Sportdiplomácia

Orbán és Fico a focin keresztül közeledhet egymáshoz?

  • VNA

A magyar és a szlovák kormányfő együtt tekintette meg Pozsonyban a Slovan-Videoton találkozót, a két fél közeledése a visszavágón folytatódhat.

"Több dologról is beszéltünk, de főként a fociról" - nyilatkozta az 1-1-el végződő Slovan-Videoton mérkőzés után a magyar kormányfő, Orbán Viktor. "Azt hiszem ez a találkozás bebizonyította, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok minősége egy teljesen más szinten van a múlthoz képest" - jelentette ki szlovák kollégája, Robert Fico. Szerinte újra beigazolódott, hogy a jövőre, és nem a múltra kell összpontosítani. "Ha a Szlovákiát és Magyarországot érintő közös projektekről fogunk beszélni, akkor az mindkét országon segíteni fog" - mondta a szlovák miniszterelnök. "A magyar kormányfő nagy focirajongó, láttam, hogy teljesen átadta magát a mérkőzésnek" - tette hozzá Fico.

A két miniszterelnök álláspontjai a labdarúgáson keresztül közeledhetnek egymáshoz - Fotó: SITA

Szlovákiai magyar nyelvű források szerint állítólag a nagypolitikáról most nem esett szó, "inkább olyan témákról beszéltünk, amik nem elválasztanak, hanem összekötnek minket" - hangzott el Fico szájából. A két miniszterelnök találkozója olyan jól sikerült, hogy amennyiben ideje engedi, Fico a jövő héten ellátogat a magyarországi visszavágóra is, amit szintén Orbán Viktorral tekintene meg. A magyarországi látogatás során a tervek szerint felkeresné a pilisszentkereszti Szlovák Házat is.