Vívás

Új elnöke van a vívószövetségnek

  • MTI

Csampa Zsoltot választotta meg a Magyar Vívószövetség (MVSZ) rendkívüli közgyűlése a szövetség elnökévé szombaton. Mandátuma a 2017 első felében esedékes közgyűlésig szól.

Fotó: nepszava.com (archív) A fideszes országgyűlési képviselőnek, aki az elmúlt időszakban az MVSZ-ben társadalmi kapcsolatokért felelős alelnökként tevékenykedett, Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke személyében egy ellenfele volt a rendkívüli közgyűlésen.

A szavazásra jogosult 89 főből 77 voksolt szombaton a Magyar Sport Házában, közülük 56 támogatta Csampa Zsoltot (a képen) és 21 Deutsch Tamást.

Társelnököt ezúttal nem választottak, mert az egyetlen jelölt, Kulcsár Krisztián világbajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőröző az elnökválasztás után visszalépett.

A társadalmi kapcsolatokért felelős alelnök Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok, vb-aranyérmes párbajtőröző lett, aki távollétében is 75 szavazatot kapott.

Szakmai alelnöknek Szlovenszky Lajost választották meg a küldöttek, aki szintén nem volt ott a közgyűlésen; 67-en voksoltak rá.

A gazdasági alelnöki posztra két jelölt volt: Márton Péter és Perczel Antal. Márton levélben jelezte, hogy ha nem Deutsch Tamás lesz az elnök és Kulcsár Krisztián a társelnök, akkor visszalép, egyúttal pedig lemond az elnöki posztról, amelyet a jövő évi, budapesti világbajnokság szervezőbizottságában tölt be. Mivel Csampa Zsolt lett a szövetségi elnök, az egyedül maradt Perczel Antalt választották gazdasági alelnöknek 61 szavazattal.

A budapesti klubok képviseletében Varga Zsolt, a vidéki egyesületekében pedig Galli Zsolt került be az elnökségbe, melynek tagja lett még: Dani Gyöngyi, Gémesi Csaba, Grósz Andor, Imre Géza, László Dezső, Lukács István, Török Ottó, Nagyházi Zoltán és Mátyus Ádám.

Az elnökségi tagok megválasztása előtt visszalépett a jelöltségtől Ferjancsik Domonkos, Borosné Eitner Kinga, Fenyvesi Csaba és Kulcsár Krisztián.

"A társelnök személyéről a következő, szeptember-októberi rendkívüli közgyűlés dönt majd. Nekem több jelöltem is van a szakma, a gazdaság és a politika területéről - mondta  a megválasztását követően Csampa Zsolt. - Ami a szakmai munkát illeti, ennek összefogása a szakmai alelnök feladata lesz. Abban egyetértünk vele, hogy nincs szükség szövetségi kapitányra, hanem hat fegyvernemi vezető tevékenykedik majd."

Május 3-án jelentette be a szövetség akkor regnáló elnöksége, hogy előrehozott tisztújításra kerül sor. A vezető testület mandátuma ugyan csak jövőre járt volna le, de a döntéshozók úgy foglaltak állást, hogy az olimpiai kvalifikációs küzdelmek zárultával - a vártnál gyengébb szereplés nyomán - változásra van szükség. Erős János elnök - akit az elnökséggel együtt 2009 februárjában választottak meg négy évre - azt is közölte, hogy a tisztújítás után biztosan nem ő vezeti tovább a szövetséget.