London 2012

Az olasz olimpiai csapat majdnem fele nő

  • MTI

A Londonban szereplő 292 fős olasz olimpiai csapat tagjainak 43,5 százaléka nő - ez a nemek arányát tekintve az eddigi legmagasabb az olasz sport történetében.

"Lehet, hogy nem a mostani a legerősebb olimpiai csapatunk, de legalább az esélyegyenlőséget tiszteletben tartja" - írta az olasz sajtó annak kapcsán, hogy ennyi nő még sohasem versenyzett Olaszország színeiben az olimpiai játékokon.         

A londoni megnyitó ünnepségen is nő viszi a zöld-fehér-piros színű zászlót. Az olasz csapat élén a 38 éves Valentina Vezzali, ötszörös olimpiai bajnok tőröző halad. Ez a negyedik olimpia, melyen az olaszok zászlóvivője a gyengébb nem képviselője: a legelső 1952-ben Maria Cicognani tornásznő volt, őt 1984-ben Sara Simeoni magasugró, 1996-ban pedig Giovanna Trillini tőrvívó követte.     

"Az esélyegyenlőség még távoli cél. Akkor fog megvalósulni, ha az olasz sportélet vezető tisztségeiben is legalább fele arányban képviseltetik majd magukat a nők" - nyilatkozta az egyszeres olimpiai bajnok kajakos Josefa Idem, aki 47 évesen a nyolcadik olimpiáján indul.     

Az újságok hangsúlyozták, hogy utoljára 1988-ban volt alacsonyabb a mostaninál az olasz olimpiai csapat létszáma, akkor 255-en alkották a sportolói küldöttséget. Most a gazdasági válság miatti megszorítások korlátozták a részvételt: nem véletlen, hogy a gazdagabb Lombardiából érkezett az olimpiai csapat 18,4 százaléka, a déli Basilicatából pedig csak egy százalék. Az olasz olimpiai csapat 25 tagja külföldön született, többségük Dél-Amerikában vagy Németországban.