Sportdiplomácia

Nigériáé az első aranyérem Londonban

  • VNA

A NOB Végrehajtó Bizottsága 12 évvel Sydney után adta át Nigériának a férfi 4x400 méteres síkfutás olimpiai bajnoki címét.

Két évvel az amerikai Antonio Pettigrew öngyilkossága után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Nigériának ítélte oda a 2000-es nyári olimpia férfi 4x400 méteres váltó futásának aranyérmét. A német Thomas Bach vezetésével összeállt 15 fős Végrehajtó Bizottság már a pénteken megnyitásra kerülő olimpia helyszínén, Londonban ülésezett. Doppingolás miatt a szervezet már 2008 augusztusában Pekingben megfosztotta győzelmétől az amerikai váltót, miután Pettigrew elismerte kapcsolatát a dopping-ügyekben hírhedtté vált BALCO-laborral.

Sydneyben a nigériai váltó az Afrika rekordnak örült így, akkor még nem tudták, hogy 12 év múlva olimpiai bajnokok is lesznek - Fotó: Allsport

Ezen döntés kapcsán Michael Johnson is elveszítette öt olimpiai bajnoki címének egyikét, Pettigrew viszont további három világbajnoki címéről is kénytelen volt lemondani a botrány következtében. A NOB döntése azt jelent, hogy a döntőben új Afrika-csúccsal (2:58:68) másodikként végző nigériai váltó (Clement Chukwu, Jude Monye, Sunday Bada, Enefiok Udo-Obong) lett mától hivatalosan az aranyérmes, Jamaicáé az ezüstérem és a Bahamák kapják meg a bronzérmeket. 

Érdekesség, hogy Nigéria eddig két olimpiai aranyéremmel büszkélkedhetett csupán, mindkettőt az 1996-os játékokon szerezték, most viszont 12 év elteltével (!) megvan a harmadik olimpiai bajnoki címük is.