Bundabotrány

Szabadlábon a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya

Négy hónap után szabadlábra helyezték Lippai Ákost, a Diósgyőr egykori csapatkapitányát.

A Központi Nyomozó Főűgyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai február 21-én állították elő és vették őrizetbe Lippait, akivel négy rendbeli, gazdálkodó szervezet dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettének a megalapozott gyanúját közölték. A gyanú szerint a futballista 2009 augusztusában két Ligakupa-mérkőzés, 2010 májusában pedig két élvonalbeli bajnoki találkozó eredményét kívánta befolyásolni. Lippai, akivel klubja március elején szerződést bontott, tagadja bűnösségét.

A játékost szerdán engedték ki előzetes letartóztatásából, miután a Fővárosi Törvényszék nem látott okot arra, hogy a vádhatóság újabb hosszabbítási kérelmének eleget tegyen. A bíróság a kényszerintézkedést ugyan nem szüntette meg, csak enyhébb fokozatúra módosította, azaz Lippainak házi őrizetben kell a nyomozók rendelkezésére állnia.

"Egyelőre nincs sok mondanivalóm, talán majd néhány nap múlva. Végre itthon vagyok, s szeretteim körében igyekszem feldolgozni az elmúlt hetek, hónapok történéseit" – nyilatkozta a Blikknek Lippai Ákos.

Az egykori csapatkapitány annyit elárult, ügyvédet váltott,  dr. Knipl Zoltán helyett immár dr. Buza János látja el a jogi képviseletét. "Ártatlanságát hangoztató ügyfelemet megviselték az őrizetben töltött napok, egyre rosszabb állapotban találtam, amikor hetente kétszer bementem hozzá – mondta dr. Buza János. – Így már az is nagy eredmény, hogy kiengedték, bár szerintem a házi őrizet helyett a lakhelyelhagyási tilalom is éppen elegendő kényszerintézkedés lett volna vele szemben. Az év elején három hétig már volt házi őrizetben, s akkor sem szökött el, a nyomozás meghiúsítására sem tett kísérletet."