London 2012

Vége a vitának, mégis lesz kuvaiti zászló a megnyitón

  • VNA

Másfél év után megegyezett egymással a NOB és a kuvaiti olimpiai bizottság, így az arab ország sportolói saját zászlajuk mögött vonulhatnak fel a londoni megnyitón.

Az olimpia megnyitója előtt két héttel sikerült "megkötnie a békét" a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) Kuvaittal, így az arab állam sportolói saját zászlajuk alatt vonulhatnak fel a londoni játékokon. A NOB még 2010 január elsejével függesztette fel a kuvaiti olimpiai bizottság tagságát, mondván az ország politikai vezetése túl nagy befolyással rendelkezik a sportirányításra vonatkozóan. A problémákat az elmúlt másfél évben azonban sikerült rendezni, így a július 27-ei megnyitón a kuvaiti zászló is megjelenhet az olimpiai stadionban.

Amennyiben nem sikerült volna a fennálló ügyet békés úton rendezni, az arab állam sportolói akkor is indulhattak volna a londoni olimpián, igaz csak az olimpiai zászló mögött - egyéni indulóként - felvonulva. "A Kuvaiti Olimpiai Bizottság Londonban saját zászlaja mögött vonulhat fel és sportolói sikerei után saját himnuszát játszhatják el" - szólt szombaton a hivatalos megerősítés ebben a kényes kérdésben a NOB szóvivőjétől, Mark Adamstől. A kuvaiti olimpiai csapat Londonban mindössze két főből áll majd, az úszó Faye Sultan és a sportlövő Mariam Erzougi vesz részt a játékokon.