Skót foci

Az éhenhalás elől menekülnek a klubok a Rangers kizárása után

Ahogy arra számítani lehetett, több klub anyagi helyzete is veszélybe kerülhet, miután a Glasgow Rangerst pénzügyi szabálytalanságok miatt kizárták a Skót Premier League-ből.

A napokban zajlanak a tárgyalások a televíziós jogokról, miután a Rangers kizárásával alaposan megváltozott a Skót Premier League (SPL) helyzete a tévétársaságokkal szemben. A kollektív megállapodás ugyanis még akkor született meg, amikor a glasgow-i klub is az első osztály tagja volt, az ő kizárásukkal pedig jelentősen csökken az egész bajnokság anyagi értéke.

A televíziók a hírek szerint igényt tartanak a Rangers negyedosztályú mérkőzéseire is, ellenkező esetben nem biztos, hogy meg tudnak állapodni az SPL-lel. Ekkor pedig nehézségekbe ütközhet az alacsonyabb osztályú sorozatokat tömörítő Scottish Football League-nak járó évi kétmillió font kifizetése, de a legmagasabb osztályban szereplő klubok is megrendülhetnek, ha nem kapják meg az SPL-től az augusztus elején várt 645 ezer fontjukat.

A tárgyalások arról, hogy ki milyen jogokkal rendelkezik, nem biztos, hogy könnyedén lezajlanak, hiszen öt oldalnak kellene egyezségre jutnia: a szövetségnek, a Premier League-nek, a Football League-nek, a régi, felszámolásra került Rangersnek és az újraalapított Rangersnek.

Az 54-szeres bajnok Rangers kizárása mellett azt követően döntöttek a Premier League-ben szereplő csapatok, hogy a klub a tavasz folyamán csődbe ment, felszámolták, majd újraalapították. Bár megvolt a lehetőség arra, hogy csak a másodosztályba kerül a fővárosi csapat, végül a negyedosztályba taszították az ellenfelek.