékoztatást. Az atléta a Facebookon egy rövid bejegyzésben ártatlannak vallotta magát.