Újítás

Ma debütál a veszélyt jelző piros gomb a síugróknál

  • VNA

Számos újdonság tesztelésére nyújt kiváló terepet a síugróknál a ma este a lengyelországi Wislában kezdődő nyári Grand Prix sorozat.

Habár a hónak és a hidegnek - szerencsére - még semmi jele nincs, a síugrók ismét elkezdik versenyeiket, igaz ezúttal még csak a nyári Grand Prix kereten belül. A ma este a lengyelországi Wislában kezdődő sorozat - a szokásoknak megfelelően - számos újdonságot és tesztet hoz majd. Ezek közül a legfontosabb a "piros gomb" lesz majd, amely mostantól lehetőséget biztosít a szakvezetőknek arra, hogy amennyiben veszélyesnek ítélik meg ugrójuk számára a szélviszonyokat, akkor csökkenthessék a beülőt.

A lerövidített nekifutó miatt természetesen a versenyzők ugyanúgy megkapják majd a kompenzációs pontokat, mint a régi rendszerben, ahol a zsúri döntött bizonyos időjárási körülmények esetén a csökkentés mellett. Néhány évvel ezelőtt a szélkompenzációs rendszer bevezetése idején is attól tartottak, hogy a "túlzott matematika" átláthatatlanná teszi majd a versenyt a nézők számára, ez az ellenvetés pedig a mostani újítás kapcsán is felvetődött.

Újdonságnak számít az is, hogy idén már testhez simuló ruhában kell a versenyzőknek ugraniuk, a Nemzetközi Síszövetség (FIS) ugyanis megszüntette azt a hat centiméteres "mozgásteret", amennyivel a ruha a testtől maximálisan eltávolodhatott. A nyári szezon első versenyein, a Kontinentális Kupában éppen ezen szabály alkalmazása okozott sok gondot, hiszen szokatlanul sok kizárásra került sor, még a legjobb versenyzők között is.

Idén nyártól már ilyen testhet simuló ruhák lesznek a síugrókon - Fotó: fisskijumping.com

Az idei nyári sorozatban debütál (augusztus 14. - Courchevel) majd síugrásban az ún. vegyes csapat verseny is, amelyben két férfi és két női ugró alkothat csapatot. Ez a formula a mostani nyári teszt után jövőre a Val di Fiemmében sorra kerülő világbajnokság programjában is szerepel. A hét állomásból álló, 1994 óta megrendezésre kerülő nyári Grand Prix sorozat október elején Klingenthaltban ér véget.