Sportdiplomácia

Az amerikaiak lemondtak a 2022-es téli olimpiáról

  • VNA

Nem száll harcba amerikai pályázó a 2022-es téli olimpia megrendezéséért vívott harcban - erről döntött kedden az USOC vezetősége.

Nem pályázik az Egyesült Államok egyetlen városa sem a 2022-es téli olimpiai megrendezésére - erről döntött az ország olimpiai bizottsága (USOC) keddi ülésén. "Azt gondoljuk, hogy egy 2024-es vagy 2026-os olimpia megrendezésére nagyobb eséllyel pályázhatunk" - nyilatkozta a szervezet főtitkára, Scott Blackmun, aki azt is elmondta, hogy egy külön bizottságot állítanak fel, amelynek fő feladata az, hogy kivizsgálja a 2024-es nyári és a 2026-os téli játékokra való kandidáció esélyeit.

Jelen állás szerint a Texas államban található Dallas gondolkozik a 2024-es nyári játékok megrendezésében, de hasonló pályázaton törik a fejüket New York, Chicago és San Francisco vezetői is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi szabályai szerint egy országból csak egyetlen város pályázhat egy olimpia megrendezésére, így amennyiben több amerikai jelölt lesz, akkor az USOC-nak kell döntenie a háziversenyben.

Az Egyesült Államok utoljára 2002-ben rendezett olimpiát (Salt Lake City - téli), az utolsó nyári játékokra pedig még 1996-ban Atlantában került sor náluk.