Labdarúgás

Orbán Viktor nem örül a futballban alkalmazható technikai találmányoknak

Orbán Viktor nem örül annak, hogy technikai eszközökkel segítenék a bíráskodást a labdarúgásban.

A miniszterelnököt péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott interjújának végén kérdezték meg, mi a véleménye, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete úgy döntött, engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ortodox álláspontot képvisel ebben a kérdésben, és nem támogatja ezt az ötletet.

"A futball maga az élet. Ott a technikának nagyon szűk körben lehet csak helye" - fogalmazott. Hozzátette: a labdarúgás "minden pontja az emberi cselekvés sajátosságaihoz kötődik; ha csak egyetlen pontját kivesszük az életnek, és gépileg rögzítjük, nem biztos, hogy összességében igazságosabb lesz tőle az életünk".

Orbán Viktor miniszterelnök  Kassi Viktorék társaságában a 2011-es BL-döntőn

Kitért arra az esetre is, hogy az Eb-n Kassai Viktor az ukrán-angol csoportmérkőzésen 1-0-s angol előnynél nem ítélt meg egy szabályos gólt az ukránok javára. Marko Devics lövését ugyanis John Terry már a gólvonalon túlról rúgta vissza a mezőnybe, Vad II István gólbíró azonban ezt nem jelezte Kassainak, aki így továbbot intett. Ezzel kapcsolatban a kormányfő úgy vélekedett: a hibán túl fog lépni a világ, "továbbra is számíthatunk arra, hogy lesz Magyarországnak kiemelt tekintéllyel rendelkező futballbírója". Orbán Viktor szerint egyébként Kassai Viktor jó döntést hozott az ukrán-angol meccsen, "csak furcsa módon: les volt, aztán engedték, utána a labda bent volt, nem adták meg. Összességében, ha bent lett volna, ha megadták volna, érdemtelen gólhoz jutott volna az adott csapat". Ezt egy videobíró soha az életben nem tudja megoldani - vélekedett.

"Az óvatosabbak közé tartozom, ha jól látom persze, a FIFA is csak egy lehetőséget nyitott meg, hogy a nemzeti bajnokságokban, aki akarja, kipróbálhatja. Próbálják ki, nem kell ezt ellenezni, de nem hiszem, hogy valaha is polgárjogot nyerne a mi játékunkban ez a szabály" - összegezte véleményét.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) csütörtökön Zürichben döntött úgy, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok alkalmazását a sportágban. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül kettőt tartott további vizsgálatra érdemesnek, és az IFAB most mindkettőnek szabad utat adott. Előbbi a teniszből is ismert kamerás megfigyelő rendszer, az úgynevezett sólyomszem segítségével, utóbbi a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy áthaladt-e a gólvonalon a labda. Az új technikákat először a decemberi, Japánban sorra kerülő klubvilágbajnokságon, majd a 2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák élesben.