Skót foci

A csapatok a negyedosztályba száműzték a Rangerst

Bekövetkezett az, amitől a skót foci és a Glasgow Rangers elkötelezett hívei tartottak. A patinás klubot visszasorolták, s legaluról, a skót labdarúgás negyedosztályából kezdheti az építkezést.

Az már korábban eldőlt, hogy Charles Green tulajdonos új Rangerse nem indulhat a skót labdarúgás legmagasabb osztályában, a skót Premier League-ben, miután tizenegyből tíz együttes is megvétózta nevezésüket. Az elmúlt órákban azonban újabb csapás érte a klubot.

A Skót Labdarúgó Szövetség (SFL) és a Skót Premier Liga (SPL) felajánlotta, hogy újraszervezik a bajnokságok beosztását, amennyiben a Rangers indulhat a másodosztályban, a csapatok azonban ezt nem engedélyezik. Az SFL égisze alatt működő 30 együttesből - a másodosztálytól egészen a negyedosztályig terjedő csapatokról van szó - 29 ugyan szívesen venné, ha a nagymúltú alakulat csatlakozna a szövetség klubjai közé, többségük azonban azt szeretné, ha a Rangers mindössze a negyedik ligában folytathatná. A másodosztályú csapatök közül a Cowdenbeath, a Falkirk, a Livingston, a Morton, a Patrick Thistle és a Raith Rovers is a Rangers tagsága ellen voksolt.

Hasonlóan vélekedtek a Dunfermline, az Elgin City, a Peterhead, az Arbroath, az Alloa Athletic, a Berwick Rangers, az Annan Athletic, az East Fife, a Clyde, a Queen's Park, a Stirling Albion és a Stranraer képviselői is, s így máris többségbe kerültek azok a klubok, melyek nem látnák szívesen a Rangerst a másodosztályban. Mindössze a harmadosztályú Stenhousemuir együttese szavazott a Rangers másodosztályú tagsága mellett.

A Rangers labdarúgócsapatát visszasorolták a skót negyedosztályba

A szövetségnél azonban észlelik, hogy komoly pénzügyi gondok merülhetnek fel az egész skót labdarúgást tekintve - különösen a televíziós jogdíjakból befolyt öszegeket illetően - ha a Rangers minél alacsonyabb osztályban játszik, éppen ezért ajánlották fel az átszervezést. Mindhiába. Pénzügyi szempontok helyett főleg a csapatok és a szövetség is inkább a fair-play szellemét tartották szem előtt.

Ahogy David Longmuir, a Skót Labdarúgó Szövetség igazgatója fogalmazott:"A mai napon a skót labdarúgás történetének egyik legnehezebb döntését hoztuk, melyet a sportszerűség diktált. Nagyon örülök annak, hogy határozottan állást tudtunk foglalni." Idézhetnénk John Yorkstont, a Dunfermline elnökét is: "Megpróbáltunk a sportszerűség szellemében dönteni, hiszen a szabályok mindenkire kell, hogy vonatkozzanak. Tudatában vagyunk a döntés pénzügyi következményeinek, de úgy érezzük, hogy a fair-play szelleme a helyes irány."

Mint köztudott, a Rangers ellen a 2011/12-es évad tavaszán indítottak csődeljárást, a bajnokságot is tíz pontos levonással fejezték be a Protestánsok. A Rangers 54 bajnoki címet szerzett fennállása során, ami világrekord - a pénteki döntést követően a következőt maximum a negyedosztályban szerezheti.