Sportfogadás

Hogyan fogadjunk pozitív hozammal?

Sportfogadó stratégiákkal foglalkozó cikksorozatunkban ezúttal a nyereségorientált fogadással, azaz a „valuebettinggel” foglalkozunk. Hogy mire érdemes odafigyelni, ha ezt a stratégiát alkalmazzátok, azt megtudhatjátok, ha velünk tartotok.

Eredményes fogadás

Mindenkinek aki fogad, az a célja, hogy nyereséggel jöjjön ki belőle. De vajon mi az a módszer, ami biztosítja számodra ezt? Biztos tippek nincsenek, hiszen a mérkőzések végkimenetelét senki sem tudja előre, de vannak különböző módszerek, amik segíthetnek téged abban, hogy plusz pénzre tudj szert tenni.

A módszer lényege

A pozitív várható értékű (hozamú) fogadás lényege az, hogy alapul veszel egy mérkőzést, amire magadban meghatározod az esélyeket. Ehhez természetesen megfelelő ismeretek kellenek a csapatok játékerejéről, az aktuális bajnokság, vagy kupa állásáról, a várható kezdőcsapatok összetételéről, és az együttesek motivációjáról is. Fontos, hogy tisztában legyél a fent felsoroltakkal, hiszen csak kellő körültekintéssel tudsz kialakítani magadban megfelelő esélyeket. Amennyiben tehát megvan a „saját” oddsod, azt össze kell hasonlítanod a fogadóirodák esélyeivel, és ha úgy érzed, hogy valamelyik iroda magasabb számokat adott meg, mint amire te előre gondoltál, akkor fogadhatsz rá. Ezt úgy is értékelheted, hogy az adott mérkőzés felül van árazva, ennek következtében jó az ára. Hogy egy példával érzékeltessük, ha bemegy az ember egy áruházba, van néhány árucikk, ami le van értékelve és a valós árához képest olcsóbban megvehető. Ugyanez van a fogadási irodák kínálatában is, ha figyelmesek vagyunk, találunk egy-egy mérkőzést, ami talán nem a megfelelő oddsokkal van ellátva. Ugyanakkor, ha ezt a módszert követed, ne fogadj olyan eseményekre, amik alul vannak árazva, mert ha egyszer-egyszer el is találod, nem segíti hosszú távú céljaidat.

A kulcs a türelem

Sokszor a sorozatoknak és a formáknak túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az irodák. Ha egy csapat három nehéz mérkőzésen van túl, és azokból nem szerzett pontot, akkor gyakran magasabb szorzóval adják az együttes győzelmét, mint ahogy azt a realitás diktálná. Egy-egy kulcsember visszatérése is nagy lendületet adhat a csapatnak. A pozitív várható értékű fogadás nem mindig a győzelemről szól, hanem arról, hogy megtaláld azokat az oddsokat, ahol a realitáson túl extraprofithoz juthatsz. Ez egy hosszú távú fogadási forma, nem az egyszeri eltalált mérkőzésekről szól, hanem egy folyamatról. Maradj fegyelmezett, akkor is, ha eleinte veszítesz a fogadásaidon, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ez a stratégia nem a folyamatos győzelmekről szól. Sose add fel terveidet és kétségbe sem kell esned, amikor a stratégiád eleinte nem tűnik sikeresnek. Ki kell várnod, amíg újra a győztesek oldalára kerülsz és ezzel megfelelő nyereséghez jutsz.

Nagy hátránya lehet ennek a fogadási szisztémának, ha nem vagy elég felkészült a sporttal kapcsolatban. Az is számos problémát okozhat, ha úgy érzed, mindent tudsz és elbizakodottan rosszul ítéled meg (jellemzően túlértékeled) magadban az esélyeket. Fontos, hogy tiszta fejjel lásd, mik azok a fogadások, ahova érdemes tétet tenni és mi az, amivel csak az iroda jár jól.
Hogy pontosan mit is jelent a pozitív várható értékű fogadás, azt az alábbi példával érzékeltetjük:

Végeredmény Fog. Ir. oddsai Oddsok %-ban Oddsok összehasonlítása Én oddsaim Megéri-e nekem?
Chelsea 1.59 59.31% > 50% Nem
Döntetlen 3.65 25.84% < 30% Igen
Everton 6.35 14.85% < 20% Igen

Ahogy az a táblázatból is kiderül, az adott példánál két eredményre is fogadhatunk pozitív várható értékkel, hiszen a döntetlen eredmény és a vendégsiker is az általunk meghatározott oddsok fölött vannak.  A fogadóirodák oddsainak %-a úgy jött ki, hogy 1-et elosztottuk az aktuális oddsokkal, így megkaptuk az értéküket %-ban. Az is látható ezzel a módszerrel, hogy adott esetben nem is egy, hanem két eredménnyel is nyereséges fogadást bonyolíthatunk le, amennyiben a mérkőzések úgy végződnek.

Tévhitek

Van néhány tévhit a pozitív hozamú fogadásokról. Az egyik, hogy a kis szorzókra nem érdemes tétet tenni. Amennyiben az általad véltnél jobb az odds, összességében lehet alacsony is, rakj rá pénzt! Az is téves megfogalmazás, hogy a nagy tétek mindig jók neked. Amennyiben a reális odds alatt fogadunk, nem járunk jól a nagy szorzókkal sem. Azt is rosszul gondolják sokan, hogy két kis oddsot párosítani kell a nagyobb nyeremény érdekében. A fogadás értéke mindig az esélyektől függ, egy másik kötéssel ezen nem tudsz változtatni, csak feleslegesen kockáztatsz.

Tippek sikeres fogadáshoz

Íme, néhány hasznos információ a „pluszos” fogadásról:

 

Tippek a sikeres fogadáshoz
- A nagy esélyesek ritkán hoznak jó üzletet számodra, mert a sportfogadó-irodák is a legnagyobb figyelemmel az élcsapatokat követik, ritkán árazzák felül a mérkőzéseiket. A Manchester United, a Juventus, az Inter, a Milan, a Barcelona vagy a Bayern München meccsei ritkán adnak esélyt a nyereségorientált fogadásra, mert a fogadóirodák is tisztában vannak azzal, hogy legtöbben a nagycsapatok mérkőzéseire fogadnak.
- Sokszor az esélytelen csapat győzelmére fogadva találod meg a felülárazott terméket, mert a fogadók nagy része a favorit győzelmére tesz tétet.
- Akár sorozatban is bukhatod a fogadásaidat, mégis hinned kell a stratégiádban és hidegvérrel kell továbbhaladnod a megkezdett úton, mert ha nyersz, azzal felülmúlhatod az összes veszteségedet!
- Nyerő stratégia lehet a szezon kezdetekor vagy befejezésénél fogadni. A bajnokság első vagy utolsó negyedében az eredmények sokszor kiszámíthatatlanok, a bukmékerek számára sem könnyű feladat megállapítani az esélyeket. Itt jöhet el a te időd, ha igazán jó vagy, az ősz elején vagy késő tavasszal nyerő szériába léphetsz! De tényleg csak akkor, ha nagyon tisztában vagy a dolgokkal, különben eszedbe se jusson ilyenkor fogadni, mert várhatóan pórul jársz.
- Ha találtál egy számodra megfelelő „pluszos” fogadást, el kell döntened, mennyi pénzt teszel fel rá. A különféle fogadási módszerek segítenek, hogy meghatározd a számodra megfelelő kezdőtétet. Az egyik ilyen rendszer a Kelly-formula is, ami egy valószínűség-számítási módszer, melynek segítségével fogadásaink során hosszú távú nyereségre tehetünk szert.
- Sokszor az irodák elkövetik azt a hibát, hogy az oddsokat túlságosan is a tabellákra hagyatkozva adják meg. Ekkor jöhet el a te időd! Ha a csapat teljesítménye sokkal jobb, mint amit a táblázat mutat, akkor számodra megfelelő oddsokat találhatsz. Egy különösen rossz teljesítmény után is hajlamosak a bukmékerek alulértékelni az adott csapatot. A fontos, hogy a fejedben milyen kép él az adott klubról, a játékerejéről és a következő mérkőzésének esélyeiről.

Csapj le a lehetőségre

Kiváló lehetőséget ad a pozitív hozamú fogadásra, amikor valamely információhoz előbb jutsz hozzá, mint a fogadóiroda, amelyik már kialakította az oddsait. Ez lehet akár egy kulcsjátékos sérülése, hirtelen felépülése, vagy minden olyan váratlan esemény, amely kihatással lehet a mérkőzés végeredményének alakulására. Vegyük példaként két hasonló erejű csapat összecsapását, ahol eredetileg mind a három eredményre (győzelem, vereség, döntetlen) megközelítőleg 33% esély van. Folyamatosan figyelned kell a nyilatkozatokat, híreket, mert a mérkőzés előtt kiderülhet, hogy az egyik csapat edzője pihentetni szeretné az első csapat legjobbjait és a tartalékokkal áll ki. Ilyen szituációban már teljesen máshogy kell számolnunk az esélyeket, hiszen a csapatnak, amely továbbra is a legjobbjaival áll ki, megnőnek az esélyei kb. 50%-ra és a döntetlen, illetve a másik csapat sikere 25-25%-ra is visszaeshet. Ebben az esetben gyorsnak kell lenned, mielőtt az iroda megváltoztatná az oddsait, le kell csapnod a kínálkozó lehetőségre!