London 2012

A pekingi kisiklás után mind a négy öttusázónk éremesélyes az olimpián

A hagyományos magyar sikersportágban, az öttusában a londoni olimpián mind a négy magyar induló eséllyel pályázik az éremszerzésre. A játékokat felvezető sorozatunkban ezúttal az ókortól ismert klasszikus versenyzési forma kerül terítékre.

Egy kis történelem

Az öttusa 1912-ben, Stockholmban került be a nyári olimpiai játékok programjába. Ez egyben a sportág születésének is a dátuma, azaz idén százéves az öt - ma már három különálló és egy kombinált - számból álló klasszikus versenyzési forma. A magyarok úttörője Filótás Tivadar volt, aki 1928-ban, Amszterdamban 23. lett. 2000-től a nők számára is kiírják a versenyt. A magyarok eddig összesen kilenc olimpiai bajnoki címet (és 21 érmet) szereztek, ezzel, Svédországgal egyetemben a legsikeresebb nemzet vagyunk a sportág ötkarikás történetében. Első érmünkre (érmeinkre) 1952-ig kellett várni, Helsinkiben Benedek Gábor a dobogó második, Szondy István a harmadik fokára állhatott fel, míg Kovácsi Aladárral kiegészülve megnyerték a csapatversenyt – egyben első olimpiai aranyunkat öttusában. 1952-től mindössze két olyan olimpia volt (1956, 2008), amikor nem született magyar medália, a „harmadik” a Los Angeles-i, amin hazánk politikai okok miatt nem vett részt. Minden idők legsikeresebb öttusázója is hazánk szülötte, Balczó András 1960 és 1972 között három arany-és két ezüstérmet szerzett (kétszer a csapattal, egyszer egyéniben lett olimpiai bajnok). A Nemzet Sportolója 1964-ben nem gyarapíthatta érmeit, a kommunista kormányzat csempészéssel vádolta meg, és Móna Istvánnal egyetemben eltiltották a tokiói indulástól. Rendkívül eredményes volt az 1960-as római olimpia is: Németh Ferenc egyéni elsősége és Nagy Imre ezüstérme mellett a Németh, Nagy, Balczó András trió a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Balczó mellett két elsőséget mondhat magáénak Németh, Török Ferenc és Martinek János, míg egyszer nyert Benedek, Szondy, Kovácsi, Nagy, Móna István, Mizsér Attila, Fábián László és Vörös Zsuzsanna, aki a hölgyek között 2004-ben nyerte eddigi egyetlen (arany)érmünket Athénban.

Az 1996-os atlantai játékoktól már csak egyéni versenyeket rendeznek, ugyanettől az időponttól vált egynapossá a vetélkedés. Országonként mindkét nem küzdelmeiben két-két versenyző indítható. 2008-ban vezették be a kombinált számot és módosították a versenyszámok sorrendjét: korábban lövészet, úszás, vívás, lovaglás és futás volt a számok sorrendje, most a vívást az úszás, majd a lovaglás követi, a végén következik a a lézerpisztolyos lövészettel kombinált futás.

Mint a fenti felsorolásból is kiderül, a legutóbbi játékokon érem nélkül maradt a magyar küldöttség, de Londonban jó esély kínálkozik arra, hogy felcsendüljön a magyar himnusz öttusázóink dicsőségére, férfi és női indulóink is éremesélyesek.

A jelen

Az addig a sportág fellegvárának számító Magyarországon a kétezres évek közepén hullámvölgybe került az öttusa. Balogh Gábor (sydneyi ezüst) és Vörös Zsuzsanna (athéni arany) korosztályát követően egy-két kivételtől eltekintve nem olyan eredményeket szállítottak a magyarok a világversenyekről, mint amilyeneket korábban megszoktunk. Ám egy évvel London előtt taroltak a magyarok a világbajnokságon, Moszkvában két arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel a miénk lett a legeredményesebb csapat, és korábban még sohasem fordult elő az, hogy egy éven belül az Európa-bajnokságon és a vébén is a férfi- és a női váltóban is a magyarok diadalmaskodjanak. "Egy évvel az olimpia előtt visszaadtuk a sportágnak a hitét és a presztízsét" - nyilatkozta akkor Kasza Róbert. Szavait azóta is fényes eredmények bizonyítják. Beérett egy újabb nemzedék, Marosi Ádám és Kasza mára egyértelműen a világelit tagja, míg a hölgyeknél Kovács Sarolta és Tóth Adrienn már junior korúként letette a névjegyét a felnőttek között.

A magyar sportolók hat kvótát szereztek Londonra, a Magyar Öttusa Szövetség és a MOB döntése alapján Tóth Adrienn, Kovács Sarolta, Marosi Ádám és Kasza Róbert képviseli a magyar színeket a játékokon. (Tóth, Kovács, Marosi és Kasza mellett Gyenesei Leila és Demeter Bence szerzett indulási jogosultságot. Kasza a 2011-es Világkupa-döntő győzteseként, Marosi Ádám az elmúlt évi világbajnokságon elért harmadik helyével harcolta ki a részvétel jogát, Tóth Adrienn és Kovács Sarolta a tavalyi Európa-bajnokság második, illetve hetedik helyezettjeként szerzett kvótát. Demeter és Gyenesei a május 31-ével zárult egyéves időszak eredményeit összegző kvalifikációs ranglista alapján indulhatott volna). Mind a négy induló olimpiai újonc, de korántsem tartoznak az esélytelenek közé.

Marosit az aranyesélyesek közé sorolják

A magyarokat az egyéniben 2009-ben világbajnok, tavaly vb-bronzérmes, kétszer Világkupa-döntőn győzedelmeskedő Marosi Ádám, és a 2008-ben és 2011-ben Világkupa-döntőn győztes, idei Eb-3. Kasza Róbert képviseli. Azt, hogy valóban számolni kell velük Londonban, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Nemzetközi Öttusa Szövetség olimpiai kiadványának borítóján Marosi a „címszereplő”. A Budapest Honvéd 28 éves sportolója már többször elmondta, aranyért utazik a brit fővárosba.

Marosi Ádám
Született: 1984. július 26., Budapest
Klubja: Bp. Honvéd
Versenyszáma: egyéni
Kiemelkedő eredményei: egyéniben - világbajnok (2009), vb-bronzérmes (2011); a Világkupa-döntő győztese (2009, 2010); csapatban - világbajnok (2009), vb-ezüstérmes (2011), vb-bronzérmes (2010), Eb-ezüstérmes (2008, 2012); ), váltóban - világbajnok (2011), vb-bronzérmes (2008), Európa-bajnok (2004, 2010, 2011), Eb-bronzérmes (2008)
Olimpiai eredménye:

Kasza Róbert
Született: 1986, április 5., Budapest
Klubja: KSI
Versenyszáma: egyéni verseny
Legjobb eredményei: egyéniben - Eb-ezüstérmes (2012), Eb-bronzérmes (2008), vb-5. (2011), a Világkupa-döntő győztese (2008, 2011); csapatban - vb-ezüstérmes (2011), vb-bronzérmes (2010), Eb-ezüstérmes (2008, 2012); váltóban - világbajnok (2011), vb-bronzérmes (2008), Európa-bajnok (2010), Eb-bronzérmes (2008)
Olimpiai eredménye: -

 

"Remek versenyző, volt egyéni világbajnok és két Világkupa-döntőt nyert. Nagyon eredményes, céltudatos, motivált. 14-15 éve foglalkozik ezzel a sportággal, előtte úszott, tehát az egész életét azzal töltötte, hogy eljusson idáig. A korábbi eredményei alapján méltán sorolják őt előre, de van tíz-tizenkét olyan férfi versenyző, akik közül bárki nyerhet, óriási harc várható. Bízunk abban, hogy Ádám ebben a nagy csatában helytáll, és az élmezőnyben végez, ezen érmet értek, az első három hely valamelyikét" - jellemezte Marosit Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a hatharom.com-nak.

A kapitány másik férfi indulónkat, Kasza Róbertet is az említett 10-12 fős társaságba sorolja. "Ő is nyert két Világkupa-döntőt, illetve utánpótláskorúként is szép eredményei voltak. Az idei Európa-bajnokságon második volt, de korábban, négy évvel ezelőtt például Eb-harmadik volt, illetve tavaly a moszkvai vébén is nagyon jól szerepelt. A világranglistán elől tanyázik, annak dacára, hogy ebben az évben márciusban volt egy térdműtéte, ami után csak június környékén lett teljesen terhelhető. Ezzel együtt az utolsó két versenyen remekül helytállt, bízunk benne, hogy Londonban jó formát fog ki. Ádámmal együtt esélyes a jó helyezésre."

És kik akadályozhatják meg ebben a magyarokat? Elsősorban az oroszok, a címvédő Andrej Mojszejev (aki Athénban is győzött), és a 2012-es világbajnok Alekszandr Leszun, de az olasz Nicola  Benedettire (három Világkupát nyert idén), és a dél-korei Woojin Hwangra is érdemes lesz figyelniük Marosiéknak.

Kasza Róbert és Pálvölgyi Miklós MTI Fotó: Földi Imre

A női indulóknál a pontszerzés a cél

Tóth Adrienn és Kovács Sarolta mindössze 21 évesen kvalifikálta magát az ötkarikás eseményre, de fiatal koruk ellenére figyelemre méltó eredményekkel rendelkeznek a felnőttek között - azzal együtt, hogy juniorként már mindent megnyertek.

Kovács Sarolta:
Született: 1991. március 12., Tapolca
Klubja: Alba Volán SC
Versenyszáma: egyéni
Legjobb eredményei: egyéniben - vb-ezüstérmes (2011), csapatban - vb-ezüstérmes (2011, 2012), Európa-bajnok (2011), Eb-ezüstérmes (2010), Eb-bronzérmes (2012); váltóban - világbajnok (2008, 2011), Európa-bajnok (2010, 2011)  
Olimpiai eredménye: -  

Tóth Adrienn:
Született: 1990. november 24., Budapest
Klubja: BHSE
Versenyszáma: egyéni
Legjobb eredményei: egyéniben - Eb-ezüstérmes (2011), csapatban - vb-ezüstérmes (2011, 2012), Európa-bajnok (2011), Eb-ezüstérmes (2010), Eb-bronzérmes (2012); váltóban - világbajnok (2008, 2011), Európa-bajnok (2010, 2011)  
Olimpiai eredménye: -

"Nagyon eredményes és fiatal versenyzők, mindenféle létező utánpótlás Európa-bajnoki és világbajnoki címet megnyertek, sőt, a tavalyi évben Adri az Európa-bajnokságon, Saci pedig a világbajnokságon volt a felnőttek között második. Ennek megfelelően az olimpián is azt várjuk tőlük, hogy érem közelében végezzenek, vagy akár érmet szerezzenek" - fogalmazott a női esélyekről a sportágat 2001 óta irányító Pálvölgyi.

Kovács Sarolta (b) és Tóth Adrienn az idei római világbajnokságon. MTI Fotó: Földi Imre

Kovács Sarolta egy interjúban arról beszélt, hogy a hatodik hely megszerzése a célja, de ha mindent kiad magából, a nyolcadikkal is elégedett lesz. "Az ember a versenyek előtt némi szerénységgel fogalmaz, nyilvánvalóan evés közben jön meg az étvágy, ha ő ott jól indítja a versenyt, akkor ez a nyolcadik hely kevesebb, mint ami reális. Egy pontszerző hely az ő fiatal korában, és azt a tényt figyelembe véve, hogy első bálozó az olimpián, nem lenne megvetendő teljesítmény. Úgy vélem, ha mindketten jól fel vannak készülve, jó állapotban vannak, és ha el tudják indítani a versenyt egy jó vívással, akkor ennél előrébb fognak végezni."

A férfiakhoz hasonlóan a nőknél is nyílt a harc a dobogóért, a címvédő német Lena Schöneborn mellett a litván Laura Sadauskaite (világranglisa-vezető), a brit Mhaire Spence (az idei világbajnok) és az ukrán Viktorija Terecsuk (a pekingi bronzérmes és a tavalyi világbajnok) is pályázik - mások mellett az aranyra.

Eredményeik alapján akár négy magyar is felállhat a londoni dobogóra, de a szövetségi kapitány a mohóságtól is óva int. "Ehhez elég nagy szerencse kellene, na és persze a többieknek is lenne ehhez egy-két szavuk. Én úgy fogalmaznék, hogy négyük közül bármelyikük lehet érmes. Hogy ez egyszerre következik-e be? Sajnos ezt nem hiszem, de túl nagy mohóság is lenne. Ha a fiúknál szerzünk egy érmet, a lányoknál pedig érmet vagy érem közeli helyezést, akkor elégedettek lehetünk." A pekingi eredmények után (a férfiaknál 19. és 32. hely, a nőknél 20. és 24. hely) alighanem a szurkolók is kiegyeznének Pálvölgyi Miklós jóslatával. Az öttusacsapat augusztus 7-én utazik el Londonba. A férfi egyéni versenyt augusztus 11-én, a női versenyt augusztus 12-én rendezik.

Olimpiai ismertető
Összlétszám: 72 (36-36) fő
Versenyszámok: női és férfi egyéni verseny
Indítható versenyzők egy országból: a férfiak és a nők mezőnyében is 2-2 öttusázó
Lebonyolítási rend: egynapos verseny
Helyszín: Handball Arena, Aquatics Centre, Greenwich Park
Időpont: augusztus 11. (férfi verseny), augusztus 12. (női verseny)
Címvédők és legutóbbi világbajnokok:
nők:
Pekingi bajnok: Lena Schöneborn (Németország)
2012-es világbajnok (Róma): Mhairi Spence (Nagy-Britannia)
férfiak:
Pekingi bajnok: Andrej Mojszejev (Oroszország)
2012-es világbajnok (Róma): Alekszandr Leszun (Oroszország)