EURO 2012

Nem voltunk elég frissek - Prandelli

A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság döntőjében a spanyol válogatott 4-0-ra legyőzte Olaszországot Kijevben. Az olaszok szempontjából történelmi vereséggel végződő kontinenstornáról mindent egybevéve pozitív véleményt fogalmazott meg a Squadra Azzura szövetségi kapitánya, Cesare Prandelli.

"Nem kezdtünk rosszul, de észrevehető volt, hogy a spanyolok frissebbek nálunk. A második félidő elején még volt két helyzetünk, ha akkor betalálunk, talán másképp alakul minden. Thiago Motta sérülése után 10 emberrel kellett befejeznünk a mérkőzést, így nem lehetett esélyünk egy világklasszis spanyol csapat ellen" - mondta a finálét követő sajtótájékoztatón Cesare Prandelli. "Három napja játszottuk a németek elleni elődöntőt, ami sokat kivett a csapatból, egyedül azt sajnálom, hogy nem volt elég időnk regenerálódni. A Spanyolország elleni csoportmérkőzésen jól játszottunk, tovább is tudtunk jutni egy erős kvartettből, ma este azonban nem voltunk elég frissek ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a nagyszerűen játszó ellenféllel. Leginkább ezen múlt a dolog. Próbáltunk támadni, visszaszerezni a labdát, de egy ilyen szintű csapat ellen kiváló erőnlétre van szükség, ami nálunk ezúttal hiányzott."

Cesare Prandelli a 2010-es Európa-bajnokság döntője után

Cesare Prandellinek ráadásul már a 21. percben cserélnie kellett, az Anglia elleni negyeddöntőt sérülés miatt kihagyó, de az elődöntőben már pályára lépő Giorgio Chiellini ugyanis meghúzódott a combja és nem tudta vállalni a játékot a találkozó hátralévő részében.

"Riccardo Montolivót is muszáj volt lecserélnem a második félidő elején, nagyon elfáradt, frissítenünk kellett, Motta sérülése után viszont végképp elfogytunk a középpályán" - mondta az olasz kapitány, majd a spanyolokat méltatva hozzátette: "A spanyolok hosszú évek óta nagyszerűen játszanak, ezt tették ezúttal is. Ugyan tradicionális csatár nélkül kezdték a mérkőzést, ez nem jelentett semmit. Ma este történelmet írtak, gratulálok nekik."

Prandelli a jövőjét firtató kérdésre elmondta, hogy mindenképpen folytatná a munkát a válogatott kapitányaként.

"Sosem volt konfliktusom a szövetséggel, ezért azt mondom, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát. Jó mérkőzéseket játszottunk az Európa-bajnokságon, nagyon büszke vagyok a csapatomra. Úgy érzem, érdekes feladatok várnak még ránk. Sok tapasztalatot szereztünk a kontinenstornán, de dolgoznunk kell tovább, erről szól a sport. Természetesen sosem lehetsz boldog egy vereség után, mert nyerni akartál. Ugyanakkor ahogy telik az idő, egyre inkább azt érzem, hogy fantasztikus tornát zártunk, erőn felül teljesítettünk. Csalódott vagyok, hogy a befejezés rosszul sikerült, de holnap már csak a szépre fogok emlékezni."

Az olasz válogatott szövetségi kapitányát tapsvihar búcsúztatta a kijevi Olimpiai Stadion sajtótermében.