London 2012

Kiakadt a fapados repülés miatt a japán világbajnok

  • VNA

Elégedetlen volt a világbajnok japán női labdarúgó válogatott a repülőúttal, mert tagjai nem első osztályon érkezhettek meg a párizsi átszálláshoz.

Nem tetszett a fapados utazás a japánok világbajnok labdarúgójának, Homare Sawa-nak. A 33 éves kiválóság azt kifogásolta, hogy amíg a 2011-ben nagy meglepetésre felnőtt világbajnoki címet szerző és a londoni játékokra is (arany)érem esélyesként utazó női csapat tagjai a turista osztályra kaptak helyet, addig a kevésbé magasra taksált férfi válogatottjuk tagjai a business class szolgáltatásait élvezhették az ázsiai országból Európába tartó hosszú repülőút során.

A női Messit a japánok turista osztályon hozták át Európába - Fotó: fifa.com

"Pont fordítva kellett volna, hogy legyen" - nyilatkozta Sawa a párizsi leszállás alkalmával. A kiváló játékos az (érem)esélyek eltérése mellett azzal is érvelt, hogy amíg a férfiaknál - három kivételtől eltekintve - az utánpótlás korosztály (U23) játszik az olimpián, addig náluk a felnőtt csapat érkezik a játékokra, így a korukat tisztelve is kaphattak volna jobb ellátást.

Sawa a 2011-es németországi világbajnokság sztárja volt, ahol ő lett a gólkirálynő, emellett pedig a torna legjobb játékosa címet is megkapta és tavaly ennek is köszönhetően a FIFA a világ legjobb női játékosának is megválasztotta. Londonban ő pályafutása negyedik és vélhetően utolsó olimpiáján indul. A kényelmetlenségek ellenére sem volt azonban elkeseredve és a dolgok pozitív oldalát nézte a klasszis, aki így zárta nyilatkozatát: "Amikor tavaly megnyertük a vb-t, akkor a hazaúton mi is kiérdemeltük azt, hogy az első osztályon repülhessünk. Reméljük most is fogunk tudni hasonló eredményt hozni és akkor megint kényelmesebb lehet a hosszú repülőút Japánba."