London 2012

Négyen indulnak a legsikeresebb magyar olimpiai sportágban

  • Horváth Gergely

Ezidáig még sosem fordult elő, hogy magyarok nélkül rendezzenek olimpiai csapatversenyt vívásban. Londonra azonban sem a négy éve még a bronzéremért küzdő női tőrcsapat, sem a Pekingben szintén pástra lépő férfi tőr- és kardválogatott nem szerzett kvótát. Az ötkarikás játékokon induló négy honfitársunk így az egyéni versenyek során képviselheti hazánkat. A rendkívül nehéz helyzetbe kerülő magyar vívósport eddig harmincnégy olimpiai aranyérmet szerzett, Londonban azonban sajnos kevés esély mutatkozik a kollekció bővítésére.

Mindössze négy magyar vívó vesz részt a 30. ötkarikás játékokon - Fotó: sikerado.hu

Pekingben még tizenöten voltak, Londonban azonban már csak négy magyar vívó vesz részt az olimpián. Az pedig még egyszer sem fordult elő, hogy egyetlen magyar egység sem léphet pástra az ötkarikás csapatversenyeken. 2012-ben ezt is megélte a 34 arany-, 22 ezüst- és 26 bronzéremmel legsikeresebb magyar olimpiai sportág.

A női tőrválogatott, amely négy évvel ezelőtt Varga Gabriella, Knapek Edina, Mohamed Aida, Ujlaky Virginie összeállításban még a bronzéremért vívott az olasz csapattal, márciusban a budapesti Világkupán alulmaradt a franciákkal szemben, így nem szerzett részvételi jogot Londonra. A lányok abban bízhattak ugyan, hogy Egyiptom lemond a kvótáról, ám az afrikaiak végül vállalták az indulás.

A Peking óta építgetett és sokak által olimpiai éremesélyesnek tartott férfi kardcsapatnak sem sikerült a kvótaszerzés, mivel a kvalifikációs időszak versenyein nem tudott megfelelő eredményeket elérni. Igaz, a moszkvai Világkupa-viadalon még így is kiharcolhatta volna az indulás jogát, ám a Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Gáll Csaba, Iliász Nikolász összeállítású válogatottat Kína és Franciaország is megelőzte.

A lehetséges egyéni indulók közül Boczkó Gábor balszerencsés körülmények között maradt le az olimpiáról, hiszen a Pekingben negyedikként záró párbajtőröző a kijutást felkínáló két utolsó versenyen egyaránt sérülten próbálkozott a kvótaszerzéssel. 2004-gyel és 2008-cal ellentétben ezúttal nem vesz részt az ötkarikás játékokon Varga Gabriella sem.

Akik ott lesznek Londonban (4 fő)

 

 


Szilágyi Áron (kard, egyéni)

A jelenleg legmagasabban jegyzett kardozónk a világranglista hatodik helyezettjeként utazhat az angol fővárosba. A Vasas 22 esztendős versenyzőjének a Budapesten megrendezett Gerevich-Kovács-Kárpáti Grand Prix-n vált biztossá olimpiai kvótaszerzése, ahol a dobogó második fokára állhatott fel. Szilágyi már 2008-ban, mindössze 18 évesen ott volt az ötkarikás játékokon, akkor honfitársa, Decsi Tamás legyőzése után a legjobb 16 között kellett búcsúznia, az amerikai Keeth Smarttól elszenvedett 15-10-es vereség után.

A fiatal Szilágyi Áron titkos éremesélyes lehet Londonban - Fotó: molcsapat.hu

"Hatalmas élmény volt az olimpiai faluban lakni, kifejezetten nagy magyar szurkolótábor előtt versenyezni. Ugyanakkor a tapasztalatokat magamba gyűjtve készülök a második olimpiámra. Sokkal rutinosabban fogok odamenni, nem hagyom, hogy a külsőségek miatt kevésbé tudjak koncentrálni a feladatomra" - nyilatkozta az idei, chicagói Világkupán aranyérmet szerző vívó. "Jelenleg még nem izgulok, valószínűleg majd akkor jön ki rajtam, amikor leszáll a gépem Londonban. Úgy érzem, minden munkát elvégeztem, jó felkészülésen vagyok túl, bizakodva várom az olimpiát."

Szilágyi Áront nem tartják éremesélyesnek Londonban, a kardcsapattal 2007-ben világbajnokságot nyerő magyar vívónak azonban éppen ez lehet az egyik legnagyobb fegyvere.

"A vívás nem olyan sportág ahol másodpercre vagy milliméterre meg lehet mondani, hogy mi lesz. A vívás szellemi sport is, nem egy futás vagy úszás, ahol az ember elsősorban magával versenyzik. Így nem meglepő, hogy már korábbi világversenyeken és olimpiákon is előfordult, hogy a legnagyobb esélyesek is egy pillanat alatt elszálltak" - véli a fiatal sportoló a kardvívás sajátosságairól.

Imre Géza (párbajtőr, egyéni)

A 37 éves vívó negyedik olimpiájára készül, Pekingben a negyeddöntőbe jutásért léphetett pástra, de kikapott az olasz Diego Confalonieritől. Imre Géza 2000-ben, Sydneyben nem indult, négy évvel korábban, Atlantában azonban bronzérmet szerzett. 2004-ben, Athénban még fényesebbet, ezüstöt akasztottak a nyakába, miután a párbajtőr-válogatott tagjaként csak az olimpiai bajnok franciáktól szenvedett vereséget. A Honvéd versenyzője legnagyobb „mumusának” az olasz Paolo Pizzót tartja, aki a világbajnokságon a legjobb nyolc között, az Európa-bajnokságon pedig a legjobb 64 között búcsúztatta.

Imre Géza Londonben szerepel negyedszer az ötkarikás játékokon - Fotó: sikerado.hu

"Mindent el fogok követni azért, hogy minél tovább versenyben maradjak" - mondta a mob.hu-nak a nemrég a Magyar Vívó Szövetség elnökségének tagjai közé választott párbajtőröző. "A konkrét eredménytől függetlenül is vannak magammal szemben elvárásaim, amelyeknek ha meg tudok felelni, ha valóban mindent megtettem, akkor emelt fővel jöhetek majd haza."

Mohamed Aida (tőr, egyéni)

Ötödik alkalommal vesz rész az olimpián Londonban az édesapja révén iráni származású sportoló, akinek hosszú és díszes eredménysorából már csak egy olimpiai érem hiányzik. A Törekvés 36 esztendős tőrvívója Pekingben nem tudott bejutni a legjobb nyolc közé, 2004-ban azonban csak nüanszokon múlott, hogy nem lett bronzérmes. Sydneyben hetedik, Atlantában nyolcadik volt, közben viszont vb- és Eb-érmek sokaságát nyerte egyéniben és csapatban egyaránt. Mohamed Aida olimpiai felkészülését nehezítette, hogy mesteredzőjének, Solti Antalnak alig két héttel a világverseny előtt mondtak fel az MTK-ban.

Mohamed Aida az olimpia után sem hagyna fel a versenyzéssel - Fotó: telesport.hu

"Szerencsére azért a felkészülésünket alapjaiban nem zavarta meg, miként az edzőm olimpiai kiutazása is változatlan" - mondta a sokszoros magyar bajnok tőrvívó. "A sokkal nagyobb baj az, hogy rendkívül magányosan kellett felkészülnöm az újabb ötkarikás szereplésemre. Ha valaki, hát a mi tőrcsapatunk nyugodtan elmondhatja, hogy tényleg egy hajszállal maradtunk le Londonról, így társak nélkül kellett az egészet végigcsinálnom. Ha el akarok jutni a bronzéremig, akkor ahhoz kiugró teljesítményre lesz szükség. Már a második fordulóban nagyon valószínű, hogy szembekerülök az olaszok világklasszisával, Vezzalival, akivel mindig szoros meccseket vívunk.”

Mohamed Aida a jövőjével kapcsolatban azt is elárulta, mindenképpen szeretné folytatni aktív sportolói pályafutását London után is, és nem csak azért, mert 2013-ban Budapesten rendezik a tőrvívó világbajnokságot. A 2012-es Eb-n egyéniben tizenhatodikként záró versenyző bevallotta, az edzések után mind több időbe telik a megfelelő regeneráció, de vannak még tartalékai.

Könyöksérülése után töretlen lelkesedéssel készül Londonra Szász Emese - Fotó: telesport.hu

Szász Emese (párbajtőr, egyéni)

Ha az utolsó pillanatban is, de Szász Emese is megszerezte az olimpiai indulás jogát. A Vasas párbajtőrözője áprilisban azon a pozsonyi kvalifikációs versenyen jutott be a döntőbe, melyre csak olyan országok küldhettek egy-egy vívót, amelyek az adott szakágban előzőleg nem szereztek egyetlen kvótát sem. A 29 éves versenyző Pekingben vett részt először az ötkarikás játékokon, akkor a legjobb 16 között esett ki, miután kikapott az orosz Ljubov Sutovától. Szász könyökét a tavalyi esztendő végén porcleválás miatt megoperálták, melyet követően valamelyest lassabban nyerte vissza formáját. A 2010-es párizsi világbajnokságon ezüstérmet szerző vívónő előtt friss példaként élhet Mincza-Nébald Ildikó négy évvel ezelőtti szereplése, aki nagyszerű versenyzéssel olimpiai bronzérmet szerzett. Titkon talán Szász Emesétől is valami hasonlót várunk.

London 2012
A vívók olimpiai programja
Időpont Szakág Magyar érdekeltség
július 28. Női tőr, egyéni Mohamed Aida
július 29. Férfi kard, egyéni Szilágyi Áron
július 30. Női párbajtőr, egyéni Szász Emese
július 31. Férfi tőr, egyéni -
augusztus 1. Férfi párbajtőr, egyéni Imre Géza
augusztus 1. Női kard, egyéni -
augusztus 2. Női tőr, csapat -
augusztus 3. Férfi kard, csapat -
augusztus 4. Női párbajtőr, csapat -
augusztus 5. Férfi tőr, csapat -