Európa Liga

A dagesztáni államfő Platinitól kért segítséget

  • MTI

A dagesztáni államfő levélben kérte csütörtökön Michel Platini UEFA-elnök közbenjárását azért, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) mégis engedélyezze az Anzsi csapata számára hazai Európa Liga-mérkőzéseinek mahacskalai rendezését. A Honvéd továbbjutása esetén az Anzsi ellen lép pályára.

Magomedszalam Magomedov az UEFA hétfői döntését kéri felülvizsgálni. A szervezet ugyanis biztonsági okokra hivatkozva nem engedélyezte Dzsudzsák Balázs volt csapata, az orosz bajnokságban játszó Anzsi számára, hogy saját pályáján, a dagesztáni fővárosban rendezze meg az EL-mérkőzéseket.

Az Orosz Föderációhoz tartozó kaukázusi köztársaság elnöke azt kérte, hogy az UEFA küldjön vizsgálóbizottságot Mahacskalába. Azzal érvelt a labdarúgó-szövetség döntése ellen, hogy évente több nemzetközi versenyt rendeznek a dagesztáni fővárosban problémák nélkül. Valamennyi sportesemény biztonságban zajlott. Az Európa Liga-meccsek biztonságát az Orosz Föderáció rendvédelmi szerveinek vezetői garantálják - olvasható a dagesztáni elnöki levélben, amelyet sajtószolgálata adott közre.

Az ügynek magyar vonatkozása is van: amennyiben a Budapest Honvéd továbbjut az albán Flamurtari Vlore ellen, akkor az EL-selejtező második körében éppen az Anzsi lesz a kispesti együttes riválisa.

Mahacskalában az UEFA tiltó döntése ellen szombaton tüntetést terveznek. A többek között Samuel Eto'ót is foglalkoztató Anzsi honlapján eközben közzétették Giorgio Marcettinek, az UEFA versenyigazgatójának a csapat kérelmére írt válaszlevelét, amelyben sajnálattal közli, hogy nem kívánják megváltoztatni a döntést.