EURO 2012

Xavi és Casillas véget vethet a Real és a Barca mérges viszonyának?

  • Varró Péter

A spanyol válogatott vasárnap Kijevben 4-0-ra legyőzte a négyszeres világbajnok olasz alakulatot, ezzel pedig első csapatként megvédte kontinensbajnoki címét. A gazdasági nehézségekkel küszködő Spanyolország számára erőt adhat a futballcsapat újabb világraszóló sikere, és az is lehet, hogy a válogatottbeli diadal valamelyest csillapíthatja az utóbbi időszakban egyre jobban elmérgesedő viszonyt a Real Madrid és a Barcelona játékosai között.

"Az újabb spanyol futballsiker, ha csak rövid időre is, de enyhülést nyújt indirekt módon a spanyol társadalmat sújtó recesszió és munkanélküliség romboló következményeire" - vélekedik az ABC spanyol napilap hétfői számában a vasárnapi sikert követően. 

Megcáfolhatatlan tény, hogy a sikernek épp oly' erős az összekovácsoló ereje, mint a kudarcnak vagy a tragédiának, a spanyol válogatott újabb tornagyőzelménél pedig aligha lehet elképzelni nagyobb elismerést. A hispán válogatott sorozatban a harmadik világversenyen utasította maga mögé a mezőnyt, ezzel pedig olyan tettet hajtott végre, amelyet más csapatnak a történelem során még nem sikerült.

A Vörös Fúria talán minden idők legjobb válogatottját tudhatja magáénak, az általuk meghonosított  játékstílus egyedi és eddig még soha nem tapasztalt irányvonalat képvisel a futball evolúciójában. Spanyolországot gyakorlatilag képtelenség legyőzni, a labdatartásra épülő tiki-taka ellenszerét egyelőre még nem találták fel az ellenfelek, illetve ha mégis, a pályán négy esztendeje nem tudják megfelelően alkalmazni. Vicente del Bosque együttese újabb két évig még biztosan a világ tetején csücsül majd, de talán nem lövünk nagyon mellé azzal sem, ha a 2014-es világbajnokság egyik fő esélyesének tituláljuk Xavi Hernándezéket.

A spanyolok győztesek reálos kontingense

Kívülállóként már-már az az ember érzése, hogy ez a csapat akkor veszíti majd el egyeduralkodó pozícióját, ha már nem lesz képes legyőzni saját magát. És hogy ez mi jelenthet? Azt, hogy a sokpasszos játékra épülő együttes belső egységén megjelennek a törésvonalak. Ez a veszély viszont igen is fennáll, lévén,  a csapat gerincét adó játékosok zöme a Real Madrid és a Barcelona tagjaként év közben vérre menő harcot vív egymással.

A két spanyol gigász kéz a kézben emelkedik ki a nemzetközi klubfutball világából, igaz ez akkor is, ha a Bajnokok Ligája fináléjába ezúttal egyiküknek sem sikerült bekerülnie. A király gárda és a katalán alakulat közötti rivalizálás nem hogy nem újkeletű, hanem épp hogy az egyik legnagyobb tradíciókkal bíró versenyfutás, ennek ellenére talán még soha nem volt ennyire kiélezett a küzdelem a két oldal között, mint az utóbbi öt, de inkább két évben azt tapasztalhattuk. A Guardiola-féle Barcelona előretörése arra késztette a világ legsikeresebb klubjának aposztrofált Real Madridot, hogy minden eszközt bevetve felvegye a kesztyűt a nagy riválissal, amolyan 'a cél szentesíti az eszközt' elvet vallva letaszítsa trónjáról a gránátvörös-kék alakulatot. Amikor José Mourinho megérkezett a spanyol fővárosba, már lehetett sejteni, hogy egy új fejezet kezdődik a két csapat vetélkedésének történetében. Csak idő kérdése volt, hogy a portugál zseni és a Barcát dirigáló Guardiola közötti feszültség mikor tevődik át a játékosokra, a szurkolókra és a klubokra. Hát, nem kellett rá sokat várni..

...és a katalán különítmény

Iker Casillas és Xavi Hernandez kölcsönösen tisztelik egymást. A portás korábban többször is azt nyilatkozta, hogy válogatottbeli csapattársát tartja a legjobb játékosnak a világon, noha egy madridistától nem szívesen hallanak ilyet a szurkolók.

A két csapat játékoskeretének erőssége már előrevetítette, hogy bizony a felek a szokottnál több alkalommal élvezhetik majd egymás társaságát, az El Clásicók száma az utóbbi időszakban rohamosan meg is nőtt. Egy Real-Barcán a tét nem kicsi, a pattanásig feszült idegek pedig olyan eseménysorokat eredményeznek, amelyek nem vetnek valami jó fényt sem a főszereplőkre, sem pedig magára a futballra. Felesleges volna felsorolni az elmúlt néhány szezon clásicós balhéit, botrányait, egyrészt mert most nem erről szeretnénk szólni, másrészt pedig mert alighanem minden fociért szorító tisztában van vele, mire is gondolunk pontosan.

A spanyol szakértők rendre elő is hozakodnak a teljesen jogos kérdéssel: vajon ér ez az egész annyit, hogy a feszültség a válogatott kárára menjen? A válasz egyértelmű: nem. Egy olyan gárdánál, amely három nagy tornát "húz be" egymás után, ez nem is lehet kétesélyes.

A siker összekovácsolja a csapatot - hangzik az állítás. Az Eb előtt még arról lehetett olvasni, hogy Gerard Piqué és Sergio Ramos között finoman szólva sincs meg a kellő összhang, Carles Puyol kiválásával viszont a La Furia Rojának létfontosságú volt, hogy a két belső poszton játszó védője megférjen egymás mellett. Mivel a két futballista a frontvonalban vállalt szerepet egy-egy Real-Barca csetepatéban, azt gondolhattuk, hogy lehet a pletykákban valami. Lehet, hogy volt is ennek valóságalapja, de ez már lényegtelen. A profik félre tudják tenni a sértődöttségüket, és a közös cél érdekében inkább barátokká válnak, mint hogy ellenségek maradjanak.

A lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-t megnyerő spanyol válogatott keretében nyolc barcelonai és öt madridi játékos kapott helyett. A vasárnapi finálét megnyerő kezdőben David Silván kívül csak e két óriás klub alkalmazottját láthattuk. Felmerül a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy ezek a játékosok április végén még egymás torkát is "kettéharapták" volna, 10 héttel később pedig már egymás nyakába ugrálva üvöltik a Viva Espanát?

Mindenesetre valami ilyesminek lehettünk a szemtanúi vasárnap este, a két "fél" közötti távolságtartás megszűnni látszott. És hogy ebben az Eb-bajnoki cím mellett kinek lehet a legnagyobb szerepe? Természetesen a két tábor két vezéralakjának, Xavi Hernándeznek és Iker Casillasnak. Lehet, hogy csak kis időre szólt ez a barátság, de az is lehet, hogy nem. Augusztus 22-én megtudjuk. Akkor látogat ugyanis a Real Madrid a Nou Campba a spanyol Szuperkupa első mérkőzésére. 

Casillas Piquével az oldalán

Xavi és Ramos között Reina és Llorente


Két ikon, három közös trófea: Iker Casillas és Xavi Hérnandez

A mérkőzésről és az azt követő ünneplésről készült további fotókat itt tekintheted meg!