Rali ob

Herczig címet védene, Bútor a pechsorozatát szakítaná meg Veszprémben

  • B. Molnár László

Másfél hónapos szünet után végre folytatódik a 2012-es ralibajnokság, melynek harmadik futamát Veszprém környékén rendezik, azaz a mezőny visszatér a murvás talajra. Lakatos Róbert, a Veszprém Rali szervezője elmondta, a nézők ingyenesen tekinthetik meg a versenyt, sőt, a Veszprém Aréna parkolójában felállított szervizparkban nemcsak a futamon induló majd hetven autóval, hanem a magyar mezőny élversenyzőivel is találkozhatnak. A hazai pontvadászat folytatását teljesen kiéhezve várja már a sportág 2009-es abszolút bajnoka, az idei összetettben vezető Herczig Norbert, az idén ismét hazai versenyeken induló Turán Frigyes, a 2012-es idénynyitót megnyerő Kazár Miklós, a tavalyi abszolút 3. helyezett Bútor Róbert, valamint a kétszeres amatőr bajnok, Matók Ádám is.

"A Veszprém Rali 2012 része az Országos Ral Bajnokságnak, és mára Veszprém sportéletének is elválaszthatatlan részévé vált. A bakonyi megyeszékhely és környéke különösen gazdag természeti adottságait tekintve, így korántsem véletlen, hogy a rallye sport szerelmesei évről évre szívesen térnek vissza hozzánk" - mondta Porga Gyula polgármester.

Lakatos Róbert, a verseny főszervezője kijelentette, a teljes versenyhétvégét ingyenesen tekinthetik meg a nézők. A szakember azt ajánlja, hogy aki csak teheti, az mindenképpen látogasson el a vigántpetendi két gyorsasági szakaszra, ugyanis nem mindennapi látvány lesz, ahogy a murvás gyorsaságik végén három kilométeren keresztül zúdulnak le az aszfaltos hajtűkanyarokban a versenyzők.

"Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is nagy élményt nyújt majd a Veszprém Aréna parkolójában felállított szervizpark, ahol a versenyen induló majd hetven autó mellett a versenyzőkkel is személyesen találkozhat, közös fényképet készíthet mindenki. A meteorológiai előrejelzések szerint ráadásul szerencsénk is lesz, ugyanis a kánikula helyett kellemesebb, de napos idő várható a pénteki és szombati szakaszok alatt, de természetesen vendéglátós kihelyezett egységeknél mindenki kellemesen hűtött italokhoz juthat" - közölte Lakatos Róbert.

Herczig Norbert raliversenyző a Veszprém Ralin 2011-ben.

Nagyon örül annak a sportág 2009-es abszolút bajnoka, az idei összetettben élen álló Skoda Rallye Team Hungária versenyzője, Herczig Norbert, hogy hat hét szünetet követően ismét bajnoki pontokért csatázhat a magyar ralisport mezőnye.

"Rápihentünk és felkészültünk a versenyre, valamint a mezőny és a kánikula legyőzésére. Őszintén remélem, hogy valamivel kedvezőbb lesz az időjárás, mint a hét elején, ugyanis egy-egy szakasz közben az autóban is legalább hatvan fok van, így igazán nem hiányzik senkinek a kánikula. Egy biztos, ilyenkor hat-tíz liter folyadékot is elfogyasztunk egy nap alatt. Természetesen nyerni szeretnék, és bebizonyítani, hogy ez a pálya már régen nem autógyilkos, mint ahogy azt sokan állítják róla" - mondta Herczig Norbert.

Kazár Miklósnak jól kezdődött az éve: megnyerte az első futamot, majd a másodikon egy hiba miatt
esélye sem volt a jó szereplésre. Most itt a lehetőség a javításra, ráadásul az esélyeit növeli, hogy
Bükfürdőhöz hasonlóan, ezúttal is murván zajlik a verseny.

"Feldob, hogy egy újabb murvás verseny következik, ami nekem valahogy jobban megy, mint az
aszfalton való versenyzés. Látva a Veszprém Rallye útvonal tervét, örömmel konstatáltam, hogy egy nagyon jó verseny elé nézünk, ugyanis ezek a gyorsaságik minden igényt kielégítenek. Mi tavaly épp, hogy lemaradtunk az első helyről, most mi sem természetesebb annál, hogy a győzelem reményében állunk rajthoz"
- ecsetelte Kazár Miklós.

A tavaly nemzetközi színtéren bizonyító Turán Frigyes, Zsíros Gábor is lelkesen készül a veszprémi megmérettetésre. Turánék a teszteken szeretnék ráhangolni magukat és a Fordjukat a versenyre, valamint szeretnék megtalálni a legmegfelelőbb abroncsokat a hétvégére.

"Nagyon szeretnénk gyorsan menni, ugyanis az összetett bajnoki cím abszolút elérhető a számunkra. Igyekszünk minél jobban felkészülni a versenyre, hisz van olyan szakasz, amin eddig még soha nem mentünk, legfeljebb belső kamerás felvételt láttunk róla. Gabival együtt jól bírjuk a meleget, így az esetleges kánikula talán minket segít majd. Célunk, hogy a dobogó minél magasabb fokán fejezzük be a futamot" - fogalmazott Turán Frigyes.

2011 abszolút harmadik helyezettje, az idei esztendő legpechesebb versenyzője, Bútor Róbert abban bízik, hogy a harmadik futamon már nemcsak az első gyorsasági végét érik meg, hanem célba is érnek szombaton.

"Eddig elképesztő balszerencsénk volt, ugyanis Bükfürdőn és a Mecsek Rallyen is már az első gyorsaságin fel kellett technikai gondok miatt adni a versenyt. Fura, hogy most éppen ott érhet véget a pechsorozatunk, ahol tavaly szó szerint az év legnagyobb égését mutattuk be, ugyanis kigyulladt és szinte teljesen kiégett a második gyorsaságin az autónk. Most nagyon felkészülten várjuk a versenyt, minden apró csavart is átnéztünk a Mitsubishin, és bízom abban, hogy nemcsak célba érünk már végre, hanem az első öt hely valamelyikét meg tudjuk csípni" - árulta el a TBR Racing pilótája.

Matók Ádám, a Tobak Team Hungary kétszeres amatőr bajnoka is izgatottan várja a harmadik versenyt, és úgy érzi, ezúttal a biztonságra való törekvés lehet a legkifizetődőbb.

"Túl vagyunk már két futamon az Országos Rallye Bajnokságban, s elmondhatom, hogy nagyon jól érzem magam ebben a közegben. A múlt héten teszteltünk, hogy megtaláljuk a Honda megfelelő beállításait a murvára, ugyanis Veszprémben ezen a talajon lesz a verseny. Bükfürdőhöz hasonló programokat fogunk használni, de igyekszünk minél pontosabban belőni a veszprémi pályákra az irányvonalat. A versenyen azonban be kell osztanunk az autó erejét, és vissza kell fognunk magunkat, hiszen most egyetlen célunk lehet: a biztos célba érkezés. Az összes összkerékhajtású kocsi el fog menni előttünk, figyelnünk kell majd a pálya állagára, a kövekre, s nem lesz szabad rátámadnunk az erősebb autókra, mert azzal csak tönkre tennénk a Hondánkat. Ha most is el tudnánk hozni a maximális pontot, akkor gyakorlatilag Aradon már bajnoki címet ünnepelhetnénk" - jelentette ki Matók Ádám.

Pénteken 15:36 órakor, a Sólyi erdőnél, szombaton pedig 8:00 órakor Kislődön kezdődnek a Veszprém Rali versenynapjai.