EURO 2012

Történelmi és megalázó spanyol győzelem, emberhátrányban fejezték be az olaszok

Spanyolország harmadszor lett Európa-bajnok, miután négygólos győzelmet aratott Olaszország ellen a 2012-es kontinenstorna kijevi döntőjében. A spanyolok viszonylag korán vezetést szereztek, az olaszok pedig kevés helyzetet tudtak kialakítani, és szerencséjük sem volt, hiszen sérülések miatt emberhátrányban fejezték be a mérkőzést.

Komoly rohamokkal kezdtek a spanyolok és ennek a 14. percben meg is lett az eredménye, amikor Fabregas kapott remek szöktetést a tizenhatos jobb oldalán, lefutotta Chiellinit, az alapvonalról középre lőtt, ahol David Silva remek ütemben érkezett, és a kapuba fejelt. (1-0)

Az olaszok helyzetét az sem könnyítette, hogy Chiellinit sérülés miatt már a 21. percben le kellett cserélni. A vezetés tudatában a spanyolok átadták a területet, de az olaszok csak egy-két távoli kísérlettel jelentettek némi veszélyt Casillas kapujára. A félidő hajrájában fáradni látszott az olasz együttes, ezt pedig ki is használták a spanyolok. A balhátvéd Jordi Alba a félpályánál Xavihoz passzolt, majd előre indult, a középpályást pedig hagyták felvezetni a labdát az olaszok. Ő szöktette is Albát, aki magabiztosan belsőzött Buffon kapujába. (2-0)

A spanyol válogatott gólöröme az Olaszország elleni döntőben az Európa-bajnokságon 2012-ben.

A fordulást követően Di Natale révén két nagy helyzetet is hamar elpuskáztak az olaszok, igaz, mindeközben a játékvezető egy jogosnak tűnő büntetőtől fosztotta meg a spanyolokat, ugyanis Bonucci egyértelmű kezezésénél "továbbot" intett.

A 60. percben gyakorlatilag megpecsételődött az olaszok sorsa, ugyanis emberhátrányba kerültek, mivel Motta, pályára lépését követően néhány perccel meghúzódott, Cesare Prandelli szövetségi kapitány pedig ekkorra már elhasználta mindhárom cserelehetőségét.

A hajrára így teljesen "ellaposodott" a találkozó, igaz, néhány "slusszpoént" még tartogatott, ugyanis a csereként pályára lépő Torres a 84. percben Xavi szöktetése után középen kilépett, és elpasszolta a labdát Buffon mellett, aki csak beleütni tudott a labdába. (3-0)

Torres ezzel az első játékos lett, aki két Eb-döntőben is eredményes volt. Négy évvel ezelőtt a bécsi fináléban ő szerezte az egyetlen találatot a németek ellen. Négy perccel később újabb remek labdát kapott, és a frissen beállt Matához passzolt, akinek csak a kapuba kellett belsőznie. Ezzel a gólpasszal Torres a gólkirályi címet is megszerezte, mivel ő lett a hatodik háromgólosa az Eb-nek, és Mario Gomezhez hasonlóan adott egy gólpasszt is, nála viszont kevesebbet játszott percekben mérve. (4-0)

A spanyol válogatott - amely nagy tornán először győzte le az olaszokat - történelmi győzelmet aratott, ugyanis az első csapat lett, amely megvédte Európa-bajnoki címét, ráadásul abban is "egyedivé" vált, hogy sorozatban - 2008-as Eb és a 2010-es világbajnokság után - a harmadik nagy tornáját nyerte. A spanyolok 1964 és 2008 után harmadszor nyertek Európa-bajnokságot, ezzel utolérték Németországot az Eb-k történetének élén.

EURO 2012
SPANYOLORSZÁG-OLASZORSZÁG 4-0 (2-0)
Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Silva (Pedro, 59.), Fabregás (Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.)
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo (Motta, 56.) - Cassano (Di Natale, a szünetben), Balotelli
gólszerzők: Silva (14.), Jordi Alba (41.), Torres (84.), Mata (88.)
sárga lap: Piqué (25.), illetve Barzagli (45.)
Kiállítva: -

Vége a mérkőzésnek, Spanyolország megvédte az Európa-bajnoki címét, harmadszor lett a kontinens legjobbja!

Fernando Torres a gólkirályi címe mellett az első,a ki két Eb-döntőben is gólt tudott szerezni, a 4-0-s spanyol győzelem pedig a valaha volt legnagyobb különbségű siker Eb-döntőben.

88. perc: GÓÓÓL! Már megalázó a spanyol fölény! Fernando Torres kapott újabb remek labdát, de a frissen beállt Matához passzolt, akinek csak a kapuba kellett belsőznie. Ezzel a gólpasszal Torres a gólkirályi címet is megszerzi, mivel ő a hatodik háromgólosa az Eb-nek, és Mario Gomezhez hasonlóan adott egy gólpasszt is, nála viszont kevesebbet játszott percekben mérve. (4-0)

86. perc: Juan Mata is kap egy kis játéklehetőséget az Eb-n, Iniestát váltotta.

84. perc: GÓÓÓL! Fernando Torres háromgólos! Xavi szöktetése után középen lépett ki, és elpasszolta a labdát Buffon mellett, aki csak beleütni tudott a labdába. (3-0)

81. perc: Pedro távolról, laposan, de gyengén lőtt kevéssel a jobb alsó mellé, Buffon rajta volt.

80. perc: Iniesta szöktetése után Torres elől mentett Barzagli szögletre.

79. perc: Veszélyes kontrát vezettek a spanyolok, de Pedro előbb Busquets háta mögé passzolt vissza, majd lesre futott, és még a kapu mellé is lőtt.

75. perc: Fernando Torres állt be Fabregas helyére.

74. perc: Fabregas és Pedro játszották át az olasz védelmet a jobb oldalon, végül előbbi emelt középre, ahonnan Bonucci fejelte ki a labdát.

69. perc: Pedro Iniestával kényszerítőzött, a veszélyes bal oldali beadását Balzaretti tisztázta.

Mostanában megint az olaszok birtokolták többet a labdát, csak épp a saját térfelükön, úgy pedig - nem mondunk újat - nehéz gólt szerezni. Úgy tűnik, az utolsó félóra nem lesz izgalmas.

63. perc: Olasz oldalszabadrúgás után Bonucci került a földre a spanyol tizenhatoson belül, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

61. perc: A frissen beállt Thiago Motta a combjához kapott, hordágyon vitték le. Nem tudja folytatni a meccset, így pedig emberhátrányba kerül Olaszország, mivel nincs több cserelehetőségük.

59. perc: Az első spanyol csere: David Silva helyett Pedro állt be.

58. perc: Pirlo oldalszabadrúgása veszélyesen csavarodott befelé, de Casillas kiütötte a labdát.

57. perc: Cesare Prandelli meglépte a harmadik cseréjét is: Motta állt be Montolivo helyett.

Az utóbbi percekben többnyire jól tartották meg a labdát az olaszok, csak épp a spanyol kapu közelébe nem jutottak el.

51. perc: Di Natale közeli lövését védte bravúrral Casillas, az ismétlésből a csatár a kapus kezébe emelt.

49. perc: Spanyol oldalszabadrúgás után Ramos fejelt, Bonucci feltartott kezéről pattant le a labda, de a játékvezető nem ítélt büntetőt, pedig kellett volna...

48. perc: Fabregas a jobb oldalon elment az alapvonalig, el tudta kotorni Buffonig a labdát, ő csak beleütött, de Abate elrúgta Iniesta elől.

47. perc: Fabregas lőtt a tizenhatosról, egy méterrel a jobb alsó mellé.

46. perc: Di Natale állt be az olasz csapatba Cassano helyett, és rögtön veszélyeztetett, Abate beadása után nem sokkal fejelt fölé.

Az olaszoké volt ugyan az első lövés, de Spanyolország kezdte jobban a mérkőzést, és viszonylag gyorsan, az első negyedóra végén meg is szerezték az első góljukat, köszönhetően annak, hogy az Eb-n talán még egyszer sem látott lendülettel törtek gólra. Erre azonnal próbált reagálni Olaszország, többször labdát tudtak szerezni az ellenfél térfelén, voltak lehetőségeik, de Casillasnak talán csak egyetlen bravúrt kellett bemutatnia. A félidő hajrájában aztán megint aktívabbak lettek a spanyolok, és egy lerohanás-szerű támadásból a második góljukat is megszerezték.

Vége az első félidőnek.

45+1. perc: David Silva messziről lőtt, pont Buffon ölébe.

45. perc: Barzagli rúgta fel a bal oldalon meginduló Iniestát, sárgát kapott.

44. perc: Montolivo lőtt keményen a tizenhatosról, de középre lőtt, Casillas védett.

41. perc: GÓÓÓL! Újabb spanyol gól! A balhátvéd Jordi Alba a félpályánál Xavihoz passzolt, majd előre indult, a középpályást pedig hagyták felvezetni a labdát az olaszok. Ő szöktette is Albát, aki magabiztosan belsőzött Buffon kapujába. (2-0)

Ennél jobbnak tűnik a meccs, de a nézők mégis úgy döntöttek, hullámoznak egyet.

38. perc: Balotelli távolról lőtt, nem találta el a spanyol kaput.

Az olaszok látványosan fel tudták pörgetni az alapvetően óvatos játékukat, és el is jutottak lehetőségekig, de megoldhatatlan feladat elé a spanyol védelmet - főleg Casillast - eddig nem állították.

32. perc: Cassano tizenhét méterről lőtt keményen a bal alsóra, Casillas kiöklözte a labdát.

30. perc: Pirlo távoli szabadrúgása érintés nélkül ment a kapu mellé.

29. perc: Cassano remek cselek után a bal oldalról jobbal lőtt a lábak között, Casillasnak volt egy kis szerencséje, pont elé érkezett a labda, és fogni tudta.

27. perc: Balzaretti bal oldali beadásába belepaskolt Casillas, így az nem lett jó Balotellinek, és a kapus ez után össze tudta szedni a labdát.

25. perc: Piqué páros lábbal csúszott oda Cassanónak, és bár a labdát találta el, sárga lapot kapott.

21. perc: Olaszországnak máris cserélnie kellett, Chiellini sérült meg, Balzaretti állt a helyére.

20. perc: Spanyol labdaszerzés után Pirlo remekül érkezett vissza, és a jobbról középre lőtt labdát tisztázta.

17. perc: Pirlo szögletének Casillas kicsit alászaladt, de pont annyira belenyúlt a labdába, hogy De Rossinak a vállára essen, és kipattanjon a pályáról.

16. perc: Pirlo szabadrúgása után szögletre pattant a labda a sorfalról.

14. perc: GÓÓÓL! Vezetnek a spanyolok! Fabregas kapott remek szöktetést a tizenhatos jobb oldalán, lefutotta Chiellinit, az alapvonalról középre lőtt, ahol David Silva remek ütemben érkezett, és a kapuba fejelt. (1-0)

11. perc: Olasz labdaszerzés után Balotelli kapott hosszú labdát, de Casillas jól lépett ki, és mentett előle.

10. perc: Xavi Fabregasszal kényszerítőzött, a tizenhatosról előtte az elé visszatett labdát, nem sokkal a kapu fölé.

7. perc: Az előbbi Chiellini-mentés után spanyol szöglet jött, amiből Ramos fejelhetett, de nem talált kaput.

7. perc: David Silva elől kellett Chiellininek menteni az olasz kapu előtt.

6. perc: Szabadrúgáshoz jutottak a spanyolok, Sergio Ramos lőtte el, de ő is nagyot tévesztett.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az első lövéssel Pirlo próbálkozott, de jócskán eltévesztette a kaput.

20:38 - A kezdőcsapatokban nincs nagy meglepetés, a spanyoloktól már megszokhattuk a klasszikus csatár nélküli felállást, Vicente del Bosque ezúttal is ezt választotta. Cesare Prandelli is megtalálta az ideális felállást a negyeddöntőben és az elődöntőben, utóbbi meccshez képest csak a jobbhátvéd pozíciójában változtatott. Balzaretti helyett Abate kezd.

EURO 2012
Spanyolország-Olaszország
Kijev, Olimpiai Stadion, vezeti: Pedro Proenca
 
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Silva (Pedro, 59.), Fabregás (Torres 75.), Iniesta
Cserejátékosok: Valdes, Reina, Raúl Albiol, Javi Martínez, Juanfran, Cazorla, Navas, Pedro, Torres, Negredo, Mata, Llorente
 
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo (Motta, 57.) - Cassano (Di Natale, 46.), Balotelli
Cserejátékosok: Sirigu, De Sanctis, Maggio, Ogbonna, Balzaretti, Motta, Giaccherini, Diamanti, Nocerino, Di Natale, Borini, Giovinco
EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!