EURO 2012

Del Bosque sajnálja a balszerencsés olaszokat, és Aragonést dicséri

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya csapata 4-0-s győzelme ellenére is visszafogottan és rendkívül udvariasan értékelte az Olaszország elleni Európa-bajnoki döntőt.

"Először el szeretném mondani, hogy mindenki veszít néha. Olaszország remek tornán van túl, és nagy balszerencséjük volt Thiago Motta sérülésénél. Sajnos akkor vesztették el minden esélyüket" - kezdte a sajtótájékoztatóját a spanyol mester. "Azt hiszem, a játékosaim nagyszerű mérkőzést játszottak, irányítottuk a játékot. Az első gólunk után az olaszok kicsit veszélyesebbek voltak, de szerintem erre jól reagáltunk. Nálunk volt a labda, nyomást gyakoroltunk rájuk, úgyhogy nagyon boldogok vagyunk. Ez a spanyol siker történelmi. Már most a jövőbe kell tekintenünk, reméljük, kijutunk a 2014-es világbajnokságra."

Vicente Del Bosque a Spanyolország-Olaszország Eb-döntőn 2012-ben.

Spanyolország az első csapat a focitörténelemben, amely három egymást követő világverseny döntőjét megnyerte, és amely meg tudta védeni Eb-címét, ezt del Bosque a jó nevelésnek tulajdonítja: "Egy nagyszerű játékosgenerációval rendelkezünk. Megvannak a gyökereik, a hazánkban jól megtanították őket futballozni, és ez az általános szemlélet nálunk a sportban. A labdarúgásban nagyszerű munkát végeztünk. Vannak remek idegenlégiósaink is, ami szintén változás, hiszen korábban nem keresték őket ennyire a külföldi csapatok."

A szövetségi kapitány szerényen értékelte azt a tényt is, hogy a valaha volt legfölényesebb győzelmet aratták az Eb-döntők történetében: "Ilyen a sport, mi is játszottunk olyan barátságos mérkőzést, ahol 4-0-ra kikaptunk. A válogatottak között ma már nincsenek nagy különbségek, de az ellenfelünknek most balszerencséje volt a sérülés miatt, nekünk pedig minden összejött."

Arra kérdésre, hogy minek köszönhetik a szenzációs eredményeiket, és hogy mik a céljaik a jövőben, szintén szerényen válaszolt a szakember: "Luis Aragonés, a 2008-as győztes csapat szövetségi kapitánya megmutatta nekünk az utat, amin csak tovább kell mennünk. Jönnek a következő kihívások. Jön a 2014-es vb selejtezője és a Konföderációs Kupa, ahol szintén jól szeretnénk szerepelni."