EURO 2012

Spanyol és olasz sztáredzők és más nagyságok jóslatai az Eb-döntő előtt

Egész Európa, de talán a világ nagyobbik része is az esti Spanyolország-Olaszország Eb-döntőt várja, és természetesen mindenkinek, így a legjobb edzőknek, de kívülálló játékosoknak is van véleményük arról, hogy ki nyerhet. Ezek közül válogattunk.

Josep Guardiola, a Barcelonától a nemrég véget ért szezon végén távozott sikeredző szerint egyértelmű, hogy ki győz: "Szerintem Spanyolország nyer, és történelmet ír. Bár a négy éven belüli három döntős szereplést sem fogja senki leutánozni. Az számukra mindegy, hogy középcsatárral vagy anélkül kell játszani. Jó kezekben vannak, Vicente del Bosque a legjobb, aki a válogatottat vezetheti."

A másik oldalon természetesen bőven vannak más véleményen, köztük Fabio Capello, a legnagyobb olasz csapatok és a Real Madrid korábbi vezetőedzője is: "Élőben láttam a spanyol-olasz csoportmeccset, ami szerintem a legjobb volt eddig az egész tornán. Mindkét csapat őszintén játszott. A spanyolok eléggé meglepődtek néhány olasz támadáson, a mieink pedig tökéletesen játszottak. Néhányan megpróbálták másolni ezt, de ez senkinek nem sikerült."

Nem lepődhetünk meg azon sem, hogy Dino Zoff, aki a 2000-es Eb döntőjébe vezette az olaszokat, szintén sajátjaiért szorít. A korábbi kiváló kapus szerint a hálóőrökön nagyon sok minden fog múlni: "Buffon és Casillas párharca elképesztően fontos lehet. Nehéz megmondani, hogy pontosan mi dőlhet el rajta, minden attól függ, hogy milyen lesz a mérkőzés. Talán nem mi vagyunk a favoritok, de mi megnyertük az utóbbi néhány fontos meccsünket, ők pedig épp csak túljutottak Franciaországon és Portugálián. Nem mondanám, hogy bajban vannak, de az biztos, hogy eddig többet szenvedtek, mint mi."

Josep Guardiola a Barcelona vezetőedzőjeként 2012-ben.

Érdekes lehet olyan szakemberek véleménye is, akik egyik oldal felé sem elkötelezettek, vagy legalábbis csak kisebb mértékben. Közülük Bernd Schuster, aki a Realban és a Barcában is játszott, kiemelte, hogy a spanyolok mostanában jóban voltak Fortunával: "Spanyolország eddig nagyon szerencsés volt. Enélkül soha nem lehet nyerni. A korábbi tornákon ez hiányzott nekik. Olaszország remekül védekezik, Pirlo szervez mindent, és oda lövi a labdát, ahova csak akarja. A kispadjuk is megvan a feladathoz. Mégsem hiszem, hogy bármelyik csapat hosszabb időre el tudja venni a spanyoloktól a labdát."

Diego Maradona, aki megfordult mindkét országban, de nápolyi évei miatt inkább Olaszországhoz köthető, nem foglalt nyíltan állást, inkább jó meccset szeretne: "Aki megnyeri a harcot a középpályán, megnyeri a meccset is. Spanyolország most az egyszer verhetőnek tűnik, mivel az olaszok egyre magabiztosabbak lesznek. De nem feledkezhetünk meg olyan bajnokok, mint Iniesta, Casillas, Xabi Alonso, Xavi vagy Ramos eltökéltségéről, hogy megnyerjék sorozatban a harmadik világversenyüket, amire még sosem volt példa. Azok a csapatok kerültek a döntőbe, amelyek a legjobb focit játszották a tornát, most pedig már csak egy meccs vár rájuk. Győzzön a jobb!"

Az Arsenal francia menedzsere, Arséne Wenger egy kissé kritikusan fogalmazott a címvédő játéka kapcsán: "A spanyolok kiemelkedő futballisták, nagyon intelligensek és igazi győztesek. Ezt kell ismernünk, ugyanakkor elárulták a saját filozófiájukat, és valami negatívabbá alakították azt. Eredetileg azért törtek a labdatartásra, hogy gólokat tudjanak szerezni, de most már inkább arra használják ezt, hogy ne kapjanak ki. Szerintem Vicente del Bosque megint Fabregásszal fog kezdeni, mert kipróbálta csatárként Negredót, és nem jött be neki."

Alan Pardew, a Newcastle szakvezetője szerint Olaszország az elmúlt három hétben is sokat fejlődött, de az erőnlétnek fontos szerepe lehet az ő kárukra: "Az olaszok azt tették, amit mindig: gyengébb kezdés után fokozatosan lettek egyre jobbak. Megérdemelten nyertek Németország ellen, mivel eltalálták a tökéletes taktikát, megvolt az egyensúlyuk a labdabirtoklás és az ellenfélre való nyomásgyakorlás között. Pirlo hosszú passzaival jobb volt a játékuk összetétele, mint a németeké, és mint eddig a spanyoloké. Eddig a portugáloknak volt a legjobb tervük a spanyolok legyőzésére, nyomás alatt tudták őket tartani, és nem engedtek nekik gólt az elődöntőben. De ne várja senki, hogy sokat lesz az olaszoknál a labda. Ők megszenvedhetik, hogy csak két napjuk volt felkészülni, ami igazából nem elég."

Az Everton menedzsere, David Moyes Maradonához hasonlóan leginkább egy jó meccset vár: "A 33 éves Pirlo remek példája annak, hogy az olasz válogatottban az idősebb játékosok mindig remekül teljesítenek. Gondoljunk csak Paolo Maldinire, Dino Zoffra vagy Fabio Cannavaróra! Bármi történik a döntőben, a spanyol az egyik legjobb csapat, amelyet valaha láthattunk. Gondolkoztam a torna előtt, hogy az utóbbi évek nagy meccsei miatt fáradtak lehetnek-e, de eddig emiatt nem kerültek bajba. Azt hiszem, szép, kiegyensúlyozott lesz a döntő, ahogy a nyitómeccsük is az volt."

  • Spanyolország - Olaszország 2012-07-01 20:45:00

Javier Zanetti, az Inter csapatkapitánya korábbi csapattársa, Mario Balotelli teljesítményét emelte ki: "Gyilkos döntő lesz. Örülök, hogy Mario ilyen jól teljesít, mind vártuk tőle, hogy előbb-utóbb felnő a feladatokhoz. Szerintem ez a válogatottnak és a világfutballnak is jó. Olaszországnak most a spanyolokkal kell megküzdeni, ahogy az első mérkőzésen, és ott volt esélyük a győzelemre."

Megszólalt a döntő kapcsán Fernando Alonso a Forma-1-es Ferrari istálló spanyol versenyzője is, aki mindkét csapatért szorít egy kicsit: "Amikor három hete Kanadában versenyeztünk, épp spanyol-olasz mérkőzést játszottak, és most újra ez jön, csak a döntőben. Az elmúlt 13 évben több időt töltöttem Olaszországban, mint Spanyolországban, az utóbbi három szezonban pedig egy olasz csapatot képviselek a világban, úgyhogy nem is álmodhattam volna szebb befejezésről. Szerdán az utolsó tizenegyesig szorítottam a spanyol csapatért, csütörtökön pedig együtt ünnepeltem az olaszokkal a megérdemelt győzelmüket. Örülök az olasz barátaim miatt, hiszen senki nem várta őket a döntőbe. Nálunk Iniesta és Casillas, náluk Pirlo és Buffon lehetnek a kulcsemberek, de mindig vannak meglepetések, mint például Balotelli szereplése."

EURO 2012 Tippliga
8500 dollár összdíjazás!
Részletekért kattints ide!
A főnyeremény, egy 6000 dollár összértékű Manchester United VIP-csomag a következőket tartalmazza: utazás két főre repülőgéppel, szállás két éjszakára egy ötcsillagos szállodában két fő részérere, két darab belépőjegy a Manchester United egyik őszi bajnoki mérkőzésére az Old Trafford VIP-páholyában teljes ellátással. A főnyeremény mellett további értékes pénzdíjak találnak gazdára összesen 2500 dollár értékben. Az első 100 helyezett díjazásban részesül!