Sportpolitika

Lukasenkót nem engedik oda az olimpiára

  • VNA

Egy korábbi EU-szankció miatt nem lehet ott a londoni olimpia megnyitóünnepségén a fehérorosz államelnök, Alexander Lukasenko.

Nem lehet ott a péntek esti londoni megnyitóünnepségen a fehérorosz államelnök, Alexander Lukasenko. Ennek az Európai Unió korábbi, még 2011-ben hozott szankciója az oka, amely a sport iránt elkötelezett politikus számára nem teszi lehetővé a brit fővárosba történő utazást. Lukasenko egy személyben a fehérorosz olimpiai bizottság elnöki tisztét is betölti, akit az ellentmondásos 2010-es elnökválasztás után azzal vádoltak meg, hogy a rivális pártok irodáiban rendelt el razziát.

"Ezt a döntést nem fogjuk megváltoztatni" - nyilatkozta két nappal a megnyitó előtt a brit követség szóvivője a sokak szerint "Európa utolsó diktátorának" nevezett Lukasenkóról. Nem is biztos, hogy túlságos szívesen látná őt az olimpiai család, az öntörvényű politikus korábban ugyanis még az olimpia egyik mottóját is kifordította magából: "A győzelem a legfontosabb, nem pedig a részvétel" - nyilatkozta néhány hónappal a játékok előtt.

A fehérorosz csapatnak bőven vannak éremesélyesei Londonban, köztük van a női tenisz világranglistát vezető Viktorija Azarenka, a kiváló evezős Jekatyerina Karsten vagy éppen a férfi kalapácsvetőik, akik friss Európa-bajnokunkra, Pars Krisztiánra is veszélyesek lehetnek.