Szavazás

Walesi félprofi az UEFA legjobb játékosainak listáján Messiék mellett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közzétette annak a 32 futballistának a nevét, akik közül kiválasztják az év játékosát a kontinensen.

A legtöbb játékost, nyolcat a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon győztes spanyol válogatott adja, kilencedik spanyolként pedig ott van a listán Raúl is, aki nem játszott az Eb-n. A névsorban szerepel a Barcelona címvédő argentin zsenije, a legutóbbi szezont összességében 82 góllal záró aranylabdás Lionel Messi is.

Leslie Davies, a walesi Bangor City játékosa 2012-ben.

A legérdekesebb azonban mindenképp a walesi Bangor City 27 éves szélsőjének, Leslie Daviesnek a jelölése. Ahhoz, hogy felkerüljön a listára, valószínűleg egyetlen szavazat elég volt. A rendszer ugyanis úgy működik, hogy az UEFA minden tagországából egy újságíró vagy egy újságírókból álló bizottság leadhatott egy ötös listát, amin az első öt, a második négy, a harmadik három, a negyedik két, az ötödik pedig egy pontot kap. Valószínű, hogy a walesi kollégák voltak annyira hazafiasak, hogy előkelő helyen jelölték saját emberüket, amivel ő bekerült a legjobb 32 közé.

"Le vagyok nyűgözve, óriási megtiszteltetés, hogy egy ilyen listára felkerülhettem. Ennyi nekem már elég is, nem hiszem, hogy sok esélyem van arra, hogy bekerüljek a top háromba" - reagált Davies.

A Real Madridból egyébként hét, az angol bajnok Manchester Cityből hat, a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-ből négy játékos került a jelöltek közé.

Az első három helyezett kilétét augusztus 14-én hozzák nyilvánosságra, köztük ekkor új szavazás kezdődik, ami élőben zajlik majd az UEFA augusztus 30-án tartandó gáláján, ahol a győztest is kihirdetik.

UEFA Év játékosa-díj
A jelöltek 32 fős listája
Sergio Agüero (argentin, Manchester City), Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Mario Balotelli (olasz, Manchester City), Jakub Blaszczykowski (lengyel, Borussia Dortmund), Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Iker Casillas (spanyol, Real Madrid), Petr Cech (cseh, Chelsea), Fábio Coentrao (portugál, Real Madrid), Leslie Davies (walesi, Bangor City), Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea/Shenhua), Cesc Fabregas (spanyol, FC Barcelona), Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Joe Hart (angol, Manchester City), Zlatan Ibrahimovic (svéd, AC Milan), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Kagava Sindzsi (japán, Borussia Dortmund/Manchester United), Vincent Kompany (belga, Manchester City), Frank Lampard (angol, Chelsea), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Luka Modric (horvát, Tottenham Hotspur), Mesut Özil (német, Real Madrid), Pepe (portugál, Real Madrid), Andrea Pirlo (olasz, Juventus), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Raúl González (spanyol, FC Schalke 04/Al Szadd), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Wayne Rooney (angol, Manchester United), David Silva (spanyol, Manchester City), Fernando Torres (spanyol, Chelsea), Yaya Touré (elefántcsontparti, Manchester City), Robin van Persie (holland, Arsenal), Xavi Hernández (spanyol, FC Barcelona)