EURO 2012

Prandelli mit csináltál? - lapszemle

A vasárnap esti kijevi fináléban az olasz válogatott 4-0-s vereséget szenvedett a címvédő Spanyolországtól, de az olasz sajtó szerint így sem kell lehajtott fejjel hazautazniuk Buffonéknak.

Beszédes címmel jelent meg az elveszített Eb-döntő után a Tuttosport hétfői száma.

A torinói sportnapilap az „Italia non piangere” vagyis „Olaszország ne sírj” címet választotta első oldalára. A torna előtt senki nem várta fináléba Prandelli csapatát, és az újság megállapítása szerint Spanyolország 4-0-ás győzelme ellenére sem kell lehajtott fejjel hazautaznia a válogatottnak. Persze soha nem jó elbukni egy döntőt, pláne nem négy góllal, de ha visszaemlékszünk az Eb előtti időszakra, sokan talán egy negyeddöntős szereplést is bravúrként értékeltek volna.

A Tuttosport hétfő reggeli címlapja

Volt egy sportújság, amely a többinél egy kicsit keményebben fogalmazott. A Corriere dello Sport például a „Prandelli mit csináltál?” címmel jelent meg. A római kiadású lap elsősorban a fáradtságban látta a sima vereség okát, ezt a lefújás után maga a szövetségi kapitány is megerősítette. „Egy ilyen erőnlétileg kiváló csapat ellen mint a spanyol, hibátlan játékra lett volna szükségünk. Valóban frissebbnek tűnt az ellenfél, mi nem tudtuk teljesen kipihenni magunkat az utolsó meccsre” - mondta egyből a lefújás után Cesare Prandelli. A kapitány természetesen gratulált játékosainak a döntőbe jutáshoz, és elmondta, nem tervezi elhagyni a válogatottat.

Gigi Buffon értékelése: „A ma esti mérkőzésnek nem lehetett más végeredménye. A spanyolok jobbak voltak, ilyen játékkal nem nyerhettük meg a döntőt. Ugyanakkor büszkék lehetünk a teljesítményünkre, és remélem az olasz emberek is büszkék ránk”- nyilatkozta a Rai Sport televíziós csatornának a Juventus kapusa.

„Így nagyon fáj” írta hétfői címlapján a La Gazzetta dello Sport. A legnagyobb példányszámú olasz sportnapilap alcímében foglalta össze a döntő legfontosabb történéseit. „A meccs már az első félidőben eldőlt, a 61. perctől tízen maradtunk.  Spanyolország jobb volt, és megcsinálta a történelmi triplát”.

Az Il Giornale című újság a „Köszönünk mindent” címmel jelent meg, a La Repubblica mai első oldalán pedig a „Nagy csalódás” felirat volt olvasható.

A spanyolok elleni finálé legjobbja - legalábbis a Gazzetta értékelése szerint - Andrea Pirlo volt 6-os osztályzattal, de a rózsaszín újság Buffont, Balotellit és Balzarettit is a jobbak közé sorolta. A meghatározó játékosok közül, viszont Cassano, Montolivo és Marchisio is csak ötöst kapott.

Olaszország 2000 után játszhatott ismét Eb-döntőt, a franciáktól elszenvedett hosszabbításos vereséghez hasonlóan, a mostani 0-4 is igazán emlékezetes marad a szurkolók számára. Egy olasz szempontból remek torna zárult, kicsit csúnyán. Az összkép mégis pozitív. Olaszország ne sírj!